Povežite se s nama

U fokusu

Kišić ne poznaje dobro srednjoškolca iz Ludbrega, a učio ga politici na radionici

Objavljeno:

- dana

Novi detalji afere Kišić-Bajsić

– Žrtva sam klasičnog podmetanja – ustvrdio je dožupan Alen Kišić nakon što ga je 17-ogodišnji učenik Srednje škole Ludbreg prvo optužio da ga je umiješao u politička podmetanja, a potom mu se javno ispričao. Tko je manipulirao s maloljetnikom, trebala bi rasvijetliti policijska istraga. Međutim, nije sporno da postoje veze između Kišića kao dožupana zaduženoga za školstvo i člana SDP-a i Ivane Pomahač kao županijske vijećnice SDP-a, nastavnice u školi i dječakove razrednice, ali i SDP-ove članice Školskog odbora Ivane Škorjanec.

Svi oni su se u javnosti pojavljivali zajedno sa 17-ogodišnjim učenikom, koji je u drugoj polovici 2015. i u prvoj polovici 2016. godine bio aktivni član SDP-a.

O tome svjedoče fotografije na Facebooku koje su na svojim službenim profilima objavljivali Forum mladih Varaždinske županije i Forum mladih Ludbreg, ali i SDP Varaždinske županije. Učenik se pojavljuje na fotografiji s predizbornog skupa u jesen 2015. u Ludbregu, gdje je s dožupanom Kišićem, tadašnjim ministrom u Vladi Sinišom Hajdašem Dončićem, ludbreškim gradonačelnikom Dubravkom Bilićem, kao i članicom Školskog odbora Ivanom Škorjanec. Tu je i zajednička fotografija učenika iz 2015. s Ivanom Škorjanec i Ivanom Pomahač s jedne od SDP-ovih humanitarnih akcija u Ludbregu.

Radionica

Ipak, najviše pitanja otvara događaj iz siječnja prošle godine. U Varaždinskim Toplicama je tamošnji Forum mladih SDP-a tada organizirao radionicu pod nazivom “Osnove političkog djelovanja”. Polaznik je bio 17-ogodišnjak iz Ludbrega zajedno s članicom Školskog odbora Ivanom Škorjanec, ali i dožupanom Kišićem. O tome također svjedoči zajednička fotografija.

Učenik je aktivno sudjelovao u službenim aktivnostima te stranke sve do svibnja 2016. Sam je objavio da od 18. svibnja više nije član Foruma mladih SDP-a. Ubrzo nakon toga počinje kontaktirati s Danielom Ninčević iz Svjetskoga dječjeg parlamenta, ženom koja, kao što se pokazalo, lažno prikazuje da ima čak i podršku Hrvatskog sabora. Ona ga počinje spominjati kao prvoga mladog ministra znanosti, da bi mu “titulu” dodijelila početkom listopada.

Mjesec dana poslije, 30. studenoga, nastaje sporni zapisnik u Srednjoj školi Ludbreg. Čini se da su dugo gomilani i zataškavani problemi eskalirali tijekom siječnja.

Izvor:
Foto: Facebook

U fokusu

S područja Maruševca nestala je dvogodišnja Anastasia, policija traga za njom i bakom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Nestala je dvogodišnja Anastasia Ficher, potvrdili su nam iz PU varaždinske.

Policija je nestanak objavila i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Djevojčica inače živi u Maruševcu, na adresi Cerje Nebojse 14, a nestala je 20. rujna, kada se zajedno s bakom udaljila u nepoznato oko 22 sata.

Anastasia je visoka 92 centimetra, ima smeđu kosu i smeđe oči, a na lijevoj šaci ima ožiljak od opekline.

U tijeku je i policijska potraga.

Obzirom da baka nije među nestalim osobama, moguće je da policija istražuje da je ona odvela djevojčicu iz nekog razloga.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

Nezavisna platforma Sjever Matije Posavca za očuvanje statusa općih i županijskih bolnica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu je u srijedu, 20. rujna 2023.godine, održano predstavljanje Nezavisne platforme Sjever (NPS), te je Skupštini Međimurske županije upućena inicijativa kojom se od Ustavnog suda Republike Hrvatske traži da se izvan snage stave članci Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti vezanoj za preuzimanje osnivačkih prava države nad općim i županijskim bolnicama.

Međimurski župan i predsjednik NPS-a Matija Posavec istaknuo kako je ideja osnivanja platforme promocija vrijednosti, rezultata i doprinosa sjevera Hrvatske, te kako bi skrenuli pažnju centralne vlasti kakvu posljednjih 30 godina uživaju neki drugi dijelovi zemlje.

– Ako pogledamo nekoliko važnih ekonomskih pokazatelja poput razine industrijske proizvodnje, omjer uvoza i izvoza roba, razine produktivnosti, razine zaposlenosti, to znači da u takvim okolnostima je posljedično i veći udio poreznih prihoda ostvarenih na Hrvatskom sjeveru odlazio u središnju državnu blagajnu nego što se vraćao u ovo područje u kojemu je ta vrijednost i stvorena. Tako je taj visokocentralizirani sustav ujedno i duboko nepravedan prema Hrvatskom sjeveru, odnosno prema svim onim sredinama u kojima se stvara veći udio društvenog bogatstva, koje se onda redistribuira političkom voljom centralne vlasti. Svi naši dosadašnji rezultati od obnove brojnih škola, gospodarski rezultati, turističke nagrade, prepoznavanje od strane domaćih i međunarodnih institucija nisu cilj već sredstvo da budemo još bolji, još kreativniji i da visoko podignuta ljestvica očekivanja bude svake godine i realizirana – ističe Posavec dodajući kako svaki rezultat u životu i politici, svaka donesena odluka, ali i svaka pogreška je jedno veliko iskustvo koje daje snagu, sigurnost i motivaciju za daljnji rad, osobito u vremenu i okolnostima u kojima se nalazimo, a koja nisu laka.

Članovi predsjedništva Nezavisne platforme sjever su gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek, načelnik općine Veliko Trgovišće Robert Greblički, načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

Okupljanju u Čakovcu nazočili su i brojni načelnici i predstavnici općinskih i gradskih vijeća iz Međimurske, Varaždinske i Krapinsko zagorske županije, među njima i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.

Svi oni jednoglasno su podržali inicijativu Nezavisne platforme Sjever o upućivanju na prvu iduću sjednicu Skupštine Međimurske županije prijedloga o traženju ocjene ustavnosti novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako bi relevantne institucije ove države dale svoj sud zbog namjere preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica, a da druga strana nema pravo odlučivanja o tome.

Prijedlog o tome iznio je potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

-Ono što smatram od prvog dana, a to i komuniciram medijski i javno, jest da najave preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica, je odluka koja neće ni na koji način učiniti pozitivne promjene u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Reforma zdravstva se ne radi preuzimanjem osnivačkih prava bolnica jer nas je iskustvo naučilo da svakom centralizacijom sustava, pa i u zdravstvu, se dovodi u pitanje pristup dostupnosti zdravstvene zaštite na lokanoj razini, kao i mogućnost lakše prilagodbe potrebama lokalnog pacijenta. Prijenosom osnivačkih prava se neće riješiti ni problem dugova u hrvatskom zdravstvu – ističe Baksa, dodajući kako državu treba decentralizirati, poštivati načelo supsidijarnosti, uvažavati specifičnosti i potrebe građana svake hrvatske regije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje