Povežite se s nama

Međimurje

Učenička zadruga “Terra economica” i prof. Željka Kadi na 13. Međunarodnom sajmu inovacija “Agro Arca”

Objavljeno:

- dana

U SRC-u DG-Sport u Prelogu u petak, 13. svibnja, otvoren je 13. Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji „Agro Arca“. Drugi je to put da se Sajam održao u tome donjomeđimurskom gradu, a organizatori su članovi Hrvatske zajednice inovatora i Grad Prelog.

Svake godine na izložbenom prostoru izlagači promoviraju domaćoj i inozemnoj poslovnoj javnosti 200-tinjak inovacija, eko ideja, proizvoda i novih proizvoda, mehanizaciju i tehnologiju u poljoprivredi.

Među ovogodišnjim sudionicima je i Učenička zadruga „Terra Economica“ iz Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, koju vodi Željka Kadi, prof. Predstavljale su je i učenice Kristina Premuš, Nika Novak te Emily Oletić. S njima smo razgovarali toga petka prije samog otvorenja Sajma.

Prirodna kozmetika

– Izrađujemo proizvode koji su kvalitetni i koje osmišljava naša profesorica, dok joj mi u tome pomažemo. Drago mi je što smo u to uključene, što smo naučile nešto novo za što dosad nismo imale prilike i nadamo se da ćemo u ove četiri godine otkriti još puno novih stvari – kaže Kristina, učenica 1.B razreda.

Zadruga „Terra Economica“ dobrovoljna je interesna učenička organizacija, a pridonosi postizanju odgojno-obrazovnih i društveno-gospodarskih ciljeva Škole. Osnovana je u listopadu 2017. godine, a ideja za osnivanje proizašla je iz projekta pod nazivom „Mirisni vrt“.

Profesorica biologije i kemije, fitoaromaterapeutkinja Željka Kadi

– Cilj Zadruge moja je želja da spojimo proizvodnju svojih originalnih proizvoda s plasmanom na tržište, s obzirom na činjenicu da smo Ekonomska i trgovačka škola. Prirodoslovlje može biti dobra podloga da se iznjedri dobar proizvod. Po struci sam profesorica biologije i kemije i cijenim prirodne preparate, hranu te održivo gospodarenje prirodom.

Uvijek sam prije kupovala prirodnu kozmetiku koja je izuzetno skupa. Mnogi kozmetički proizvodi sadrže mineralna ulja, umjetne arome, boje i slično. Kad sam čula da postoji škola francuske fitoaromaterapije, koja se temelji na znanstvenim, medicinskim istraživanjima, jer sam isključivo takvu tražila, i sama sam se obrazovala – objašnjava Željka Kadi.

S edukacijom je započela 2017., kad je Zadruga već formirana, a dovršila je sljedeće godine.

– Želja mi je bila nakon vlastitog obrazovanja svojim učenicima prenijeti znanje. Radi se o tome da biljke, njihove ekstrakte i eterična ulja možemo koristiti u njezi tijela, u liječenju jednostavnijih tegoba, prevenciji zdravstvenih tegoba… Mi ovdje u Zadruzi radimo na izradi prirodne kozmetike od najkvalitetnijih biosastojaka – dodaje profesorica i fitoaromaterapeutkinja.

Miris i nježnost

Upečatljivo ime njihove hidratantne kreme za lice „Dodir leptira“ također krije zanimljivu priču.

– Bedekovićeve grabe su spomenik prirode na području Međimurske županije. Taj status imaju od 2002. godine. Godinu ranije, 2001. godine, tamo sam pronašla dvije vrste ugroženih i rijetkih leptira livadnih plavaca. Uza sve što radim, uvijek uključujem svoje učenike, što sam tada učinila i s učenicom Melanijom Posavec iz Pribislavca, koja je danas doktorica genetike, predivna i uspješna mlada žena.

Ekonomska i trgovačka škola kontinuirano radi na senzibilizaciji javnosti o načinima i potrebama zaštite staništa. Na razne načine obilježavamo obljetnice pa smo ove godine odlučili svoju fitoaromaterapeutsku priču povezati s onom o leptirima. Želja nam je da kremom za lice „Dodir leptira“ pružimo ljudima dodir prirode, da osjete miris kreme, nježnost kože nakon djelovanja kreme, poput dodira leptira – naglašava profesorica Kadi.

Radionica na Matulovu gruntu

Ujedno poziva sve zainteresirane da se im pridruže na besplatnoj radionici izrade hidratantne kreme za lice „Dodir leptira“ iz linije prirodne kozmetike ZAK, koju će Željka voditi u sklopu Drugog dana otvorenih vrata na Matulovu gruntu u Frkanovcu.

Ujedno poziva sve zainteresirane da se im pridruže na besplatnoj radionici izrade kreme “Dodir leptira”, koju će Željka voditi u sklopu Drugog dana otvorenih vrata na Matulovu gruntu u Frkanovcu. Radionica se održava u nedjelju, 22. svibnja, u trima terminima (počeci u 15, 16 i 17 sati), a svaki traje po 45 minuta. U sklopu svakog od njih može sudjelovati po desetero sudionika, a prijave se primaju zaključno do 18. svibnja.

Međimurje

U Oporovcu misna slavlja i proštenje povodom blagdana Gospe Snježne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Svečano je danas u Oporovcu, gdje se slavi blagdan Gospe Snježne uz proštenje.

Misna slavlja na rasporedu su od 10.30 te 15 sati, pri čemu je već održano jedno ujutro u 7.30.

U 19.30 organizira se pak proščenjska zabava uz Mirka Švendu Žigu i Oporovskog teteca.

Nastavite čitati

Međimurje

Dan Kuršanca na blagdan Gospe Snježne obilježen u svečanom tonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom, polaganjem vijenaca, sportskim igrama te zabavom i druženjem obilježen je Dan Kuršanca. Ovo naselje u sastavu Grada Čakovca 5. kolovoza (blagdan Gospe Snježne) obilježava kao svoj dan.

Kao i ranijih godina, položen je vijenac i zapaljene svijeće podno spomenika Branku Kosu. Odavanjem počasti ovom jedinom poginulom hrvatskom branitelju iz Kuršanca, ujedno je i obilježen današnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Uime Grada Čakovca i Mjesnog odbora Kuršanec vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga i predsjednik Mjesnog odbora Siniša Kregar. Uz članove obitelj, počast poginulim Kosu dali su i predstavnici udruga koje djeluju na kuršanečkom području i brojni mještani, a molitvu za njega i sve poginule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi, vlč. Ivan Munđar.

Velečasni Munđar predvodio je i misno slavlje u kapeli Gospe Snježne, te molitvu pred svečani ručak. Pozdravljajući okupljene, predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, mještanima je čestitao njihov dan te ih pozvao da svi zajedno radimo kako bi uvjeti života i rada na cijelom gradskom području bili na visokoj razini. Mještanima, posebno onima koji aktivno sudjeluju u društvenom životu preko neke od udruga, zahvalio se na svemu što čine kako bi se naš grad predstavio u što boljem svjetlu.

– Ove godine obnovljeno je pročelje na društvenom domu, postavljena kamera za kontrolu prometa, na nekoliko mjesta uređena oborinska kanalizacija, postavljeno novo dječje igralište, a čim se otvori mogućnost, za sufinanciranje putem europskih fondova, prijavit će se dogradnja školske sportske dvorane – kažu iz Grada Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje