Povežite se s nama

Kultura

Učenici varaždinske Glazbene škole sudjelovali na London Händel Festivalu

Screenshot

Objavljeno:

- dana

Članovi Komornog vokalnog ansambla Glazbene škole u Varaždinu sudjelovali su na londonskom festivalu klasične glazbe koji se svake godine održava u čast skladatelju Georgu Friedrichu Händelu.

Naime, London Händel Festival svake godine tradicionalno organizira izvedbu Händelova oratorija „Mesija“ u crkvi St. George u Londonu, a sam skladatelj, Georg Friederich Händel, u toj je crkvi bio aktivan kao župljanin i kao glazbenik.

„Messiah Reimagined“

Budući da u uvjetima pandemije nije bilo moguće održati festival na uobičajeni način, organizatori su osmislili projekt „Messiah Reimagined“ kako bi se prilagodili trenutnim epidemiološkim mjerama.

Nakon uspješne prve izvedbe 3. prosinca 2020. godine, vodstvo London Händel Festivala odlučilo je organizirati još jedan takav koncert koji je održan na Uskrsni ponedjeljak, 5. travnja.

Tako su u crkvi St. George u Londonu uživo nastupali solisti i orkestar, pod dirigentskom palicom umjetničkog ravnatelja Festivala Laurencea Cummingsa, dok su na daljinu u nastupu sudjelovali zborovi udruženi u jedan veliki međunarodni zbor, koji broji oko 500 pjevača digitalno integriranih u cjelokupnu izvedbu.

Na poziv organizatora, velikom međunarodnom zboru pridružili su se i članovi Komornog vokalnog ansambla Glazbene škole u Varaždinu pod vodstvom prof. Dade Ruže.

Time se nastavila suradnja započeta još u vrijeme kada se u Varaždinu održavala Međunarodna ljetna škola barokne glazbe i plesa „Aestas musica“, a na kojoj je Laurence Cummings podučavao čembalo, dirigirao glazbeno-scenskim projektima te bio umjetnički ravnatelj.

Kako je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić istaknuo, projekt „Messiah Reimagined“ učenicima varaždinske Glazbene škole donio je mnoge nove izazove i poticaje.

– Prije svega, to je sudjelovanje u izvedbi jednog od kapitalnih djela glazbene literature, pod umjetničkim vodstvom jednog od vodećih autoriteta za glazbu G. F. Händela. Iznimno smo ponosni što smo i mi dio ovog veličanstvenog projekta uglednog London Händel Festivala – rekao je Matačić.

Cijeli događaj prenosio se uživo na Facebooku i YouTubeu kanalu London Händel Festivala.

Kultura

U Murskome Središću ostale karte za predstavu “Potraga za gusarskim blagom”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće organizira “Ljeto uz Muru” u nešto drukčijem obliku, uz predstave niskog rizika, u kontroliranim uvjetima i uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Nakon što su podijeljene sve ulaznice za Kerekesh Teatar, nestale su i ulaznice za stand up show Vlatka Štampara „Odraslost“, koji je na rasporedu večeras, u petak, 23. srpnja u 20 sati. Ostale su još samo ulaznice za predstavu „Potraga za gusarskim blagom“, koja će se održati u subotu, 24. srpnja u 19 sati u lučici na šetnici. Svi zainteresirani mogu karte podići danas do 14 sati u prostorima Gradske uprave Murskoga Središća.

Kerekeshi predstavom “Imovina” zaključili mini turneju

Nakon što su prethodna dva dana nasmijavali publiku u Murskom Središću predstavama „Ringišpil“ i „Ja, trudnica“, Kerekeshi su svoju mini turneju zaključili predstavom „Imovina“. Smijeh je odzvanjao u jednakoj mjeri kao i prethodnih dana: Kerekeshi su se još jednom potvrdili kao omiljeni zabavljači publike u najsjevernijem gradu Republike Hrvatske.

Gledatelje je posebno zabavljalo i poznavanje lokalne toponimije, čime su dokazali koliko im je stalo publiku ostaviti zadovoljnom.

Nastavite čitati

Kultura

Ivica Dolenec priprema osebujnu izložbu “Poznati pred objektivom”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska “sedma sila” na okupu 1979. godine – Vukotić, Levatić, Fiket, Dolenec, Njegovec, Premuž i Puttar

Svatko tko je posljednjih nekoliko desetljeća ozbiljnije pratio varaždinsku medijsku scenu, nije mogao ne primijetiti iznimno vrijedne fotografije fotoreportera Ivice Dolenca.

Riječ je, podsjećamo, o doajenu varaždinskog novinarstva koji ove godine obilježava 50. obljetnicu profesionalnog bavljenja fotografijom.

Fotografijama “punio” Polet, Vikend, Arenu…

Tijekom višedesetljetne karijere Dolenec je dokazao da bez vrhunske sprege umjetnosti i zanata nema profinjenosti fotografskog umijeća. U njegovu slučaju sve je počelo kao hobi još u osnovnoj školi.

– Kod kuće sam imao i privatni fotolaboratorij s najnužnijom opremom za razvijanje crno-bijelih filmova i fotografija. Još pamtim recepture za pripremu razvijača, fiksira, prekidača tonera i drugih kemikalija u “domaćoj radinosti”. Srećom, moje mladenačke mušice i talent prepoznao je varaždinski fotograf Vjekoslav Plajh. Bio je moj prvi učitelj, ali najviše znanja stječem radeći s Dragutinom Brezovcem i kasnije Stephanom Lupinom. Iznimnu suradnju imao sam i s kolegom Mladenom Merlićem – prisjeća se Dolenec.

Naš sugovornik kao 15-godišnjak odlazi u Zagreb te kao polaznik Grafičke škole počinje suradnju sa studentskim listom Polet.

– Bila je to prekretnica u mom ranom druženju s objektivom i aparatom, pa ubrzo suradnju širim na tada iznimno popularne tjednike Vikend i Arenu. U mojoj profesionalnoj karijeri uzor mi je bio koprivnički novinar, fotoreporter, književnik, publicist i kolumnist Mladen Pavković. U prijateljskim odnosima smo već 45 godina, a iznimnu suradnju ostvarujemo tijekom Domovinskog rata. Slično je bilo i s kolegom Ivicom Baksom – ističe Dolenec, koji je kao ratni reporter najpotresnije fotografije zabilježio 1991. godine u opkoljenom Vukovaru.

Svojom bogatom arhivom dokumentarnih fotografija i nizom izložbi godinama nastoji pridonijeti stvaranju istine o Domovinskom ratu. No, otkrio nam je da trenutno priprema osebujnu fotoizložbu “Poznati pred objektivom”.

Zaustavio povijest

– Publiku uvijek zanima kako se ispred kamera i fotoaparata ponašaju osobe s estrade, političari, umjetnici i obični ljudi. Raditi nekada u medijima bilo je izazovno, inspirativno, zahtjevno, ali manje stresno nego danas. Preminule su mnoge poznate osobe koje sam snimio i intervjuirao, te spomenutom izložbom želim kulturnu javnost podsjetiti na neke od njih. Bit će to još jedna prigoda da znatiželjnici vide što fotograf mora osjetiti i prenijeti snimkama koje nerijetko nastaju u najneobičnijim situacijama – zaključio je Ivica Dolenec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje