WorldSkills Croatia 2019. novi je model državnog natjecanja učenika svih strukovnih zanimanja, po prvi put proveden od 26. do 28. ožujka na prostoru Zagrebačkog velesajma.

Tom je prigodom, istovremeno i na jednom mjestu, za sve hrvatske učenike strukovnih zanimanja, bilo osigurano standardizirano državno natjecanje uz najsuvremeniju potrebnu opremu, vrednovano CIS sustavom.

Natjecateljske discipline obuhvatile su spektar od 40-tak različitih područja zanimanja u kojima su se nadmetali najbolje plasirani učenici svih strukovnih škola u Hrvatskoj. Na vrlo zahtjevnom i iznimno fizički napornom natjecanju, učenici varaždinske Srednje strukovne škole pokazali su svoje znanje, vještine i kreativnost. Uspjeh nije izostao – primajući prvu nagradu, popeli su na pobjednički tron čak tri puta.

Tako je titulu najboljeg hrvatskog stolara dobio učenik David Križan pod mentorstvom Krune Kocijana. Učenik je uz izradu zadanog proizvoda – stolića, za zadatak imao izraditi nacrt, krojnu listu te izračun troškova i količine materijala.

Za modni dizajn i tehnologiju, prvim je mjestom nagrađena ekipa u sastavu učenica Tene Risek i Mateje Ozmec pod mentorstvom Verice Busije. Učenice su na zadanu temu izrađivale modnu kolekciju, također uz sve potrebne tehničke faze izrade.

Pobjednice u disciplini Dizajn obuće i kožne galanterije su učenice Emilija Piskać i Lea Videc pod mentorstvom Štefice Vrbanić. Učenice su dobile zadatak na temu Hlapić i Gita šeću ulicama grada, a samo je natjecanje bilo podijeljeno u šest modula koja su obuhvaćala istraživanja i izradu mini kolekcije od tri ruksaka sa pripadajućom popratnom dokumentacijom.

Valja napomenuti kako su se na četvrta mjesta plasirali učenici u disciplini pekar – Lucija Ćorko, soboslikar – Robert Zavrtnik i  kozmetička njega – Mia Peklar dok je učenica Mateja Zadravec bila osma.

Osim vrijednim učenicima i državnim prvacima, Srednja strukovna škola Varaždin može se pohvaliti svojim stručnim nastavnicima od kojih su čak troje primljeni u prosudbeno povjerenstvo natjecanja – profesor Milan Radunković u disciplini kozmetička njega, profesorica Sanja Banfić Kontrec u disciplini pekarstvo i profesorica Vlatka Levanić u disciplini frizerstvo.

Članovi povjerenstva u osvrtu na proteklo natjecanje hvale Agenciju za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih zbog implementacije novog modela jer su njime omogućeni jednaki uvjeti za sve natjecatelje, a izrađen zadatak daje detaljne upute u provođenje. Novi model standardiziranog ocjenjivanja pravedniji je jer ne daje mogućnost nikakve zlouporabe.

Koncept WorldSkillsa uspješno povezuje i s jedne strane omogućava profesionalnu orijentaciju učenicima osnovnih škola koji u svojstvu posjetitelja imaju priliku vidjeti najrazličitija područja djelatnosti, dok s druge strane potiče komunikaciju s predstavnicima gospodarstva koji su uključeni u cijeli događaj.

Komentari

Komentara

loading...