Povežite se s nama

Kultura

Učenik Matija Pongračić s 15 godina napisao skladbu „Evening“ koja ga vodi na Olimpijadu u Estoniju

Objavljeno:

- dana

Na Drugoj hrvatskoj glazbenoj olimpijadi, koja je 23. veljače održana u Pregradi, učenik Matija Pongračić, koji pohađa 2. razred teorijskog smjera srednje Glazbene škole u Varaždinu i 1. razred prirodoslovno-matematičkog smjera Prve gimnazije Varaždin, osvojio je prvo mjesto.

Svoje glazbeno znanje – i teorijsko i praktično – morao je pokazati u čak četiri faze: od slušne analize, preko izvođenja glazbenih primjera „a vista“ i vokalnog izvođenja hrvatskoga glazbenog djela pa do skladanja i izvođenja vlastite skladbe!

– Slušna analiza obuhvaćala je djela iz svih razdoblja te nisu išli u dubinu s primjerima, već su puštali neke od najpoznatijih skladbi. Znao sam djela jer smo se doista mnogo pripremali za natjecanje. Dobio sam od mentorice doista mnogo glazbenih djela za odslušati, ali vrijedilo je – naveo je Matija.

Pri izvođenju njegove skladbe „Evening“, napisane za glasovir, violinu i flautu, Matiji su pomogle učenice Klara Benčić i Ruta Bobić, dok su ga za Olimpijadu pripremale mentorice Slavica Kelemen iz Prve gimnazije i Lidija Đidara iz Glazbene škole.

– Skladba „Evening“ napisana je ciljano za Olimpijadu. Bilo je jako teško početi, no daljnje pisanje išlo je samo od sebe. Traje dvije minute, a oblik skladbe je tema s varijacijama. Kombinira oba glazbena sloga, polifoniju i homofoniju s izražajnim kontrapunktskim temama – objasnio je mladi glazbenik te kroz smijeh dodao da u skoroj budućnosti možemo očekivati još njegovih autorskih skladbi.

Osvajanjem prvog mjesta u kategoriji učenika od 16 do 19 godina Matija se plasirao na 4. Međunarodnu glazbenu olimpijadu, koja će se od 18. do 24. travnja održati u Tallinnu, glavnom gradu Estonije.

Riječ je o natjecanju, objašnjava njegova mentorica Lidija Đidara, organiziranom s namjerom povećanja udjela glazbe u području kulture i općeg obrazovanja mladih te s ciljem poboljšanja razvoja međunarodnih relacija u općeobrazovnim školama na području glazbe.

Iako ovakav uspjeh i put u Estoniju nije očekivao, Matiju neizmjerno raduje što će svoje teorijsko i praktično znanje moći prenijeti kolegama iz svih dijelova Europe. Na njega su ponosne i učenice Ruta i Klara, koje se nadaju da će takav uspjeh ponoviti u Tallinnu.

– Matija nas je pozvao da izvedemo njegovu skladbu, na što smo odmah pristale. Lijepo su nas dočekali u Pregradi i vjerujem da će tako biti i u Estoniji – rekla je Klara.

Uspješna petorka već je počela s pripremama za ovo veliko i prestižno natjecanje, koje će se također odvijati u četiri dijela. Prvi dio odnosi se na slušnu analizu i prepoznavanje djela iz glazbene literature, a drugi je dio pjevanje „a vista“. Slijedi izvođenje pjesme hrvatskog skladatelja ili tradicionalne hrvatske pjesme napamet, uz pratnju instrumenata, te izvođenje vlastite skladbe.

Multitalentirani učenici

– Također, na natjecanju u Tallinnu postoji dio u kojem će predstavnici svih zemalja zajednički izvesti jednu skladbu. Mi smo odabrali našu narodnu „Tararajčicu“, koja u sebi ima tarankanje kao zanimljiv vid hrvatske narodne baštine – navela je mentorica Lidija Đidara, koja pronalazi zadovoljstvo u tome da svoje glazbeno znanje prenosi mladim ljudima.

– Mnogi naši đaci koji su završili Glazbenu školu uspješni su solisti ili sviraju u različitim orkestrima, tako da se smatram vrlo sretnom što mogu raditi u njoj. Učenici su zaista multitalentirani. Uz svakodnevne obveze, bave se glazbom, i to na više područja. Klara, primjerice, pjeva i natječe se, Ruta je nedavno bila na natjecanju mladih glazbenika, Matija je stalno po raznim natjecanjima i to im je postao način života koji su prihvatili. Sami oblikuju svoju sadašnjost, a sjajna budućnost tek ih očekuje – ponosno je istaknula Đidara.

Osim što pohađa Glazbenu školu, Matija je odličan učenik varaždinske Prve gimnazije. Iako ponekad teško usklađuje sve obveze koje mu nameću dvije škole, uspijeva u tome zbog dobre organizacije vremena.

– Čak sam morao reducirati broj sati u Glazbenoj školi. Ali sve se dogovorimo s profesorima koji nam izlaze u susret. Vikendom nemam baš mnogo slobodnog vremena zbog zadaća i učenja, ali sve je moguće uz dobru organizaciju – rekao je Matija, koji već sada s uzbuđenjem iščekuje drugu polovicu travnja i natjecanje u Estoniji.

Kultura

U srijedu u Varaždinu počinje 6. međunarodno natjecanje puhača – Varaždin Woodwind & Brass

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Glazbena škola u Varaždinu ove godine organizira 6. međunarodno natjecanje puhača – Varaždin Woodwind & Brass.

Više od 600 mladih puhača iz 10 zemalja svijeta okupit će se na natjecanju koje Glazbena škola u Varaždinu organizira uz potporu osnivača Varaždinske županije, generalnog sponzora (koji osigurava i nagrade – instrumente), eminentne kompanije koja izrađuje vrhunske puhačke instrumente Buffet Crampon iz Pariza, a organizaciju natjecanja podupiru i mnogi drugi sponzori, kao što su Vindija, Parkovi, Prggin, PZC i Hrvatska glazbena mladež.

U srijedu, 22. ožujka 2023. godine, očekuje nas prvi dan natjecanja, a sve do 31. ožujka mladi će se puhači predstavljati članovima žirija koji sačinjavaju vrhunski glazbeni pedagozi.

Mnogobrojni žiri sastavljen je od vrhunskih glazbenika i pedagoga iz Nizozemske, Mađarske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Njemačke i Austrije.

Varaždin Woodwind & Brass je natjecanje namijenjeno učenicima i studentima kategorije od A do F, dok je Varaždin Woodwind & Brass Grand Prix natjecanje koje je namijenjeno umjetnicima od 15 do 35 godina starosti.

Natjecanje se provodi u disciplinama: tuba, trombon, klarinet, saksofon, oboa, fagot, truba, rog, eufonij i flauta.

– Iznimno velik broj kandidata samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim puhačima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri. U Glazbenoj školi u Varaždinu dani koji slijede bit će ispunjeni zvukovima puhačkih instrumenata, a vjerujemo da će samo natjecanje još jednom doprinijeti promoviranju puhačke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava te turističkoj promociji Varaždina, Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske – rekli su iz Glazbene škole.

Natjecanje Varaždin Woodwind & Brass završava 31. ožujka, kada će se održati finale natjecanja, ali i završni koncert ponajboljih mladih puhača uz svečanu dodjelu nagrada.

Nastavite čitati

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU otvorenje izložbe „Praksa“ autora Josipa Kresovića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 21. ožujka, s početkom u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe Josipa Kresovića pod nazivom „Praksa“.

Izložba ostaje otvorena do 11. travnja.

– Tamo gdje završava klasični medij počinje eksperiment, opredmećen kombiniranjem neočekivanih objekata i umjetničkih tehnika. Josip Kresović, psiholog po struci, a umjetnik po vokaciji, pristupa umjetničkom procesu poput dijaloga kako bi se izrazio i komunicirao. Isprepletanjem autoreferencijalnog i konceptualnog pristupa pri umjetničkoj praksi, autor u ovim značenjski slojevitim radovima problematizira poprilično intiman spektar tema. Radovi su nusprodukt integriranja polariteta svakodnevnog posla, psihologa u centru za spolno zdravlje koji uz razgovor s korisnicima uključuje i mnoštvo papirologije i administrativnih zadataka, ali i direktan kontakt s liječnicima i medicinskim osobljem gdje upoznaje sve ono što tvori ljudsko tijelo te uspostavlja prema njemu novi odnos.

Djela tematski povezuje težnja za pronalaskom, odnosno uspostavljanjem balansa u profesionalnom, ali i svakodnevnom životu. Počevši od potrebe za dekonstrukcijom vlastitog identiteta kroz sjećanja i asocijacije, preispitujući ulogu obiteljskih i tradicionalnih normi unutar kojih odrasta te sada kao pojedinca koji reagira na problematiku raznih diskriminiranih skupina s kojima se poistovjećuje. Pozicioniravši proces introspekcije i otkrivanja podsvijesti kao sastavni dio umjetničke prakse, problematizira nevidljivost, stigmu i strah života pojedinaca s kojima se susreće na autentičan i intiman način. Inicijalno promišljanje koncepta sebe i svakodnevnog, rezultira radovima u raznim tehnikama koji se vizijom, koloritom i materijalom direktno referiraju na ljudsko tijelo i svu kompleksnost psiholoških i fizičkih procesa koji se događaju unutar nas samih – stoji, među ostalim, u predgovoru kustosice Marte Radman, mag. hist. art.

O autoru

Josip Kresović,interdisciplinarni umjetnik i psiholog, rođen u Zadru (Hrvatska) 1992. godine gdje magistrira psihologiju u području psihologije umjetnosti s interesom za vizualno-estetsku osjetljivost i odnos umjetnosti i raspoloženja.

Paralelno sa studijem razvija umjetničku praksu u kojoj se bavi osobnom ikonografijom kroz koju pokušava istražiti odnos između okoline i pojedinca te kako taj odnos može utjecati na formaciju ličnosti pritom koristeći različite materijale, od skulptura i kolaža do scenografije i performansa.

Od 2017. godine samostalno i grupno izlaže i izvodi u Zagrebu, Zadru, Rovinju i Splitu. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje