Povežite se s nama

Život i društvo

Učenici Prve gimnazije Varaždin najuspješniji u Hrvatskoj u poznavanju rada Sabora

FOTO: Prva gimnazija Varaždin

Objavljeno:

- dana

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u petak, 29. travnja, drugo po redu online kviz-natjecanje o poznavanju Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola.

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovali su srednjoškolci iz 50 škola diljem Hrvatske, ukupno 150 učenika raspoređenih u tročlane natjecateljske timove škola, pri čemu je svaki učenik u timu imao svoju zamjenu. Učenici su iz informatičkih učionica u svojim školama odgovarali na 30 pitanja u vremenu od 30 minuta.

Sukladno Pravilima natjecanja, preliminarni poredak 10 najuspješnijih timova škola objavljen je na dan natjecanja na mrežnim stranicama Hrvatskoga sabora, a konačni poredak 10 najuspješnijih timova objavljen je u ponedjeljak, 2. svibnja.

Prema konačnim rezultatima, tri najuspješnije škole po broju osvojenih bodova, od mogućih 90, su: Prva gimnazija Varaždin (90), III. gimnazija Osijek (85,75) i Tehnička škola Ruđera Boškovića Zagreb (85,58).

Tročlani tim učenika 4. razreda Prve gimnazije Varaždin u sastavu Teo Čop, Jan Špiclin i Erik Trakoštanec, koji je pripremala za natjecanje prof. Ivana Žnidarić Kajić, osvojio je maksimalan broj bodova od mogućih 90.

Sva trojica učenika riješili su 30 pitanja kviza bez ijedne greške i time pokazali izvanredno znanje u poznavanju Hrvatskoga sabora, njegove ustavne uloge, nadležnosti i zakonodavnih procedura, ali i ustroja državne vlasti i političkoga sustava.

Čak 18 posto škola (9 škola) riješilo je test s više od 90 posto točnih odgovora, 38 posto škola (19 škola) ostvarilo je uspješnost od 80 i više posto, 60 posto škola (30 škola) imalo je najmanje 70 posto točnih odgovora, a čak 84 posto škola (42 škole) imalo je najmanje 60 posto točnih odgovora. Samo 16 posto škola (8 škola) imalo je uspješnost ispod 60 posto. Od timova škola koji su imali 90 i više posto točnih rezultata, čak 5 timova riješilo je test u rekordnom vremenu po učeniku od cca 10 minuta.

Svi učenici koji su sudjelovali na natjecanju dobit će pohvalnice Hrvatskoga sabora, dok će učenici tri najbolja tima dobiti prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora. Sve škole koje su sudjelovale na kvizu, kao i svi mentori učenika dobit će zahvalnice Hrvatskoga sabora.

Život i društvo

Varaždinci će u petak uživati u atraktivnim preletima Kanadera, očekuje se pojačana buka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da se u petak, 14. lipnja, provodi međuresorna vježba „Sigurnost 24“ i na području Varaždinske županije, iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske potvrđeno je da će na varaždinskom aerodromu privremeno bazirati protupožarni avioni Canadair CL-415, a možda i helikopter Mi-171Sh.

>>Varaždin je kolijevka hrvatskog vatrogastva, a ovo je godina velikog jubileja: već 160 godina pomažu svima kojima je potrebno

Riječ je o međuresornoj vježbi „Sigurnost 24“ koja se održava s ciljem uvježbavanja i provjere funkcioniranja rada tijela sustava domovinske sigurnosti, pripadnika vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske, zračnih protupožarnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske i ostalih snaga za predstojeću požarnu sezonu.

Kako doznajemo od Karla Pigaca, upravnika Aerodroma Varaždin, znatiželjnicima će se u petak omogućiti da  s terase kafića (odnosno s prostora izvan sigurnosne ograde) fotografiraju, prate polijetanje, slijetanje i druge operacije protupožarnih zrakoplova.

Inače, spomenuta vježba će se održati na dvije lokacije, u primorskom i kontinentalnom dijelu Hrvatske, s tim da će se na varaždinskom Kapucinskom trgu simulirati požar objekta i druge vrste ugroza te izvanrednih događaja.

– Na području Varaždinske županije u petak, 14. lipnja održat će se drugi dio vježbe Sigurnost 24 te prelet protupožarnih aviona Canadair CL-415 i helikoptera MI-171Sh.  Tijekom provedbe ove vježbe na području Primorsko-goranske i Varaždinske županije može se očekivati pojačana buka koja je uobičajena tijekom letova zrakoplova, stoga molimo građane za strpljenje i razumijevanje – poručuju iz MORH-a.

Nastavite čitati

Život i društvo

Marković: Smjer u kojem idemo je da biciklisti budu ravnopravni s automobilima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na poziv i na trošak Udruge Odraz, koja je zadužena za koordinaciju mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina i zastupnik u Hrvatskom saboru Miroslav Marković, boravio je na studijskom putovanju u belgijskom gradu Sint-Niklaas (Sveti Nikola) te uključio Varaždin u projekt unapređenja biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza te drugih oblika urbane mobilnosti i komunalnog održivog razvoja.

Tijekom boravka u Belgiji razgovarao je s gradonačelnikom Sint-Niklaasa Lievenom Dehandschutterom, a zamjenik gradonačelnika Carl Hanssens organizirao je stručno razgledavanje grada u cilju upoznavanja s projektima poboljšanja biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza. Zajedno s predstavnikom Udruge Odraz Goranom Lampeljom, koji je također iz Varaždina, imao je prilike vidjeti i upoznati se s detaljima modernih rješenja.

-Belgijski grad Sint-Niklaas ima oko 80.000 stanovnika, pa iako je nešto veći usporediv je s Varaždinom. Možemo puno naučiti od njih, od njihovih dobrih praksi, ali i nekih loših koje mi možemo izbjeći. Grad je pun zelenila, vodi se puna briga o uređenju ulica kroz primjenu svih smjernica održivog razvoja. Biciklisti su ravnopravni s automobilima i to je smjer u kojem ćemo i mi ići kako bi što više naših sugrađana išlo pješice, biciklom ili javnim prijevozom. Automobili nam sve više stvaraju gužve zbog kojih smo svi nervozni. Nije cilj zabraniti automobile, ali trebamo raditi na alternativnim rješenjima i time potaknuti promjene. Naravno, dug je put do toga da postanemo kao oni, ali to je jedini ispravan put – izjavio je Miroslav Marković po povratku sa studijskog putovanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje