Povežite se s nama

Međimurje

Učenici u I. OŠ učili programirati, a u Češkoj su razvijali financijske vještine

Objavljeno:

- dana

U I. osnovnoj školi Čakovec aktivno rade na razvoju digitalnih vještina učenika, učitelja i stručnih suradnika.

Niz godina ulažu u informacijsko-komunikacijsku tehnologiju i trajnu edukaciju o primjeni tehnologije u obrazovanju.

Škola je nedavno prihvatila poziv i partnerstvo u Erasmus+ projektu „Cloud Computing and Social Media in Primary Education“ s partnerima iz Poljske, Portugala, Italije i Španjolske.

Aktivnosti

Ciljevi projekta su neprekidno razvijanje odgovornog i inovativnoga korištenja tehnologije, suradnja i razmjena iskustava među partnerima te razvoj inovativnih scenarija učenja s ciljem razvoja digitalnih vještina svih sudionika u projektu.

Domaćin prvoga transnacionalnog sastanka te prve kratkoročne razmjene učenika u okviru Erasmus+ programa bila je I. OŠ Čakovec. Školu je posjetilo 20-ak učenika iz Španjolske, Portugala, Italije i Poljske, koji su tjedan dana u međunarodnim timovima učili programirati u različitim programskim jezicima koristeći Ozobotove, micro:bitove i Alpha robote.

Izrađivali su i vlastite 3-D modele te su razvijali računalno razmišljanje koristeći iPad Lab i Osmo. Aktivno su sudjelovali na radionicama programiranja u Swift Playground okružju u iTrainer Apple certificiranom obrazovnom centru, Hrvatskom robotičkom savezu, a o najnovijoj tehnologiji izrade digitalnih obrazovnih sadržaja učili su prilikom posjeta Školskoj knjizi.

Škola već niz godina ulaže u informacijsko-komunikacijsku tehnologiju

Učenici te čakovečke osnovne škole u okviru Erasmus+ projekta „Young Entrepreneurs in Action“ priključili su se i obilježavanju Europskoga tjedna novca. Od 25. do 29. ožujka učenici su uz kolege iz Portugala, Turske, Italije i Rijeke boravili na kratkoročnoj razmjeni učenika u češkoj partnerskoj školi u Velikoj Bistrici.

– Kratkoročna razmjena učenika održana je u vrijeme obilježavanja Europskoga tjedna novca pa su učenici i njihovi učitelji prigodno učili i radili u međunarodnim timovima razvijajući vlastitu financijsku pismenost i poduzetničke vještine – objašnjavaju iz I. OŠ Čakovec.

Svi sudionici sudjelovali su na radionici planiranja godišnjega kućnog budžeta, aktivno su sudjelovali u radionicama izrade različitih predmeta, razvijali vlastitu financijsku pismenost, učili o riziku, različitim valutama i slično.

Posjetili su i Fort Science – interaktivni znanstveni muzej koji na razigran i zabavan način predstavlja prirodne i društvene znanosti, a upoznali su i povijest, geografski značaj, kulturu i tradiciju regije i grada Olomouc.

Čakovečku školu predstavljali su učenici Andro Golub, Marko Šarić, Dora Gašparić, Irina Šincek i Sara Barić u pratnji učitelja Branka Vujnovića, Filipa Cara i Ivane Ružić.

Foto i video

FOTO Međimurju četiri šampiona, po jedan dolazi iz Varaždinske županije i Slovenije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Matej Ščavničar

U ponedjeljak i utorak, 3. i 4. svibnja, u Štrigovi je održano 5. Međunarodno ocjenjivanje vina Štrigova 2021.

Organizator ocjenjivanja bila je Općina Štrigova u suorganizaciji Društva vinogradara i vinara “Hortus Croatiae“, Međimurske županije te Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede. Peti put pod predsjedavanjem dr. sc. Ivane Alpeze ocjenjivači su ocjenjivali uzorke koji su se natjecali u dvjema grupama, pri čemu su dodijeljene titule šestero šampiona.

 1. ŠAMPION U KATEGORIJI VINA REDOVITE BERBE – PUŠIPEL:
  Pušipel classic, 2020., VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO CMREČNJAK,
  Sv. Urban 273, 40312 Štrigova.
 2. ŠAMPION U KATEGORIJI VINA PREDIKATNE BERBE – PUŠIPEL:
  Pušipel prestige, kasna berba, 2019., VINA DK DVANAJŠČAK – KOZOL,
  Dragoslavec 81, 40311 Lopatinec.
 3. ŠAMPION U KATEGORIJI PREDIKATNIH VINA:
  Graševina, ledena berba, 2007., VINA KRAMPAČ,
  Kopriva 1, 9246 Razkrižje, R. Slovenija.
  *ukupno najbolje ocijenjeno vino
 4. ŠAMPION U KATEGORIJI CRNIH VINA REDOVITE BERBE:
  Mješavina crnih sorata, 2015., VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO BRANIMIR JAKOPIĆ, Železna Gora 92, 40312 Štrigova.
 5. ŠAMPION U KATEGORIJI BIJELIH VINA REDOVITE BERBE:
  Rajnski rizling, 2020., deMar vina,
  Luka Ludbreška 7, 42233 Sveti Đurđ.
 6. ŠAMPION U KATEGORIJI PJENUŠAVIH VINA:
  Pjenušac “Polaris” (sorta PUŠIPEL), 2017., VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO CMREČNJAK,
  Sv. Urban 273, 40312 Štrigova

Dodjela diploma će se održati u petak, 14. svibnja, u Domu kulture u Štrigovi s početkom u 15 sati. Čestitamo šampionima!

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu 7. svibnja masovno cijepljenje građana kod Županijske bolnice!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ŽB Čakovec

Na temelju dogovora Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Grada Čakovca, u petak, 7. svibnja, u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec bit će organizirano cijepljenje protiv SARS-Cov-2 virusa. Cijepiti se mogu svi punoljetni građani, bez obzira na to jesu li se prijavili preko aplikacije Doma zdravlja Čakovec.

Masovno cijepljenje održat će se u vremenu od 9 do 13 sati, a mogu mu se odazvati sve osobe koje se žele cijepiti cjepivom AstraZenece.

– U Gradskoj upravi dnevno se zaprima znatni broj upita zašto na području Grada nema organiziranog mjesta za cijepljenje… Nemaju svi automobile, a ne postoji ni organizirani javni prijevoz do organiziranih punktova za cijepljenje. Iz toga se razloga mnogi koji se žele cijepiti, ne cijepe.

Kako je cilj u što kraćem vremenu procijepiti što više građana, organizacija mjesta za cijepljenje u Čakovcu vrlo je važna pa je zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije uspostavljen jedan takav punkt u krugu Županijske bolnice Čakovec. Nadamo se da će se ova suradnja nastaviti te da će u budućnosti na raspolaganju biti i cjepiva drugih proizvođača – kažu iz Grada Čakovca.

Kako stoji na Facebook stranici Županijske bolnice Čakovec, i ostali žitelji Međimurske županije (koji nisu s područja Grada Čakovca) mogu se cijepiti bez prethodne najave danas (6. svibnja) i sutra (7. svibnja) između 13 i 18 sati.

Nastavite čitati