Povežite se s nama

U fokusu

Kišić ne poznaje dobro srednjoškolca iz Ludbrega, a učio ga politici na radionici

Objavljeno:

- dana

Novi detalji afere Kišić-Bajsić

– Žrtva sam klasičnog podmetanja – ustvrdio je dožupan Alen Kišić nakon što ga je 17-ogodišnji učenik Srednje škole Ludbreg prvo optužio da ga je umiješao u politička podmetanja, a potom mu se javno ispričao. Tko je manipulirao s maloljetnikom, trebala bi rasvijetliti policijska istraga. Međutim, nije sporno da postoje veze između Kišića kao dožupana zaduženoga za školstvo i člana SDP-a i Ivane Pomahač kao županijske vijećnice SDP-a, nastavnice u školi i dječakove razrednice, ali i SDP-ove članice Školskog odbora Ivane Škorjanec.

Svi oni su se u javnosti pojavljivali zajedno sa 17-ogodišnjim učenikom, koji je u drugoj polovici 2015. i u prvoj polovici 2016. godine bio aktivni član SDP-a.

O tome svjedoče fotografije na Facebooku koje su na svojim službenim profilima objavljivali Forum mladih Varaždinske županije i Forum mladih Ludbreg, ali i SDP Varaždinske županije. Učenik se pojavljuje na fotografiji s predizbornog skupa u jesen 2015. u Ludbregu, gdje je s dožupanom Kišićem, tadašnjim ministrom u Vladi Sinišom Hajdašem Dončićem, ludbreškim gradonačelnikom Dubravkom Bilićem, kao i članicom Školskog odbora Ivanom Škorjanec. Tu je i zajednička fotografija učenika iz 2015. s Ivanom Škorjanec i Ivanom Pomahač s jedne od SDP-ovih humanitarnih akcija u Ludbregu.

Radionica

Ipak, najviše pitanja otvara događaj iz siječnja prošle godine. U Varaždinskim Toplicama je tamošnji Forum mladih SDP-a tada organizirao radionicu pod nazivom “Osnove političkog djelovanja”. Polaznik je bio 17-ogodišnjak iz Ludbrega zajedno s članicom Školskog odbora Ivanom Škorjanec, ali i dožupanom Kišićem. O tome također svjedoči zajednička fotografija.

Učenik je aktivno sudjelovao u službenim aktivnostima te stranke sve do svibnja 2016. Sam je objavio da od 18. svibnja više nije član Foruma mladih SDP-a. Ubrzo nakon toga počinje kontaktirati s Danielom Ninčević iz Svjetskoga dječjeg parlamenta, ženom koja, kao što se pokazalo, lažno prikazuje da ima čak i podršku Hrvatskog sabora. Ona ga počinje spominjati kao prvoga mladog ministra znanosti, da bi mu “titulu” dodijelila početkom listopada.

Mjesec dana poslije, 30. studenoga, nastaje sporni zapisnik u Srednjoj školi Ludbreg. Čini se da su dugo gomilani i zataškavani problemi eskalirali tijekom siječnja.

Izvor:
Foto: Facebook

U fokusu

HZJZ: cjepivo Johnson&Johnson privremeno obustavljeno, AstraZeneca se i dalje koristi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je danas, 13. travnja, priopćenje u kojem preporučaju nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca, a osvrnuli su se i na cjepivo Johnson&Johnson.

Upravo je to cjepivo po prvi puta trebalo stići i u Varaždinsku županiju, najavio je prošli tjedan načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

– Najavljeno je od strane premijera i članova nacionalnih stožera da bi u travnju trebalo dolaziti mnogo više doza, najavljeno je 18.800, od čega 8300 Pfizera, 7000 AstraZenece, skoro 3000 Moderne i 600 doza po prvi puta Johnson&Johnson cjepiva – otkrio je Vugrin u petak, 9. travnja, kada je u dvorani Gospodarske škole u Varaždinu organiziran punkt za cijepljenje.

Podsjećamo, u Hrvatsku je ukupno trebalo stići 900.000 doza Johnson&Johnson cjepiva.

Priopćenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prenosimo u nastavku.

Portugalska ministrica zdravstva, a nastavno na sastanak ministara zdravstva država članica EU nakon objave EMA-e o sigurnosti korištenja cjepiva Astra Zeneca, poslala je pismo svim ministrima zdravstva s inicijativom za zajednički koordinirani pristup ograničavanju korištenja cjepiva na pojedine dobne ili spolne skupine stanovništva.

HZJZ je za koordinirani europski pristup, uz pažljivo praćenje i bez paničnih i ishitrenih regulatornih reakcija kakve su već napravile ogromnu štetu provedbi cijepljenja. Povjerenje za odobravanje cjepiva je dato Europskoj agenciji za lijekove, pa se treba, naravno uz oprez, pažljivo pratiti njihov rad i uvažavati donijeta mišljenja i preporuke.

U ovome trenutku EMA smatra da nema osnove za donošenje ograničenja cijepljenja cjepivom proizvođača AstraZeneca i da je uz mjere opreza koje se preporučuju za cijepljene osobe i zdravstveno osoblje potrebno prikupiti dodatne podatke koji će se pažljivo proučiti i u slučaju potvrde moguće povezanosti donijeti konkretnije preporuke, mjere ili ograničenja.

HZJZ ostaje i dalje pri takvom stajalištu te preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca, dijeleći mišljenje EMA-a da koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava.

O Johnson&Johnson cjepivu

Kod šestero pacijenata koji su u SAD-u cijepljeni cjepivom Johnson&Johnson pojavile su se poremećaji zgrušavanja krvi u roku od dva tjedna od cijepljenja, od čega je jedna osoba umrla, a jedna je u kritičnom stanju.

Gotovo 7 milijuna osoba u SAD-u je primilo navedeno cjepivo, a oko 9 milijuna je izvezeno u druge zemlje. Zbog pojave ovih nuspojava FDA je izdala priopćenje u kojem se traži privremena suspenzija cijepljenja ovim cjepivom dok se situacija detaljno ne istraži.

Europska agencija za lijekove, budući da upravo ovaj tjedan počinje distribucija J&J cjepiva u Europi, zatražila je hitan sastanak s predstavnicima te farmaceutske tvrtke, te će isti biti održan tijekom današnjeg dana, nakon čega će biti izdano priopćenje.

Podsjećamo da prve doze J&J još nisu stigle u Hrvatsku i da nismo još počeli s cijepljenjem tim cjepivom, priopćio je HZJZ.

Nastavite čitati

U fokusu

Po prihodima poduzetnika Varaždin, Čakovec i dvije općine među top 10 u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Promatrano prema sjedištu poslovanja, u gradovima su u Republici Hrvatskoj u 2019. godini bila 113.593 poduzetnika (83,4 %), a preostalih 22.667 poduzetnika (16,6 %) imalo je sjedište u jednoj od 428 općina.

Prema broju poduzetnika na prvom je mjestu Zagreb s 45.608 poduzetnika (33,5 %), a slijede Split sa 7.798 (5,7 %) i Rijeka s 5.020 poduzetnika (3,8 %), objavila je FINA.

FINA je objavila i popis top 10 gradova i 10 općina prema ukupnim prihodima poduzetnika u 2019. godini.

Po prihodima svih poduzetnika koji posluju na njegovom području Varaždin se nalazi na 5. mjestu, s ukupnim prihodima u navedenoj godini od 15,1 milijardi kuna. Također, Čakovec je na 10. mjestu s ukupnim prihodima od 8 milijardi kuna.

U 10 najboljih se nalaze i dvije općine s područja Varaždinske županije, ako se gledaju sve općine u našoj zemlji. Općina Trnovec Bartolovečki je 4. mjestu, a 134 poduzetnika koji su tamo poslovali imali su ukupni prihod od gotovo 2 milijarde kuna. Općina Jalžabet se nalazi na 10. mjestu te su tamošnji poduzetnici ostvarili 1,3 milijarde ukupnih prihoda.

Nastavite čitati