Povežite se s nama

Život i društvo

Učenici Srednje škole „Arboretum Opeka“ uređuju okoliš dvorca Šaulovec, i župan se primio škara

Foto: Varaždinska županija

Objavljeno:

- dana

Orezivanjem voćaka krenulo se s vanjskim uređenjem perivoja dvorca Šaulovec u Črešnjevu, budućeg sjedišta Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije te mjesta popularizacije znanosti o darovitim učenicima.

Okoliš u sklopu praktične nastave, uređuju učenici Srednje škole „Arboretum Opeka“ iz Marčana – smjer poljoprivredni gospodarstvenik i vrtlar, pod budnim okom svojih profesora.

Njih su posjetili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek te načelnik Općine Beretinec Nikola Žganec.

Župan Anđelko Stričak rekao je da je nastava najdjelotvornija ako učenici u njoj aktivno sudjeluju.

– Praktičan dio nastave predstavlja temeljni uvjet za uspješno učenje. Koliku važnost i posebnost imaju praktični radovi u odgoju i obrazovanju učenika govore i činjenice da učenici najbolje i najviše gradiva usvoje upravo putem praktičnog dijela. Veseli me da smo ovom akcijom zapravo povezali buduće sjedište Europskog talent centra – dvorac Šaulovec i Regionalni centar kompetentnosti iz poljoprivrede Srednju školu „Arboretum Opeka“ iz Marčana. Ovo je zapravo početak uređenja i privođenja svrsi cijelog ovog kompleksa – rekao je župan.

Pročelnik Huđek pohvalio je učenike Srednje škole „Arboretum Opeka“ koji kroz praktični rad dobivaju potrebna znanja i vještine za buduće poslove.

– Obrazovni sustav, a pogotovo praktični dio može stvoriti vještine i znanje kod učenika kako bi izvršavali ovakve poslove kakvima danas svjedočimo, a to je uređenje vanjskog prostora dvorca Šaulovec – zaključio je Huđek.

Život i društvo

Policija najavila pojačani nadzor prometa na cijelom varaždinskom području za vikend

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin će tijekom noći sa subote na nedjelju, 10./11. lipnja, u vremenu od 21 do 5 sati, u sklopu lokalne akcije „Alkohol“ ciljano pojačano nadzirati promet te kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

Tijekom vikenda policijski službenici PU varaždinske pojačano će kontrolirati motocikliste i mopediste, kojom prilikom će se nadzirati prekršaji ove kategorije sudionika u prometu, poput nepropisne brzine kretanja, nekorištenja zaštitne kacige, prisutnosti alkohola u organizmu, tehničke neispravnosti i drugi.

Policija skreće pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također mole sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji.

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu u Varaždinu stanite i razgledajte „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, Županijski savez poljoprivrednih udruga organizira „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“.

Sajam će se održat u Varaždinu, ispred Županijske palače, od 9 do 12 sati.

Uz Županijski savez poljoprivrednih udruga, na manifestaciji će se predstaviti 12 udruga članica s područja Varaždinske županije koje djeluju u različitim granama poljoprivredne proizvodnje.

Uz članove Saveza na manifestaciji će se predstaviti i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga kuhara Varaždinske županije, Gospodarska škola Varaždin te Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan. Ujedno će im se pridružiti i udruge žena iz Trnovca, Sračinca, Maruševca i Kućana koje imaju jamstveni žig za svoje proizvode (tradicijska jela) ili su u postupku ishođenja istog.

Svi građani će se moći upoznati s radom udruga, koje su za posjetitelje priredile i degustaciju svojih proizvoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje