Povežite se s nama

Život i društvo

Učenici Prve gimnazije Varaždin dobili e-kolegije s praktičnim zadacima i eksperimentima

Objavljeno:

- dana

ZAVRŠIO PROJEKT

Što su to porezi, a što štednja samo su neke od tema o kojima će uskoro učiti učenici trećih i četvrtih razreda Prve gimnazije Varaždin u sklopu Financijske matematike.

Riječ je o jednom od ukupno sedam fakultativnih kurikuluma nastalih u sklopu projekta “Osnaživanje gimnazijskog obrazovanja provedbom kurikularne reforme STEM i ICT područja”. Uz Financijsku matematiku, učenici će moći fakultativno učiti Fiziku i IT, Osnove teorije računarstva, Praktikum kemije, Praktikum mikrobiologije, Statistiku te Uvod u digitalnu logiku.

Korak naprijed

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u 100-postotnom iznosu i vrijedan je 1.129.430,77 kuna. Nositelj projekta je Prva gimnazija Varaždin, dok su partneri Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Prirodoslovno-matematički fakultet te Prehrambeno-biotehnološki fakultet iz Zagreba.

– Kurikulumi su bazirani na praktičnoj nastavi – istaknula je ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić

– Kurikulumi su osmišljeni na temelju informacija koje smo dobili od naših bivših učenika, koji su ocijenjeni kao nužni za nastavak obrazovanja u tehničkim i prirodnim znanostima. Ono što je važno da su oni bazirani na praktičnoj nastavi, a to je upravo ono što trenutno nedostaje u gimnazijskom programu – rekla je Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin na završnoj konferenciji projekta u petak.

Upravo uz pomoć FOI-ja za svaki od kurikuluma razvijeni su e-kolegiji. Uz točan popis tema koje će se obrađivati i literaturu, učenici će s profesorima moći komunicirati putem foruma. Dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček istaknuo je kako su kroz ovaj projekt pokušali pokazati kako bi trebalo biti na svim predmetima.
– Vi ste nova, mlada generacija naviknuta na korištenje interneta i treba vam ponuditi sadržaje primjerene vašem načinu života – rekao je prof. dr. sc. Vrček.

Novi kurikulumi korak su naprijed i njima je Prva gimnazija Varaždin napravila iskorak u modernizaciji nastave.
Na ovom projektu radili su profesori Prve gimnazije, u suradnji s profesorima na fakultetima partnerima. Završnica projekta bila je prilika da profesori učenicima ukratko i predstave kurikulume koje su razvili.

Voditeljica kurikuluma Financijska matematika bila je Nikolina Ivačić, a stručni suradnik Marko Zrna, dok je voditeljica kurikuluma Statistika bila Milada Erhatić, a stručna suradnica Andreja Veršić. Voditeljica Praktikuma mikrobiologije bila je Lidija Klampfl, a za Praktikum kemije Anamarija Melnjak. Voditelj kurikuluma Fizika i IT bio je Matija Huzak, a s njim je radio stručni suradnik Dinko Meštrović. Voditeljica kurikuluma Uvod u digitalnu logiku bila je Vesna Novosel Martinić, a Osnova teorije računarstva Bojan Banić.

Interes gimnazijalaca za ove kurikulume bio je iznimno velik, grupe su već napravljene, a ovih dana započet će i nastava.

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

U akciji u Maruševcu prikupljena 31 doza krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. prosinca, uspješno je provedena još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi koja je održana u prostorijama Općine Maruševec za darivatelje sa šireg maruševečkog područja i sve ostale koji su se htjeli pridružiti akciji.

Akciji je pristupilo 36 darivatelja i prikupljena je 31 doza dragocjene tekućine.

– Velika obitelj darivatelja dobila je još jednog novog darivatelja. Čestitke našem novom darivatelju. Pozivamo vas da se pridružite i našim budućim akcijama DDK i na taj način napravite nešto pozitivno za svoje i tuđe zdravlje! – rekli su iz GDCK-a Ivanec, zahvalivši svima koji daruju krv.

Iduća akcija održat će se 14. prosinca od 8:30 do 13 sati za muškarce šireg ivanečkog područja, kao i sve ostale darivatelje koji se žele priključiti akciji darivanja krvi, najavili su iz Crvenoga križa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dječjem vrtiću Lepoglava 1,1 milijun kuna za unaprjeđenje usluga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ne samo slatki paketi kojima je Grad Lepoglava na blagdan svetog Nikole darivao vrtićke mališane, osmijehe i radost svih u Dječjem vrtiću Lepoglava izmamio je još jedan dar.

Gradonačelnik Marijan Škvarić ravnateljici Dječjeg vrtića Lepoglava Valentini Husnjak Ribić uručio je odluku o financiranju projekta “Unaprjeđenje usluga za djecu u Dječjem vrtiću Lepoglava”, vrijednog 1.120.338 kuna.

Odluka o financiranju projekta na gradsku je adresu stigla iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike koje je provelo natječaj za financiranje projekata unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. U okviru navedenog natječaja odobreno je financiranje projekta, i to u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova, koji će Dječjem vrtiću Lepoglava omogućiti pokretanje novih programskih sadržaja kao i nova zapošljavanja.

– Nakon što smo uredili i nadogradili objekt Dječjeg vrtića Lepoglava, dobivši pri tom jedan moderan i funkcionalan prostor koji zadovoljava najviše vrtićke standarde, nastavljamo s ulaganjima u Dječji vrtić Lepoglava, ovaj put u proširivanje programskih sadržaja. I u ovom ćemo slučaju to učiniti sredstvima koja smo osigurali iz drugih izvora – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić najavivši još dva projekta koji će povećati vrtićke programske sadržaje.

– Dječji vrtić Lepoglava ući će u županijski program centara izvrsnosti. Pored toga, početkom iduće godine planiramo pokrenuti programa u okviru kojeg će se vrtićki mališani, u većoj mjeri i pod vodstvom stručnih trenera, baviti tjelesnim aktivnostima. To je izuzetno važno za zdravlje mališana koji su također osjetili posljedice ograničenja kretanja, druženja i bavljenja sportskim aktivnostima zbog opasnosti od širenja virusa COVID-19 – dodao je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje