Povežite se s nama

Život i društvo

Učenici Osnovne škole iz Svibovca Topličkog posjetili Županijsku palaču

Objavljeno:

- dana

BILO IM JE ZABAVNO

Županijsku palaču posjetili su učenici Osnovne škole Svibovec pokraj Varaždinskih Toplica u pratnji svojih učiteljica te su tom prilikom razgledali Županijsku palaču, a susreli su se i sa zamjenikom župana Varaždinske županije Tomislavom Paljakom.

Dobro rasploženi učenici su s velikim zanimanjem odslušali priču o bogatoj povijesti naše Županije, posebno iskazavši interes za slavnu Husarsku pukovniju.

Ugostivši učenike, zamjenik župana Paljak je naglasio kako mu je drago što učenici naših škola posjećuju Županijsku palaču te se na taj način imaju prilike upoznati s bogatom poviješću Varaždinske županije, ali i saznati kako izgleda radni dan županijskih dužnosnika te koje su njihove ovlasti. 

– Izuzetno mi je drago da sam danas proveo jedan dio vremena s učenicima iz Svibovca Topličkog jer su svojom iskrenošću, radoznalošću te pozitivnim stavom pokazali da su upravo oni naša budućnost – napomenuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Nakon susreta sa zamjenikom župana, učenici su krenuli u razgledavanje Male dvorane gdje su razgledali tabelarni povijesni prikaz obnašatelja dužnosti župana kroz povijest. Učenici su završili svoj posjet palači izrazivši zadovoljstvo što su naučili mnoge korisne stvari o funkcioniranju županijske uprave, a učenje kroz praktičnu nastavu još jednom se pokazalo korisnim i jako zanimljivim.

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

Život i društvo

Na policama dućana uskoro će se prodavati pileće i pureće meso s oznakom “Dokazana kvaliteta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon uspješno provedenog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 3. listopada, donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi.

Potvrda je to potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje. Četvrti Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća te se od rujna prošle godine mogu kupiti jabuke označene ovim znakom, a od nedavno i kruške. Zatim je uslijedio zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja te naposlijetku i zahtjev iz sektora proizvodnje povrća.

Kako je početkom prošlog tjedna priznata i četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi, potrošači će uskoro na tržištu moći birati pileće i pureće meso sa znakom „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski plac 15. listopada mirisat će po pečenim kestenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan kestena na varaždinskom placu održat će se u subotu, 15. listopada.

U vremenu od 9 do 11 sati prodavat će porcija pečenih kestena po 10 kuna. Ali to nije sve. Moći će se pogledati izložba radova varaždinskih vrtićara na temu “Plodovi jeseni”. Gostovat će ženske udruge koje će pripremati slatke zalogajčeke.

Za dobar štimug pobrinut će se tamburaški sastav Špancir.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje