Povežite se s nama

Međimurje

Učenici Prve osnovne škole Čakovec posjetili partnersku školu u talijanskoj Cerignoli u sklopu Erasmus+ projekta

Objavljeno:

- dana

Razvoj poduzetništva i financijske pismenosti učenika u osnovnoškolskom obrazovanju temeljni je cilj međunarodnog projekta Erasmus+ „Young Entrepreneurs in Action“ kojem je glavni koordinator I. osnovna škola Čakovec, a partneri OŠ Vežica iz Rijeke, Masarykova zakladni skola a materska skola Velka Bystrice iz Velka Bystrice (Češka), Agrupamento de Escolas de Vale de Ovil iz Baiaoa (Portugal), Akcansa Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu iz Istanbula (Turska) i Istituto Comprensivo Carducci Paolillo iz Cerignole (Italija).

Mobilnosti učenika su sastavni dio ovakvih projekata. Prva kratkoročna razmjena učenika u sklopu ovog projekta održala se u Italiji u partnerskoj školi u Cerignoli. Prvu osnovnu školu Čakovec predstavili su učenici Jan Belak, Noa Turk, Marko Šarić, Marin Jurinec i Edvin Janković, učiteljice Draženka Blažeka i Marija Toplek, glavna koordinatorica projekta i učiteljica informatike Ivana Ružić.

Učenici i učitelji iz 5 gostujućih partnerskih škola upoznali su školu Istituto Comprensivo Carducci Paolillo, metode i načine rada u toj školi, kulturu, povijest i tradiciju Apulije.

– Posebnost ove škole je njegovanje glazbe i razvoj ljubavi prema glazbi kroz učenje sviranja raznovrsnih instrumenata, stvaranje vlastitih glazbenih djela, izvedbe koncerata školskog orkestra. Svi učenici učili su svirati različite instrumente, stvarati glazbu uz pomoć računala te razvijati poduzetničke vještine u kulturi upravo u gradu u kojem je nastala i po prvi put izvedena opera Cavalleria rusticana. Apulija je poznata kao žitnica Italije, po uzgoju maslina i proizvodnji maslinovog ulja. Svi sudionici ovog susreta posjetili su muzej žitarica i naučili izrađivati tradicionalne kolačiće imena tarali. Posjetili smo muzej čokolade u Andriji i naučili izrađivati čokoladne praline. Posjetili smo bajkovito mjesto Alberobelo, kraljevsku palaču u gradu Caserta i još mnogo toga – otkrili su čakovečki osnovnoškolci.

Učitelji i stručni suradnici iz svih partnerskih škola razmjenjuju iskustva, razvijaju obrazovne sadržaje i osnažuju suradnju kako bi na kreativan i inovativan način jednu od temeljnih pismenosti za razvoj modernog društva, financijsku pismenost. Kroz raznolike aktivnosti učenici razvijaju svijest o važnosti odgovornog ponašanja prema svim dobrima kojima raspolažemo, važnosti štednje, dijeljenja i ponovne upotrebe stvari.

Učitelje i učenike potiče se na aktivan pristup u razvoju poduzetničkog duha i razvoju poduzetničkih kompetencija. Učitelji se kontinuirano senzibiliziraju za uvođenje novih metoda poučavanja primjerenih za stjecanje poduzetničkih vještina. Razvoj poduzetničkih kompetencija odvija se kroz radionice u kojima učenici osmišljavaju i izrađuju vlastite proizvode i usluge, upoznaju poduzetničke pojmove, razvijaju temeljne poduzetničke vještine, uočavaju veze i odnose u tijeku proizvodnje, prate tijek novca, osmišljavaju marketinšku kampanju.

Stečena znanja, vještine i iskustva redovito se izmjenjuju između partnera kako bi se izradili zajednički scenariji učenja, e-tečaj i drugi obrazovni materijali koji će se i u budućnosti koristiti nakon završetka ovog dvogodišnjeg projekta.

Međimurje

Radovi u tijeku: Matija Posavec obišao škole u Goričanu, Belici, Gardinovcu i Domašincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec obišao je nekoliko osnovnih škola te područnih školskih odjela u kojima se trenutno obavljaju ili su netom završeni obimni radovi na uređenju.

Kod Osnovne škole Belica uredio se ulaz u školu, uklonile su se stare kamene ploče i istrošene opeke te zamijenile s novim betonskim pločama u više boja.

U područnoj školi Gardinovcu zamijenjen je kompletan sustav grijanja uz postavljanje novog bojlera, a vrijednost investicije iznosila je više od 11.000 eura. Tijekom uskršnjih praznika uredit će se kuhinja, te će se postaviti novi kuhinjski elementi, sudoperi te štednjak, a zgrada područne škole dobit će novo ruho i skorom energetskom obnovom.

Nakon izgradnje sportske dvorane te energetske obnove Osnovne škole u Goričanu, Međimurska županija istoj je školi sada osigurala novu školsku kuhinju.

Nakon rušenja i demontaže u prostoru nove kuhinje, postavljeni su novi slojevi podova, izolacija, prateći zidarski radovi, kao i radovi na elektroinstalacijama, hidroinstalacijama i strojarskim instalacijama, keramikom su obloženi zidovi i podovi, završeni soboslikarski radovi, a opremljena je i kuhinja vrijedna skoro 50.000 eura, tako će sada školska kuhinja u Goričanu biti suvremeno opremljena za pripremanje kuhanih obroka za sve učenike.

U radove i opremu uloženo je više od 130.670 eura. Osim projekta uređenja kuhinje i blagovaonice, u navedenoj je školi u tijeku priprema na uređenju dviju učionica na gornjem katu škole kako bi učenici Osnovne škole Goričan mogli pohađati nastavu u jednoj smjeni.

Tijekom posjeta župan Matija Posavec upoznat je s problemom na vanjskom krovištu kod školske-sportske dvorane te je dogovoreno građevinsko rješenje kojim će se spriječiti daljnja oštećenja na fasadi objekta.

U Osnovnoj školi Domašinec izvedeni su veliki radovi u kotlovnici, gdje je promijenjen kotao za centralno grijanje i pripremu tople vode, a novi kotao promijenjen je u skladu s novim projektom školske dvorane.

Ograđena je plinska stanica i instalacija budući da se novim projektom predviđa i adaptacija školske kuhinje. Zamijenjena su rasvjetna tijela u učionicama i hodnicima te je izvršena korekcija ostalih dijelova elektroinstalacije.

Osim rasvjete, u učionice informatike, matematike te dviju učionica za hrvatski jezik uvedena je ili sanirana postojeća telefonska i računalna instalacija te su nabavljene nove stolice i klupe. Ukupna vrijednost radova iznosila je 98.735 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje