GibiGib

USPJEŠAN 4. ZDRAVI TJEDAN

Kako spojiti zdravu pripremu obroka, sport i zabavu? Akcijom “Zdravi tjedan” koju je ove godine četvrti put uspješno provela VI. OŠ Varaždin.

Ravnatelj Mario Stančić kaže da je riječ o najpopularnijem projektu u školi koji, da traje još tjedan dana duže, ne bi bio dosadan!

Brzo, zdravo i ukusno!

– “Zdravi tjedan” je projekt namijenjen učenju naših učenika kako se zdravo hraniti, živjeti i samostalno pripremati zdrave obroke. Akcija je ove godine održana pod nazivom “Brzo, zdravo i ukusno” i njome smo htjeli učenicima pokazati da hamburgeri, pizze i druga brza prehrana može biti zdrava, ali i vrlo jednostavna za pripremiti – rekao je ravnatelj VI. OŠ.

– Po mojoj konstituciji možete zaključiti da sam sve samo ne umjeren u hrani – našalio se gradonačelnik Habuš koji je pohvalio ovaj projekt

Učenici nižih razreda, koji su ove godine također uključeni u kuhanje, sa svojim učiteljicama cijeli prošli tjedan pripremali su zdrave pizze, dok su učenici viših razreda kuhali kompletne obroke, od predjela do deserta. Iz svakog razreda sudjelovalo je četvero kuhara i još dvoje učenika učenika u obavljanju kućanskih poslova.

– Oni su se natjecali u šivanju gumba, zabijanju čavla, metenju i pranju suđa, no s izmijenjenim ulogama: djevojčice su zabijale čavle, a dečki šivali gumbe” – objasnio je Stančić.

U petak, na samoj završnici projekta, proglašeni su i najbolji kuhari. Iako se sve “vrtjelo” oko hrane i kućanskih poslova, organizatori su u sve to uspjeli uključiti i sport.

– Uz već uobičajene sportove poput nogometa, košarke i rukometa, ove godine smo odlučili ponuditi i nešto drugo. U suradnji s Centrom tradicijske kulture osmislili smo plesove naših zavičaja, oformili etno-grupu i naši učenici, ali i učitelji uključili su se u ples. Dakle, uz kuhanje, sport i ples svi se odlično zabavljaju – zaključio je Stančić.

Dio atmosfere “Zdravog tjedna” imao je priliku doživjeti i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, koji je došao na završnicu projekta.

– Po mojoj konstituciji možete zaključiti da sam sve samo ne umjeren u hrani – našalio se Habuš i dodao kako je VI. OŠ predvodnik u mnogočemu, od pristupa prema učenicima do aktivnosti koje se provode, što stvara osjećaj pripadnosti ovoj školi. No, svjestan je da za još bolji rad treba osigurati bolje uvjete, a to je dogradnja VI. OŠ i izgradnja nove sportske dvorane za kojom vapi jedna od najbrojnijih varaždinskih osnovnih škola.

DOMAĆINSTVO

U VI. OŠ trenutno djeluju i tri grupe domaćinstva: dvije za niže razrede i jedna za više. – Domaćinstvo je nastalo kao rezultat uvođenja projekta “Zdravog tjedna” kao izvannastavna aktivnost, a interes je jako velik – rekao je ravnatelj VI. OŠ Mario Stančić.

Izvor:
Foto: Ivan

Komentari

Komentara