Povežite se s nama

Život i društvo

Tko su najbolji pisci, novinari i glumci varaždinskih osnovnih i srednjih škola

Objavljeno:

- dana

LIDRANO 2017.

Učenici osnovnih i srednjih škola doznali su rezultate ovogodišnjeg literarnog, novinarskog i dramsko-scenskog stvaralaštva učenika Lidrano 2017.

Stručna povjerenstva ocijenila su nastupe i radove učenika osnovnih i srednjih škola u kategorijama pojedinačnih i skupnih scenskih izraza, literarnih i radijskih izraza te samostalnih novinarskih radova i školskih listova.

Među učenicima osnovnih škola, za državnu smotru predloženi su literarni radovi Kristine Pagon iz I. OŠ Varaždin, Anamarije Šest iz OŠ Petar Zrinski Jalžabet, Inke Eldan iz II. OŠ Varaždin, Vinke Petek iz OŠ Martijanec, Lare Ipša iz OŠ Novi Marof, Marije Kočet iz OŠ Kneginec Gornji i Zorana Jambreka iz OŠ Petrijanec.

U kategoriji pojedinačni nastupi scenskog izraza za državnu smotru Lidrano 2017. predloženi su Edita Baneković iz OŠ Visoko i Simon Vincek iz OŠ Šemovec. U kategoriji skupni scenski izraz predložene su dramske skupine iz OŠ Novi Marof, OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec te iz OŠ Petrijanec.

Najbolji novinari, školski listovi…

U kategoriji radijski izraz predloženi su radovi novinarke Marije Čampa i snimateljice Tine Milijaš iz I. OŠ Varaždin, radovi novinara Edija Kelemenića i snimateljice Elene Čokor iz OŠ Petrijanec te novinarke Melani Košić i snimateljice Estere Košić iz OŠ Vidovec.

Na državni Lidrano plasirali su se i samostalni novinarski radovi Darije Gazdek iz OŠ Novi Marof, Adriana Detelja iz OŠ Ludbreg, Dore Štriga iz OŠ Ljubešćica, Eve Benjak iz OŠ Novi Marof i Elizabete Cikač iz OŠ Vladimir Nazor Sveti Ilija.

U kategoriji školskih listova stručno je povjerenstvo najboljima ocijenilo školske listove “Klen” čija je urednica Jana Janžek iz OŠ grofa Janka Draškovića Klenovnik, školski list “Ilek” urednice Lee Juriše iz OŠ Vladimir Nazor iz Svetog Ilije, list “Shemic” čije su urednice Emili Križanić i Stela Masten iz OŠ Šemovec. Najbolji listovi su i “Zlatna jabuka” urednice Martine Vrabec iz OŠ Martijanec te list “Koraci” urednice Elizabeth Marković iz OŠ Ante Starčević Lepoglava.

Uspjeh srednjoškolaca

Među srednjoškolcima, za državnu smotru predloženi su literarni radovi Eleonore De Lai iz Medicinske škole Varaždin, Vide Sever iz Prve gimnazije Varaždin i Zrinke Vrček iz Druge gimnazije Varaždin.

U kategoriji pojedinačni nastupi scenskog izraza za državnu smotru Lidrano 2017. predložena je Ana Leona Lončar iz Glazbene škole Varaždin, a od skupnih scenskih izraza članovi Dramske družine Theathron Prve gimanzije Varaždin – Zrinka Grula, Toma Juranko, Jelena Toljan, Dora Kermek, Ivona Jurajec, Tea Petanović, Lucija Spevec, Klementina Plantak, Dorotea Neuberg i Matija Benić.

Na državni Lidrano ide i radijska emisija Draženke Detelj i Luke Kefelje iz Srednje škole Ludbreg, reportaža Lane Par iz Elektrostrojarske škole Varaždin, putopis Anamarije Križaj iz Gospodarske škole Varaždin te listovi “Domček” urednice Mije Cvetinić iz Učeničkog doma Varaždin i “Luč i steza” Srednje škole Ludbreg, urednice Ivane Đuran.

Županova nagrada

Posebna kategorija Lidrana je Županova nagrada. Za nju su u kategoriji osnovnih škola predloženi Kristina Pagon iz I. OŠ Varaždin za literarni izraz, Marija Gazdek iz OŠ Novi Marof za pojedinačni scenski nastup, dramska skupina OŠ Novi Marof skupni scenski nastup, Edi Kelemenić i Elena Čokor iz OŠ Petrijanec za radijsku emisiju, Darija Gazdek za samostalni novinarski rad iz OŠ Novi Marof te školski list “Klen” urednice Jane Janžek iz OŠ grofa Janka Draškovića iz Klenovnika.

Od srednjoškolaca, za Županovu nagradu predloženi su Zrinka Vrček iz Druge gimnazije Varaždin za literarni izraz, Anamarija Križaj iz Gospodarske škole Varaždin za samostalni novinarski rad, Mia Cvetinić iz Učeničkog doma Varaždin za školski list, Draženka Detelj iz Srednje škole Ludbreg za radijsku emisiju, Ana Leona Lončar iz Glazbene škole u Varaždinu za pojedinačni scenski nastup te učenici Dramske družine Theatron Prve gimnazije Varaždin za skupni scenski nastup.

Izvor: facebook.com/prvavz
Foto:

Život i društvo

Osnovna škola Kneginec Gornji bogatija za školski vrt i prometni poligon

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Gornji Kneginec pokrenula je inicijativu za školski vrt koji bi uređivali učenici sa zaposlenicima škole.

Odrađeni su poslovi pripreme terena i ograđivanja od susjednih privatnih parcela koje su obavili djelatnici KNEKOM-a. U funkciji je tako ostalo 1600 m2 te je vrt u petak, 12. travnja, predan na korištenje Učeničkoj zadruzi „Kneginja“ i Dječjem vrtiću.

Ujedno je na inicijativu Općine pokrenuto i uređenje prometnog poligona Osnovne škole Kneginec Gornji za što će se utrošiti 10.948,90 eura koje je osigurala Varaždinska županija. Radove obavlja tvrtka CRTORAD iz Jalkovca.

Prometni poligon će služiti za učenje osnovnoškolske djece ponašanju u prometu, prije svega kod vožnje biciklom, a za što će im biti izdavane i odgovarajuće potvrde.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenica Prve gimnazije Varaždin Mila Maretić osvojila srebro na Europskoj matematičkoj olimpijadi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sjajne vijesti stigle su iz Gruzije, s Europske djevojačke matematičke olimpijade. Mila Maretić, dugogodišnja polaznica Centra izvrsnosti za matematiku, osvojila je 𝐬𝐫𝐞𝐛𝐫𝐧𝐮 medalju u vrlo jakoj konkurenciji.

Mila je bila dio hrvatskog tima kojeg su činile i tri učenice zagrebačke XV. Gimnazije – Lara Semeš (osvojila je zlatnu medalju), Maša Dobrić (osvojila je srebro) i Lucija Pongrac.

Europska djevojačka matematička olimpijada održavala se od 11. travnja u gradu Tskaltubo u Gruziji, a ekipa Hrvatske je u vrlo jakoj konkurenciji od 37 europskih i 16 zemalja s ostalih kontinenata, osvojila izvrsno 𝟔. 𝐦𝐣𝐞𝐬𝐭𝐨, ostavivši iza sebe ekipe mnogo većih zemalja.

Mila je inače odlična učenica 2. razreda Prve gimnazije Varaždin, a za natjecanje se pripremala uz mentore – Tamaru Srnec, Emanuela Tukača i Ratka Višaka u Centru izvrsnosti te Andreju Veršić iz Prve gimnazije Varaždin. S mladim hrvatskim matematičarkama radili su i mentori Hrvatskog matematičkog društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje