Povežite se s nama

Život i društvo

Učenici Prve gimnazije Varaždin najuspješniji u Hrvatskoj u poznavanju rada Sabora

FOTO: Prva gimnazija Varaždin

Objavljeno:

- dana

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u petak, 29. travnja, drugo po redu online kviz-natjecanje o poznavanju Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola.

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovali su srednjoškolci iz 50 škola diljem Hrvatske, ukupno 150 učenika raspoređenih u tročlane natjecateljske timove škola, pri čemu je svaki učenik u timu imao svoju zamjenu. Učenici su iz informatičkih učionica u svojim školama odgovarali na 30 pitanja u vremenu od 30 minuta.

Sukladno Pravilima natjecanja, preliminarni poredak 10 najuspješnijih timova škola objavljen je na dan natjecanja na mrežnim stranicama Hrvatskoga sabora, a konačni poredak 10 najuspješnijih timova objavljen je u ponedjeljak, 2. svibnja.

Prema konačnim rezultatima, tri najuspješnije škole po broju osvojenih bodova, od mogućih 90, su: Prva gimnazija Varaždin (90), III. gimnazija Osijek (85,75) i Tehnička škola Ruđera Boškovića Zagreb (85,58).

Tročlani tim učenika 4. razreda Prve gimnazije Varaždin u sastavu Teo Čop, Jan Špiclin i Erik Trakoštanec, koji je pripremala za natjecanje prof. Ivana Žnidarić Kajić, osvojio je maksimalan broj bodova od mogućih 90.

Sva trojica učenika riješili su 30 pitanja kviza bez ijedne greške i time pokazali izvanredno znanje u poznavanju Hrvatskoga sabora, njegove ustavne uloge, nadležnosti i zakonodavnih procedura, ali i ustroja državne vlasti i političkoga sustava.

Čak 18 posto škola (9 škola) riješilo je test s više od 90 posto točnih odgovora, 38 posto škola (19 škola) ostvarilo je uspješnost od 80 i više posto, 60 posto škola (30 škola) imalo je najmanje 70 posto točnih odgovora, a čak 84 posto škola (42 škole) imalo je najmanje 60 posto točnih odgovora. Samo 16 posto škola (8 škola) imalo je uspješnost ispod 60 posto. Od timova škola koji su imali 90 i više posto točnih rezultata, čak 5 timova riješilo je test u rekordnom vremenu po učeniku od cca 10 minuta.

Svi učenici koji su sudjelovali na natjecanju dobit će pohvalnice Hrvatskoga sabora, dok će učenici tri najbolja tima dobiti prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora. Sve škole koje su sudjelovale na kvizu, kao i svi mentori učenika dobit će zahvalnice Hrvatskoga sabora.

Život i društvo

FOTO Četvero ivanečkih speleologa na zahtjevnoj međunarodnoj ekspediciji na Sjevernom Velebitu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Grad Ivanec

Četvero članova SU „Kraševski zviri“ Ivanec Valentina Kraš, Jurica Jagetić, Damir Androić i Vinka Dubovečak sudjelovali su na međunarodnoj speleološkoj ekspediciji „Nedam 2022.“ na Sjevernom Velebitu (Hajdučki kukovi).

Sedmodnevna ekspedicija održana je u organizaciji SO PDS Velebit i Komisije za speleologiju HPS. Cilj ekspedicije bio je ronjenje kroz sifon u jami Nedam (na -1200 m dubine) te nastavak istraživanja u suhim dijelovima iza sifona.

Na ekspediciji je sudjelovalo 27 speleologa iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Austrije i Litve.

Zajedničkim snagama svih speleologa došlo se do novih spoznaja u jami Nedam.

Nova dubina jame iznosi -1335 metara, čime premašuje dubinu Slovačke jame i čini ju drugom najdubljom jamom u Hrvatskoj! Novoistražena duljina iznosi 354 metra, odnosno ukupna duljina jame 3399 metara.

Članovi Speleološke udruge „Kraševski zviri“ Ivanec sudjelovali su u postavljanju bivka na -300 m dubine, istraživanjem upitnika na -200 i -600 m dubine te transportu opreme od -600 m dubine u jami Nedam.

Definitivno je jama Nedam jedno novo iskustvo članovima ivanečke speleo udruge.

Nova iskustva su bila stjecanje novih osobnih rekorda Valentine, Jurice i Damira (-600 metara dubine) te spavanje u jami. Zbog svojih suženja i meandara je možda i jedna od težih jama u Hrvatskoj.

– Članovi naše udruge su samim tim pokazali da su svojim znanjem i fizičkom spremom dorasli zadatku koji je stavljen pred njih te i ovoga puta samo možemo konstatirati da SU „Kraševski zviri“ Ivanec stoji uz bok vodećim speleološkim udrugama u Hrvatskoj. Čestitamo! – poručili su iz Ivanca.

Dodajmo da su članovi ove udruge bili inicijatori i realizatori ideje o postavljanju ziplinea u gradskom parku, koji se za klince pokazao kao glavna atrakcija ovogodišnjih Dana grada Ivanca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski gradski buseki prelaze na ljetni vozni red

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 1. srpnja do 31. kolovoza 2022. godine, zbog manjeg broja putnika/učenika, primjenjivat će se novi vozni red gradskih buseka, javio je Grad Varaždin.

Isti je objavljen na internetskim stranicama Grada Varaždina na linku https://varazdin.hr/gradski-buseki/?search_q=buse.

Ovo je svakako dobro znati!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje