Povežite se s nama

Život i društvo

Učenici srednje strukovne škole Varaždin višestruki državni prvaci na WorldSkills Croatia natjecanju

Objavljeno:

- dana

WorldSkills Croatia 2019. novi je model državnog natjecanja učenika svih strukovnih zanimanja, po prvi put proveden od 26. do 28. ožujka na prostoru Zagrebačkog velesajma.

Tom je prigodom, istovremeno i na jednom mjestu, za sve hrvatske učenike strukovnih zanimanja, bilo osigurano standardizirano državno natjecanje uz najsuvremeniju potrebnu opremu, vrednovano CIS sustavom.

Natjecateljske discipline obuhvatile su spektar od 40-tak različitih područja zanimanja u kojima su se nadmetali najbolje plasirani učenici svih strukovnih škola u Hrvatskoj. Na vrlo zahtjevnom i iznimno fizički napornom natjecanju, učenici varaždinske Srednje strukovne škole pokazali su svoje znanje, vještine i kreativnost. Uspjeh nije izostao – primajući prvu nagradu, popeli su na pobjednički tron čak tri puta.

Tako je titulu najboljeg hrvatskog stolara dobio učenik David Križan pod mentorstvom Krune Kocijana. Učenik je uz izradu zadanog proizvoda – stolića, za zadatak imao izraditi nacrt, krojnu listu te izračun troškova i količine materijala.

Za modni dizajn i tehnologiju, prvim je mjestom nagrađena ekipa u sastavu učenica Tene Risek i Mateje Ozmec pod mentorstvom Verice Busije. Učenice su na zadanu temu izrađivale modnu kolekciju, također uz sve potrebne tehničke faze izrade.

Pobjednice u disciplini Dizajn obuće i kožne galanterije su učenice Emilija Piskać i Lea Videc pod mentorstvom Štefice Vrbanić. Učenice su dobile zadatak na temu Hlapić i Gita šeću ulicama grada, a samo je natjecanje bilo podijeljeno u šest modula koja su obuhvaćala istraživanja i izradu mini kolekcije od tri ruksaka sa pripadajućom popratnom dokumentacijom.

Valja napomenuti kako su se na četvrta mjesta plasirali učenici u disciplini pekar – Lucija Ćorko, soboslikar – Robert Zavrtnik i  kozmetička njega – Mia Peklar dok je učenica Mateja Zadravec bila osma.

Osim vrijednim učenicima i državnim prvacima, Srednja strukovna škola Varaždin može se pohvaliti svojim stručnim nastavnicima od kojih su čak troje primljeni u prosudbeno povjerenstvo natjecanja – profesor Milan Radunković u disciplini kozmetička njega, profesorica Sanja Banfić Kontrec u disciplini pekarstvo i profesorica Vlatka Levanić u disciplini frizerstvo.

Članovi povjerenstva u osvrtu na proteklo natjecanje hvale Agenciju za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih zbog implementacije novog modela jer su njime omogućeni jednaki uvjeti za sve natjecatelje, a izrađen zadatak daje detaljne upute u provođenje. Novi model standardiziranog ocjenjivanja pravedniji je jer ne daje mogućnost nikakve zlouporabe.

Koncept WorldSkillsa uspješno povezuje i s jedne strane omogućava profesionalnu orijentaciju učenicima osnovnih škola koji u svojstvu posjetitelja imaju priliku vidjeti najrazličitija područja djelatnosti, dok s druge strane potiče komunikaciju s predstavnicima gospodarstva koji su uključeni u cijeli događaj.

Međimurje

Suradnjom lovaca i policijskih službenika PP Prelog do suzbijanja krivolova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Prelog i ove godine nastavljaju suradnju s lovačkim udrugama u nastojanju da se suzbiju svi oblici protuzakonitog lova.

Uz nadzor lovišta koji članovi lovačkih udruga, ali i policijski službenici u sklopu svojih zadaća, obavljaju samostalno, redovito se organiziraju i zajedničke aktivnosti. Ovih su se dana zajedničke aktivnosti provodile na području kojim gospodari Lovačka udruga „Fazan“ iz Hodošana, i one će se nastaviti. Isti oblik suradnje u narednom razdoblju provodit će se i s lovcima Lovačke udruge „Jastreb“ iz Domašinca, osobito na području polja Murščak.

Članovi lovačkih udruga pojačano su prisutni u lovištima kojima gospodare, pri čemu im se pridružuju policijski službenici, koristeći pritom svu raspoloživu opremu, radi uspješnijeg uočavanja i hvatanja krivolovaca u nezakonitim radnjama, poput drona, uređaja za noćno promatranje i termovizijske kamere.

Ovakav oblik rada prepoznat je kao vrlo učinkovit u suzbijanju nezakonitog lova: sve lovačke udruge vrlo se rado uključuju u zajedničke aktivnosti sa policijskim službenicima.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski maturanti naučili više o policijskom pozivu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem informiranja maturanata s područja Varaždinske županije o raspisanom natječaju za zanimanje policajac te kako bi im približili policijski poziv, policijski službenici za prevenciju i policijski službenici za stručno usavršavanje Policijske uprave varaždinske, održali su informativna predavanja u završnim razredima srednjih škola.

Učenici su tom prilikom mogli saznali kako postati policajac i koje uvjete trebaju ispunjavati te kako se prijaviti na natječaj.

Isto tako, predstavljen im je policijski posao, vrste i način obavljanja policijskih poslova, koja su prava i obaveze, kao i prednosti i mane policijskog posla, mogućnosti napredovanja tijekom godina u službi te uspjesi policijskih službenika Policijske uprave varaždinske.

Maturanti su dobili sve potrebne informacije o upisu na Policijsku akademiju te su kroz druženje s policijskim službenicima, iskazali veliki interes za prijavu na natječaj za zanimanje policajac.

Podsjećamo, Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj za upis polaznika/polaznica u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2021./2022. godini.

Ove se školske godine planira upis 550 polaznika koji će sa školovanjem započeti  20. rujna 2021. godine, a nakon završenog Programa, polaznici/polaznice će se primati u radni odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova. Rok za podnošenje prijava je do 15. kolovoza 2021. godine.

Na natječaj se mogu javiti hrvatski državljani i državljanke koji imaju završenu trogodišnju i četverogodišnju srednju školu, koji na dan 20. rujna 2021. godine nemaju navršenih 28 godina života, koji imaju posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost, imaju propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti, koji su dostojni za obavljanje policijske službe te nisu članovi političke stranke.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!