Povežite se s nama

Međimurje

Učenici su naučili što je zupčasti prijenos, kako napraviti vrata i programirati robote

Objavljeno:

- dana

TO JE BUDUĆNOST

Iako su još prošli tjedan mnogi učenici osnovnih i srednjih škola odmarali na posljednjem tjednu zimskih školskih praznika, u I. OŠ Čakovec je bilo vrlo živo. Razlog tome su bile informatičke i radionice iz tehničke kulture koje su okupile veliki broj učenika čakovečkih osnovnih škola.

Volja i želja su tu

Dok su informatičke radionice organizirane već sedmu godinu zaredom, radionice iz tehničke kulture organizirane su ove godine prvi put i pokazale su se kao pun pogodak.
– Na ovoj radionici mi je zabavno i zanimljivo. Puno sam toga naučio, od zupčastog prijenosa do toga kako je zapravo teško napraviti obična vrata, iako izgleda da je lako. U svom radu koristimo odvijače, ključeva, a kad zatreba i ruke. Ovdje sam upoznao i puno novih prijatelja, tako da ću se opet u njih uključiti, ako budu organizirane – zadovoljan je bio Viktor iz I. OŠ Čakovec, jedan od 40-ak polaznika radionica tehničke kulture koje su organizirane u sedam područja: informatika, robotika, strojarstvo, elektronika, avio i raketno modelarstvo, radiogoniometrija, izrada animiranih filmova, oslikavanje predmeta te kreativne radionice.

Radionice je Grad Čakovec organizirao u suradnji s Društvom pedagoga tehničke kulture Međimurske županije.
– U sklopu radionice strojarstva i konstruktorstva počeli smo od početka, od osnovnih alata, a sada, nakon tri dana polaznici već rade jednostavne konstrukcije. Mislim da su zadovoljni -rekao je Željko Medved, tajnik Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije i voditelj županijskog stručnog vijeća učitelja tehničke kulture u Međimurskoj županiji.

S obzirom na interes učenika Medved najavljuje da će radionice tehničke kulture organizirati i za vrijeme trajanja ljetnih školskih praznika.
– Mnogi učenici su već izrazili želju, a imaju i volju – zadovoljan je Medved.
Dok su tehničke radionice organizirane prvi put ove godine, informatičke nisu novost i za njih već tradicionalno vlada veliko zanimanje učenika. Tako je organizirana 3D gradionica, a zanimljiva je bila i radionica Programiranje robota.
– U sklopu 3D gradionice polaznici su imali priliku upoznati tehnologiju 3 D ispisa, dakle i radili smo na dizajnu 3 D modela i to ispisivali na 3 D printeru, a učenici su mogli upoznati i humanoidni robot, dok je učitelj Branko Vujnović učenicima otkrivao tajne programiranja robota – rekla je Ivana Ružić, učiteljica informatike na I. OŠ Čakovec.

Sve za 20.000 kuna

U četvrtak su sudionike radionica i njihove mentore obišli zamjenici čakovečkog gradonačelnika Mario Medved i Romano Bogdan.
– Mnogo se govori o STEM području, odnosno znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, a ove radionice su upravo iz tih, kako mnogi kažu zanimanja i znanja budućnosti. Iz razgovora s voditeljima vidimo da su učenici odlično prihvatili ovakav način provođenja zimskih praznika i siguran sam da će idućih godina ove radionice biti još posjećenije – rekao je Romano Bogdan, zamjenik čakovečkog gradonačelnika.
Samo kamp klizanja, koji je održan od 27. do 30. prosinca, okupio je 300 učenika i po broju sudionika oborio sve prošlogodišnje rekorde po broju sudionika svih zimskih radionica.

S obzirom na veliki interes djece, čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač je prilikom obilaska klizačkog i plivačkog kampa najavio još više sadržaja za iduće zimske praznike. Sada je to ponovio i njegov zamjenik.
– Sve radionice i kampovi koštat će oko 20.000 kuna, što nije mnogo jer svaka kuna uložena u obrazovanje nije trošak, već ulaganje u našu budućnost. Broj sudionika najbolji su pokazatelj da ovakav način organiziranja aktivnosti tijekom zimskih praznika ima smisla te ćemo i sljedećih godina ne samo nastaviti s kampovima i radionicama, već ih i dodatno proširivati – najavio je na kraju Bogdan.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje