Povežite se s nama

Život i društvo

Učenici u opasnosti, no nitko ne želi prikupljati suglasnosti stanara?

Objavljeno:

- dana

USPORNICI KOD V. OŠ

Hoće li se u Kurelčevoj ulici u Varaždinu postaviti uspornici? Da je to neophodno smatra ravnatelj V. Osnovne škole Mario Šipek. U toj vrlo prometnoj ulici, kojom prolaze učenici na putu do V. OŠ, vozači često stisnu po gasu, čime je ugrožena sigurnost učenika, ali i svih ostalih pješaka koji tuda prolaze.

 Zamolbu za postavljanjem uspornika u toj ulici ravnatelj V. OŠ još je sredinom prosinca prošle godine uputio PU varaždinskoj. Premda su iz policije u svom dopisu izvjestili kako nema zapreka za postavljanjem izbočina ili vibracijskih traka, od toga očito zasad neće biti ništa, jer nitko ne želi prikupljati potpise stanara iz Kurelčeve ulice!

Prebacivanje loptice

Upravo su potpisi stanara koji žive na dionici ceste na kojoj će se postavljati izbočine ili vibracijske trake jedan od uvjeta da se krene u postavljanje uspornika na kolniku. Naravno, uz izradu prometnog projekta i suglasnost policije, koja već postoji. O tome je PU varaždinska izvjestila Upravni odjel za komunalni sustav i urbanizam još  8. siječnja ove godine. Ali, umjesto da se u Upravnom odjelu prihvate posla, oni 6. veljače šalju dopis 6. Mjesnom odboru u kojem traže da oni prikupe potrebne potpise.
– Kako je navedena problematika u nadležnosti Vijeća Mjesnog odbora, te da bi mogli poduzeti daljnje korake oko rješavanja navedenog,  molimo Vas da prikupite suglasnosti (potpise) svih stanara na navedenoj lokaciji – navodi se u dopisu.

 

– Nama se nameće posao za koji su drugi plaćeni – navodi Marsenić iz 6. Mjesnog odbora

Ovo “prebacivanje loptica” razljutilo je predsjednicu 6. Mjesnog odbora Banfica Gordanu Marsenić. Tvrdi da prikupljanje potpisa stanara definitivno nije posao Mjesnog odbora i poručuje kako se između redova dopisa može isčitati samo jedno: “Brigo moja prijeđi na drugoga!”

– Činjenica jest da u Upravnom odjelu za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina radi i prima plaću 20-ak osoba, a u Vijeću Mjesnog odbora nije nitko zaposelen. Ako zaposlenici u Upravnom odjelu nisu dužni taj posao obaviti za svoju plaću, zašto bi vijećnici u Mjesnom odboru bili dužni obavljati poslove za koje nisu plaćeni?- pita se Marsenić i dodaje kako u proračunu 6. Mjesnog odbora nije planiran trošak za anketare, a Grad Varaždin može, primjerice, platiti studente ili nezaposlene osobe po ugovoru o djelu da taj posao odrade.

– Mi nemamo tih ovlasti, ali posao nam se nameće – zaključuje.
Da prikupljanje potpisa nije posao Mjesnog odbora slaže se i ravnatelj V. OŠ.
– Mi imamo podršku nekoliko susjeda koji su svojim potpisima dali potporu našoj inicijativi, što smo i priložili u našoj zamolbi za postavljanjem uspornika koju smo poslali PU varaždinskoj. Mislim da bi sada Upravni odjel za komunalni sustav i urbanizam trebao prikupiti ostale potrebne suglasnosti. Zbog neodgovornih vozača koji krše prometna pravila te nedozvoljenim brzinama voze kroz Kurelčevu ulicu svakodnevno su ugroženi životi i svima nam mora biti interesu zaštititi djecu – rekao je Šipek.

To nije naš posao!

Međutim, u Upravnom odjelu za komunalni sustav i urbanizam očito i dalje smatraju da prikupljanje potpisa nije njihov posao.
– Izražavanje interesa putem peticije građana uobičajeni je način komunikacije građana prema institucijama. U konkretnom slučaju PU varaždinska proslijedila je dopis ovom Upravnom odjelu sa zamolbom za postavljanjem umjetnih izbočina s potpisom troje stanara.

 

Zar netko prvo mora stradati da se shvati da je nužno postaviti uspornike kod V. OŠ Varažadin?

Kako je rješavanje navedene problematike u nadležnosti Vijeća Mjesnog odbora, proslijeđen im je dopis – naveli su iz Grada Varaždina u odgovorima na naš upit. I što sad? Naravno da je roditeljima i školi na prvom mjestu sigurnost učenika. Zar doista prvo netko treba stradati, pa da to konačno shvate i oni koji bi trebali postaviti uspornike? 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Španjolska vojna vozila ovih dana zakrčit će ceste od Zadra do Varaždina i Goričana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nekoliko sljedećih dana, počevši od 20. travnja, Oružane snage Republike Hrvatske pružat će potporu zemlje domaćina (Host Nation Support – HNS) pripadnicima Oružanih snaga Španjolske.

Naime, španjolska vojna oprema i sredstva bit će dopremljena u zadarsku luku “Gaženica” te cestovnim putem prebačena u Mađarsku gdje pripadnici OS Španjolske sudjeluju u vježbovnim aktivnostima.

Prijevoz vozila španjolskih oružanih snaga bit će organiziran od Zadra do Varaždina te dalje prema graničnom prijelazu Goričan i Mađarskoj. Povratak pripadnika OS Španjolske očekuje se tijekom svibnja.

– Tijekom prolaska vojnih vozila može se očekivati pojačan cestovni promet te molimo građane za strpljenje i razumijevanje – ističu u MORH-u.

Nastavite čitati

Život i društvo

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin održalo godišnju skupštinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin održalo je u petak 22. ožujka, svoju redovnu godišnju skupštinu.

Ovogodišnja skupština, 65. po redu održana je u prostorijama hotela „Turist“ u Varaždinu. Na skupštini je od 167 redovnih i trenutno aktivnih članova bilo prisutno 72 člana.

Osim njih Skupštini su nazočili  uvaženi gosti, predstavnici DGIT Međimurje, zatim Nina Lovrec Dražin, dipl. ing. građ., predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Nenad Petrović, mag. ing. geoing. predsjednik Hrvatskog društva inženjera geotehnike te Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj koji su se prigodnim pozdravnim govorima obratili svima prisutnima.

Samu skupštinu vodila je u svojstvu članice DGIT Varaždin, Mirna Amadori, dipl. ing. građ, aktualna predsjednica Hrvatskog saveza građevinskih inženjera. Na Skupštini su podnesena sva izvješća koja su jednoglasno prihvaćena, te su doneseni i usvojeni plan rada i financijski plan za ovu godinu.

Nakon Skupštine organizirana je već tradicionalno zajednička večera i druženje uz pratnju tamburaša.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje