Povežite se s nama

Život i društvo

Učenička zadruga „Kneginja“ iz OŠ Kneginec Gornji vlasnica je industrijskog dizajna kalupa za paprenjake

Objavljeno:

- dana

Početkom ove školske godine učenička zadruga „Kneginja“ iz Osnovne škole Kneginec Gornji pokrenula je postupak zaštite industrijskog dizajna kalupa za paprenjake.

Tim je proizvodom zadruga 2018. godine pobijedila na HRT – ovom natječaju „Ja poduzetnik!“.

Izgled kalupa dizajnirale su sada već bivše učenice škole Tena Blaži, Magdalena Kušter, Viktorija Medved, Ela Pintarić, Anja Sokol, Nika Težački, Lorena Tkalčec, Nikolina Turković i Maria Zeba pod mentorstvom učiteljica Alenke Vuk i Kristine Maričić.

– Kalup za paprenjake na sebi ima motiv Andrijine kule iz 13. stoljeća koja u kneginečkom kraju ima veliko povijesno značenje. Kalup se izrađuje od tanke šperploče te se sastoji od dva dijela koja se međusobno lijepe. Prema unaprijed izrađenom nacrtu, izgled kalupa prenosi se na šperploču te se onda pili. Dobiveni dijelovi, dio sa stiliziranom kulom te dio s valovitim rubom, međusobno se lijepe. Nakon što se dobro osuše, ručno se nanosi nekoliko slojeva boje, plave, žute, crvene i bijele, u proizvoljnim kombinacijama. Te su boje odabrane jer se upravo one javljaju i u grbu Općine Gornji Kneginec – navodi Martina Goričanac, voditeljica UZ „Kneginja“, te dalje objašnjava:

– Kada se premaz dobro osuši, kalup se ukrašava točkicama, cvjetićima i sl. Tim se proizvodom, između ostalih, zadruga predstavlja na raznim manifestacijama i sajmovima. Tijekom školske godine, u okviru izvannastavnih aktivnosti, učenici samostalno izrađuju kalupe ili peku paprenjake. S obzirom na jedinstven dizajn i originalnost proizvoda, otvorena je mogućnost da zadruga Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske podnese zahtjev za zaštitu industrijskog dizajna kalupa za paprenjake. U rujnu 2021. zadruga je Zavodu poslala zahtjev za pretragom industrijskih dizajna kako bi se utvrdilo postoje li slični ili isti dizajni. Nakon pozitivnog odgovora, započeto je prikupljanje potrebne dokumentacije koja je Zavodu poslana početkom veljače 2022. Početkom ožujka stigao je odgovor kojim je potvrđeno da je učenička zadruga „Kneginja“ vlasnica industrijskog dizajna kalupa za paprenjake, a učenice i njihove mentorice upisane su u Registar industrijskog dizajna kao dizajneri – pojasnila je Martina Goričanac.

Do kraja ove školske godine planirano je predstavljanje rezultata rada vodstvu Općine Gornji Kneginec te predstavljanje kalupa za paprenjake kao novog suvenira Općine Gornji Kneginec.

Jedan od prijedloga je i da kalup za paprenjake postane protokolarni poklon Općine Gornji Kneginec. Na taj bi se način ostvarila suradnja s lokalnom zajednicom, a zadruga bi mogla promovirati i Općinu i Osnovnu školu  Kneginec Gornji izvan granica same općine.

Život i društvo

Varaždinski gradski buseki prelaze na ljetni vozni red

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 1. srpnja do 31. kolovoza 2022. godine, zbog manjeg broja putnika/učenika, primjenjivat će se novi vozni red gradskih buseka, javio je Grad Varaždin.

Isti je objavljen na internetskim stranicama Grada Varaždina na linku https://varazdin.hr/gradski-buseki/?search_q=buse.

Ovo je svakako dobro znati!

Nastavite čitati

Život i društvo

Ravnatelji osnovnih i srednjih škola u Županiji o energetskoj samodostatnosti škola i zaštiti okoliša

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija nastavlja s programima digitalizacije, energetske samodostatnosti i zaštite okoliša u svim obrazovnim ustanovama kojima je osnivač i to zahvaljujući programu „Školski DIZEL – DIgitalno i ZELeno“ koji je predstavljen na kolegiju ravnatelja osnovnih i srednjih škola.

Kako je istaknuo pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek riječ je o smjernicama za primjenu digitalnih tehnologija kao i za primjenu obnovljivih energija i zaštite okoliša u osnovnim i srednjim školama vodeći se pritom Nacionalnom razvojnom strategijom RH do 2030. godine, energetskom i digitalnom tranzicijom, stručnim analizama Instituta za razvoj poslovnog upravljanja – IMD i Svjetskog gospodarskog foruma –WEF.

– Varaždinska županija ima sposobnost digitalizacije osnovnih i srednjih škola, kao i sposobnost uvođenja globalnih mjerila za digitalizaciju. Prioritet digitalizacije i tehničkih standarda je STEM područje. Stoga su naši ciljevi određivanje tehničkih standarda opremanja digitalnim tehnologijama, daljnje uređenje prostora u cilju interaktivnosti s digitalnom opremom, podizanje sigurnosnog standarda u školskim prostorima, pokretanje razvojnih programa korištenjem digitalnih tehnologija te stvaranje sustava jednakih šansi i globalne konkurentnosti – prezentirao je pročelnik Huđek okupljenim ravnateljima te naglasio kako će digitalizacija doprinijeti efikasnosti školskog sustava, dati poticaj mjerama održivog razvoja školstva, važnost novih tehnologija u opremanju škola, kao i mogućnost formiranja zelenih praktikuma i radionica.

Što se tiče „zelenih“ smjernica Varaždinskoj županiji je za cilj uvođenje obnovljivih izvora energija i zaštite okoliša u školski sustav, uključenje u razvoj energetskih projekata, proizvodnja energije čime bi se doprinijelo racionalizaciji potrošnje energije, uvođenju izvrsnosti poslovanja školskog sustava, kao i doprinošenju njegovoj stabilnosti, dok će se financijski potencijal proizvedene energije preusmjeriti u razvoj.

– Zelene energije imaju značajnu ulogu na stabilnost poslovanja školstva. Čak je izvrsnost poslovanja školstva moguće prikazati modelom energije jer upravo zelene energije doprinose mjerenju uspjeha poslovanja na uravnotežen način. Uštede koje će se postići kroz proizvodnju energije omogućit će nam također pokretanje razvojnih programa, što je Varaždinskoj županiji od izuzetne važnosti, kao i postizanje sposobnosti poticanja mjera održivog razvoja i zaštite okoliša – naglasio je pročelnik Huđek.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zahvalio se svim ravnateljima na uspješnom završetku još jedne školske godine, koja unatoč brojnim izazovima, bilježi sjajne rezultate, prvenstveno po pitanju sudjelovanja učenika na raznim natjecanjima, te osvajanju brojnih nagrada i priznanja. Osvrnuo se i na proteklih 20-ak godina ulaganja u obrazovanje.

– Varaždinska županija osnivač je 47 obrazovnih ustanova – riječ je o 33 osnovne škole, 13 srednjih škola te jednom učeničkom domu. 2001. godine u svim tim našim osnovnim i srednjim školama bilo je svega 20-ak informatičkih učionica i isto toliki broj informatičara. Danas u našim školama ukupno imamo 4801 računalo, 126 nastavnika informatike i 124 informatičke učionice. Niti jedna škola tada nije proizvodila vlastitu energiju, odnosno imala krovnu mrežnu elektranu ili dizalicu topline. Danas 19 naših škola proizvodi vlastitu energiju, odnosno 40 posto obrazovnih ustanova je na obnovljivim izvorima energije. Kako smo svjedoci sve veće neizvjesnosti vezane uz rast cijena energenata – ovakve smjernice, odnosno program jedino su rješenje. Varaždinska županija će i dalje, kroz ovakav program, ulagati u opremanje svojih škola, projekte obnovljivih izvora energije kako bi škole bile energetski samodostatne. Naravno samim time doprinosit ćemo i zaštiti okoliša – zaključio je župan Stričak.

Na kolegiju je sudjelovala i pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Klaudija Brezovec koja je ravnatelje upoznala s provođenjem projekta županijske riznice u osnovnim i srednjim školama te zamjenica župana Silvija Zagorec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje