Povežite se s nama

Život i društvo

Učenici Srednje škole Ludbreg uče kroz virtualnu stvarnost

Objavljeno:

- dana

U sklopu projekta VR EDUCATION koji je sufinanciran iz Programa Erasmus+, učenici u Srednjoj školi Ludbreg uče nastavni sadržaj uz VR tehnologiju.

U sklopu aktivnosti dugoročnog učenja i poučavanja učenici iz Srednje škole Ludbreg, zajedno s učenicima iz srednjih škola iz Sjeverne Makedonije, Cipra i Bugarske uče nastavni sadržaj na edukativnom modulu “Znanje kao jedini izlaz”. Koristeći najnoviju tehnologiju virtualne stvarnosti, učenici su stavljeni u virtualnu situaciju u kojoj je potrebno riješiti problem vezan uz određenu nastavnu temu. Učenici na glavi imaju VR naočale i nalaze se u učionici iz koje trebaju pobjeći. Da bi se to postiglo, profesori iz škola sudionica, na kratkoročnim treninzima postavili su zagonetke koje učenici moraju riješiti. Zagonetke su dizajnirane prema specifičnom predmetu (fizika, kemija, geografija, engleski jezik i matematika) kako bi testirali znanje učenika i naučili kako ga primijeniti u stvarnom životu.

Glavna ideja inovativnog VR edukativnog modula “Znanje kao jedini izlaz” koji je temeljen na konceptu „escape room“, je stvaranje inovativnog pedagoškog pristupa i metoda poučavanja, učenja i vrednovanja, kao i poticanje nastavnika i učitelja na suradnju i korištenje digitalnih tehnologija na kreativan i učinkovit način.

-Većina učenika se prvi puta uživo susrela s VR sustavom, a svi su po prvi puta imali priliku upoznati s Oculus Quest 2, jednim od najboljih takvih sustava. Prvi dojam je oduševljenje koje vodi u daljnje istraživanje.  Iako su učenici upoznati s raznim digitalnim gadgetima, ovaj sustav čini virtualnu stvarnost posebnom i time još više pobuđuje njihovu znatiželju. Učenici su uvidjeli razne mogućnosti primjene  VR tehnologije u vojsci, medicini, sportu, dizajnu, a posebno u edukaciji što će i sami isprobati. Oculus Quest 2 omogućuje ulazak u svjetove igara, pristup video sadržaju i aplikacijama od 360 stupnjeva. Uz korištenje VR naočala u Srednjoj školi Ludbreg rješavamo zadatke iz engleskog, matematike, fizike i geografije. Učenicima više nije dosadno i teško, već interesantno, uzbudljivo i zabavno – rekla je profesorica Renata Flajšman.

Koncept „Escape room“, koji je osmišljen i realiziran od strane ludbreške tvrtke Lunar kroz Erasmus+ program, osim usvajanja nastavnih sadržaja, pomaže učenicima razviti i unaprijediti vlastite sposobnosti logičkog razmišljanja, kognitivne sposobnosti, društvene vještine, timski rad te prostornu orijentaciju.

Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Grada Ludbrega.

Život i društvo

FOTO Članovi varaždinskog Crvenog križa pripremili 1000 paketa za potrebite

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu provedbe socijalno-humanitarnih aktivnosti, Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin pripremilo je i ove godine povodom uskršnjih blagdana 1000 prehrambenih paketa i deterdženata koji se dijele socijalno ugroženim stanovnicima s područja djelovanja.

Paketi su kupljeni iz vlastitih sredstava GDCK-a Varaždin i namijenjeni su korisnicima Centra za socijalnu skrb Varaždin – primateljima zajamčene minimalne naknade.

Podjela paketa izvršila se u suradnji s općinama Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Trnovec, Vidovec i Vinica.

– Želja nam je da na ovaj način pomognemo onima kojima je potrebna pomoć i da im pružimo nešto što će im uljepšati nadolazeće blagdane. Za naše korisnike socijalnih programa GDCK Varaždin s područja grada Varaždina podjela je u tijeku – rekli su iz GDCK-a.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira oko 3600 novih bolesnika s rakom debelog crijeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U mjesecu podizanja svjesnosti o raku debelog crijeva svaki trenutak pravo je vrijeme za podsjećanje na potrebu rane prevencije i otkrivanja ove bolesti.

Posebice zato jer je pandemija virusa SARS-CoV-2 globalno rezultirala smanjenim brojem odlazaka liječniku te provedenih dijagnostičkih postupaka, kao i, logično, rjeđim postavljanjem dijagnoze raka debelog crijeva, dok se istovremeno povećao broj hitnih pregleda zbog nastalih komplikacija.

Konkretno, čak više od četiri puta porastao je broj zakašnjelih dijagnoza raka debelog crijeva, a broj terapijskih postupaka se smanjio ili je odgođen.

Kolorektalni karcinom drugi je vodeći uzrok smrti od malignih bolesti u oba spola, dok se po incidenciji nalazi na drugom mjestu kod ženskog spola, odnosno trećem kod muškog spola. Globalna incidencija kolorektalnog tumora raste s godišnjim povećanjem od 3.2 %, uglavnom zahvaljujući rastu indeksa ljudskog razvoja.

U Republici Hrvatskoj rak debelog crijeva najčešći je novodijagnosticirani rak, a godišnje se dijagnosticira više od 3600 novih bolesnika s rakom debelog crijeva, dok su 2021. godine umrle 2102 osobe od iste bolesti.

Kako dolazi do raka debelog crijeva i zašto je važno njegovo rano otkrivanje?

– Nakupljanje genetskih mutacija bilo stečenih ili naslijeđenih dovodi do transformacije normalnog epitela debelog crijeva u prekanceroznu leziju (adenom) i konačno u invazivni karcinom. Razvoj kolorektalnog karcinoma ili raka debelog crijeva iz adenomatoznih polipa koji se displastično mijenjaju traje od 10 do 15 godina, što znači da će rano otkrivanje i uklanjanje polipa u debelom crijevu smanjiti učestalost razvoja raka. Okolinski i genetski čimbenici mogu povećati vjerojatnost razvoja ovog karcinoma. Iako naslijeđena sklonost rezultira najvišim rizikom, većina karcinoma debelog crijeva je sporadična – rekao je prim.dr.sc. Juraj Prejac, dr. med, specijalist interne medicine i uži specijalist internističke onkologije.

Faktori koji povećavaju rizik od razvoja raka debelog crijeva

Rizik za razvoj raka debelog crijeva raste s godinama, a dodatno se povećava ako osoba boluje od upalne bolesti crijeva ili ima pozitivnu obiteljsku anamnezu. Među ostalim čimbenicima koji mogu povećati rizik od razvoja raka izdvajaju se nedostatna tjelesna aktivnost, hrana bogata mastima i mesnim prerađevinama, prekomjerna tjelesna masa, konzumacija alkohola i pušenje cigareta.

Tijek bolesti i liječenje

– Između 15 % i 30 % bolesnika ima metastatsku bolest u vrijeme postavljanja dijagnoze, a do 50 % bolesnika s ranim stadijem bolesti će s vremenom razviti metastaze. Unatoč napretku u liječenju tijekom posljednjih deset godina, metastatska bolest još uvijek je neizlječiva u većini slučajeva, a prosjek ukupnog preživljenja u ispitivanjima je oko 30 mjeseci“,  kazao je prim.dr.sc. Juraj Prejac, dr. med, te nadodao: – Udaljene metastaze ostaju veliki problem nakon liječenja s kurativnom intencijom i ključan su uzrok smrti ove bolesti. Većinom se bolest širi u jetru, a kemoterapija i kirurško odstranjivanje je standardna metoda liječenja bolesnika s metastazama u jetri. Međutim, zbog čimbenika kao što su položaj i veličina tumora, prisustvo bolesti izvan jetre ili pridruženih drugih bolesti, operacija metastaza je primjenjiva samo u 10 do 20 % slučajeva, dok je petogodišnja stopa preživljenja i u tim slučajevima svega 30 %.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva

U Republici Hrvatskoj Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva namijenjen je osobama od 50 do navršene 74 godine i provodi se svake dvije godine. Sve osobe s pozitivnim nalazom pregledanih uzoraka stolice na skrivenu krv pozivaju se na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja uzroka pojave krvi u stolici.

– Bolja prognoza bolesti rezultat je toga što se rani stadij raka debelog crijeva lakše liječi i ima nižu stopu smrtnosti nego kolorektalni karcinom koji se otkrije nakon što se razviju simptomi. Osim toga, probir može spriječiti razvoj raka otkrivanjem i uklanjanjem predmalignih polipa prije nego što napreduju u karcinom. Izbor testa za probir ovisi o željama bolesnika, pridruženim bolestima odnosno anamnezi pozitivnoj na obiteljski rak debelog crijeva. Osim kolonoskopije koja je metoda izbora, za probir se mogu koristiti i testovi na prisustvo krvi u stolici i CT kolonografija. S obzirom na nedostatak vidljivih simptoma ove bolesti, potrebno je kontinuirano podizati svjesnost o važnosti redovitih pregleda te ispitati je li osoba u riziku od razvoja kolorektalnog karcinoma – zaključio je prim.dr.sc. Juraj Prejac, dr. med.

Jeste li u riziku od razvoja kolorektalnog karcinoma?

Prvi korak u procesu otkrivanja rizika od ove bolesti može biti jednostavno rješavanje kratkog testa od samo deset pitanja, uz pomoć kojega je moguće u manje od dvije minute saznati je li osoba u riziku od razvoja kolorektalnog karcinoma, odnosno raka debelog crijeva. Test je dostupan na linku: https://forms.gle/J7e4qKQLaK4Q21kh9

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje