Povežite se s nama

Život i društvo

Učenicima više sati tehničkog odgoja, obrtnicima kvalitetniji i stručniji kadrovi

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

U Obrtničkoj komori Varaždinske županije održan je sastanak s ravnateljima srednjih strukovnih škola, na kojem je Igor Šoković, predsjednik županijske Obrtničke komore posebno istaknuo da je probleme vezane uz strukovno obrazovanje moguće riješiti samo zajedničkim nastojanjima strukovnih škola, Komore i obrtnika kod kojih učenici obavljaju stručnu praksu.

Bio je to nakon dugog vremena prvi sastanak predstavnika Komore s ravnateljima strukovnih škola, na kojem se razgovaralo o problemima vezanima uz strukovno obrazovanje, od politike upisnih kvota za obrtnička zanimanja do primjerice, bolje organizacije praktične nastave koju učenici obavljaju kod članova županijske Obrtničke komore.

– Želimo uspostaviti bolje kontakte s ravnateljima strukovnih škola da bismo tekuće probleme rješavali u hodu, ali i da bismo u takvoj suradnji u konačnici došli do još boljih rezultata u provođenju praktične nastave za učenike koji se školuju za obrtnička zanimanja. Pritom smo posebno naglasili važnost da učenici i njihovi roditelji razgovaraju s obrtnicima kod kojih polaze praksu, da bi iznijeli svoja očekivanja. Na taj način i obrtnici mogu predstaviti svoje planove i željene ishode stručne prakse. Svima nam je u interesu da nakon završene srednje strukovne škole dobijemo stručne i obrazovane mlade obrtnike koji će biti konkurentni na tržištu rada – rekao je Igor Šoković, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije.

U Hrvatskoj nedostaje praktično svih obrtničkih zanimanja, limara, keramičara, instalatera, zidara, vozača…

– Upravo zato je važno da razgovaramo o upisnim kvotama, ali i da učenicima koji se školuju za obrtnička zanimanja, u suradnji sa strukovnim školama, omogućimo što bolje ishode. Ovaj sastanak je tek prvi korak prema zajedničkom cilju – dodao je Šoković.

O ishodima stručne prakse na sastanku je govorio i Boris Kos, potpredsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije i potpredsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

– Posljednjih nekoliko godina imamo porast zanimanja učenika za obrtnička zanimanja. Cijena rada i obrtničkih usluga je porasla, a obrtnička zanimanja postaju sve atraktivnija. Stoga nam je jako važno da kvaliteta obrazovanja za obrtnička zanimanja bude što bolja, posebno u dijelu stručne prakse. Kao dugogodišnji obrtnik zalažem se za povećanje broja nastavnih sati tehničkog odgoja u osnovnim školama, da bi učenici što ranije stekli barem temelje tehničke kulture i da bi se zainteresirali za obrtnička zanimanja – istaknuo je Kos.

Zadovoljstvo inicijativom istaknuli su i ravnatelji srednjih škola na području Varaždinske županije.

– Pokretanje suradnje s Obrtničkom komorom Varaždinske županije na ovoj razini predstavlja prvi korak u rješavanju problema. Odlično surađujemo s obrtnicima kod kojih naši učenici obavljaju stručnu praksu. No, moramo poboljšati suradnju Komore sa školama, učenicima, roditeljima, a sve da bismo osigurali najbolje moguće uvjete obrazovanja za obrtnička zanimanja – rekla je Snježana Klarić, ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin.

Na sastanku su bili i Vesna Vrček, ravnateljica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole u Varaždinu, Lidija Kozina, ravnateljica Srednje škole Ivanec i Branka Karača, pedagoginja u Gospodarskoj školi Varaždin. Predstavnicima srednjih škola ujedno su predstavljeni postupak konstituiranja Odbora za strukovnu izobrazbu Obrtničke komore do 2026. godine i javne ovlasti Komore u obrazovanju.

Život i društvo

Vatrogasci iz Varaždinske županije su brzi i efikasni, te ulijevaju sigurnost građanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Vatrogasne zajednice Varaždinske županije u Novom Marofu održana je prezentacija dijela operativnih snaga i mogućnosti Vatrogasne zajednice, a osim promocije opreme održana je i prigodna vježba u kojoj su sudjelovali DVD Ivanec, DVD Gornji Kneginec, DVD Novi Marof, DVD Donja Voća, DVD Varaždinske Toplice i Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina.

Bila je to prilika da se građanima pokaže oprema kojom raspolaži naši vatrogasci, a osim njih u to su se uvjerili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina Ivica Labaš, a prezentaciju kao i vježbu vodio je županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nađ.



– Predstavili smo dio opreme i tehnike kojom raspolažemo, prezentirali smo vježbu spašavanja iz dubina i visina, izložili smo i vozilo za akcidente, auto ljestve, šumsko vozilo, a od noviteta prezentirali smo vatrogasne dronove. Također smo predstavili i natjecateljske ekipe, od onih malih pa sve do ženske ekipe – rekao je Nađ.



Župan Anđelko Stričak pohvalio je organizaciju spomenute prezentacije te je naglasio kako su naši vatrogasci brzi, efikasni i ulijevaju sigurnost građanima, a to su pokazali mnogo puta.

– Prezentacija čime sve vatrogasci raspolažu od vatrogasnih vozila do opreme, te prikaz njihove obuke i vježbi vjerujem da je oduševila sve posjetitelje. Svime pokazanim ulijevaju sigurnost, a najveći test su imali prije dva tjedna kada je područje županije pogodila jaka kiša koja je prouzročila poplave i brojna klizišta. Na teren je tada izašlo 57 vatrogasnih postrojbi sa 1065 vatrogasaca te 245 vatrogasnih vozila. Hvala vam na toj požrtvovnosti i pomoći našim građanima. DVD-u Novi Marof čestitam na organizaciji ove prezentacije za koju pretpostavljam da je uvod u 100 obljetnicu društva, koja će se održati krajem rujna – rekao je župan.



Gradonačelnik Grada Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač je izrazio zadovoljstvo prikazanom opremom i spremnošću vatrogasaca.

– Povodom stote obljetnice svog rada i postojanja koju DVD Novi Marof ove godine obilježava organizirana je ova prezentacija na kojoj smo se mogli uvjeriti u spremnost vatrogasnih snaga. Stoga možemo zaključiti kako su vatrogasne snage naše Županije od svih intervencijskih postrojbi najspremnije i najbolje opremljene za sve situacije – rekao je Jenkač.


Svim vatrogascima, te svim gostima zahvalio se predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović napomenuvši pritom važnost dobre organiziranosti i opremljenosti vatrogasnih snaga, ali i suradnje s Varaždinskom županijom za koju je rekao kako je izuzetno dobra i korektna.

Nastavite čitati

Život i društvo

I ove godine Udruga mladih V.U.K. poziva na okupljanje sve koji podržavaju žene i njihovu autonomiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hoda za život u subotu, 3. lipnja, održat će se u Varaždinu.

S ovom inicijativom i njihovim porukama ne slaže se varaždinska Udruga mladih V.U.K. Istog dana s početkom u 10:30 sati na Starom gradu kod kule organiziraju drugu “Subotu za slobodu” u našem Varaždinu.

– Novim okupljanjem šaljemo staru poruku: Varaždin i njegovi građani i građanke uvijek su bili otvoreni, tolerantni, uključivi i želimo da tako ostane! Na “Subotu za slobodu” pozivamo sve koji vjeruju u jednakost i ravnopravnost, koji podržavaju žene i njihovu autonomiju, slobodu i pravo na izbor. Pozivamo sve sugrađane i sugrađanke koji zajedno s nama žele grad u kojem nema mjesta netoleranciji, osudama i diskriminaciji. Pridružite nam se! Dok drugi kleče protiv ljudskih prava, mi ustajemo za slobodu. Nakon okupljanja, šećemo do dvorišta P4. Vidimo se u subotu! – poručili su organizatori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje