Povežite se s nama

Život i društvo

Učenike Gimnazije Žiger domaćini u Makedoniji dočekali s Oliverovom pjesmom “Vjeruj u ljubav”

Objavljeno:

- dana

Učenice Privatne varaždinske gimnazije s pravom javnosti, Iva Duković, Sara Kirić i Leticija Krklec su zajedno sa svojom profesoricom hrvatskoga jezika Nedom Njegač tjedan dana provele u makedonskom gradu Prilepu.

Riječ je o Erasmus+ projektu “Love Is For Everyone” u koji su, osim Hrvatske, uključene Makedonija, Rumunjska, Cipar, Španjolska i Italija.

– Prvi su nam dan učenici osnovne škole u Prilepu pripremili fenomenalan doček s Oliverovom pjesmom “Vjeruj u ljubav”. Oduševili su nas plesno-glazbenim programom u svojim narodnim nošnjama te nam pripremili tradicionalni ručak s makedonskim delicijama – ispričala je Iva.

Cilj projekta  je promicanje kulturnih vrijednosti, jačanje suradnje među učenicima iz različitih država te razvijanje svijesti o socijalnoj različitosti i rodnoj ravnopravnosti. Glavna je ideja svih projektnih aktivnost širenje tolerancije.

– Na ovom sam projektu upoznala puno novih prijatelja iz različitih zemlja. Iako smo na početku bili malo sramežljivi, do kraja tjedna postali smo puno otvoreniji i bilo nam je žao što se moramo vratiti u Hrvatsku gdje su nas čekale školske obaveze  – otkrila je Sara nakon povratka s putovanja.

Osim sudjelovanja u brojnim sportskim i kulturnim aktivnostima, učenici su pripremili prezentacije i filmove o projektnim aktivnostima u svojoj školi te ih prezentirali na zajedničkim sastancima.

– Za put u Makedoniju pripremale smo se čak dva tjedna zato što smo morale prikupiti fotografije i informacije o svim aktivnostima u našoj školi. Imale smo malu tremu jer smo trebale prezentirati na engleskom jeziku pred učenicima i profesorima iz drugih država. Dobro smo se pripremile pa mislim da je i izlaganje bilo odlično – priznala je Leticija.

U osnovnoj školi “Goche Delchev” učenici i profesori bili su na nastavi Engleskog jezika, Biologije i Matematike.

– Posebno mi se sviđa to što rade u manjim skupinama te što nastava nije temeljena na predavanju, već je ispunjena različitim aktivnostima. Učenici su izrazito znatiželjni, komunikativni i uključeni u nastavu – rekla je profesorica Njegač.

Zemlje partneri Gimnaziju Žiger posjetili su u ožujku kada su održane brojne prezentacije, radionice te predstava na engleskom jeziku koja promiče jednakost, toleranciju, poštivanje različitosti i pravo na uspjeh. Sljedeće školske godine projektne se aktivnosti nastavljaju na Siciliji te u Rumunjskoj i Cipru.

Život i društvo

FOTO Brojne farmske životinje prvi put slobodno žive u Utočištu sunčani bregec kod Vinice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Jarac Spock i njegova kozja ekipa, svinja Iggy, purani Ernest i Oliver, patak Gretić, crna kokoš Stefan, mačke Janica, Bobica i Tomica te psi Luna i Karlo, kao i brojne druge životinje slobodno uživaju na imanju Nikole Bosaka (30) u Pešćenici Viničkoj, u općini Vinica.

One su stanovnici Utočišta sunčani bregec, neprofitne udruge koju je Bosak osnovao u studenome prošle godine, a brine za farmske životinje. Sve životinje imaju imena, a Bosak na njih gleda kao na članove svoje obitelji, kako nam je sam rekao. U našoj zemlji ima više udruga koje pomažu da se udome psi ili mačke, ali utočište za životinje koje u pravilu žive na farmama još je rijetkost.

– Upravo su farmske životinje najviše eksploatirane, pa mi je želja bila napraviti utočište za njih. Imanje zauzima površinu od 4500 metara četvornih te je dom kozama, svinji, guskama, puranima, mačkama i psima. Životinje najčešće završe kod mene kad mi se netko javi ili putem prijatelja. Živim sam, puno je posla oko životinja, ali nije mi teško jer u tome uživam. Svaka od mojih životinja je posebna, ima svoj karakter te svaki dan provodim s njima. Na sredinu dvorišta stavim prostirku, legnem i jednostavno uživam među životinjama – rekao je Nikola.

Naš sugovornik je vegan, a ideja da osnuje Utočište stvorila se spontano.

– Po zanimanju sam grafički dizajner, ali ne radim taj posao. Živo sam u Ladanju, na selu uz domaće životinje, pa kasnije otišao živjeti kao podstanar u Varaždin. Kad si mlad nemaš baš novaca pa sam uglavnom jeo paštete i salame. Tako sam odlučio ne jesti meso na mjesec dana. Taj mjesec se pretvorio u osam godina. Najprije sam bio vegeterijanac, ali otkad živim sa životinjama postao sam vegan. Vratio sam se u Ladanje i počeo brinuti za domaće životinje, ali mi je dvorište postalo premalo. Prodao sam kuću u Ladanju i kupio drugu s većim dvorištem u Pešćenici Viničkoj te sam izgradio nastambe za životinje i s vremenom osnovao Sunčani bregec – ispričao nam je Nikola.

Rekao nam je da ga svi susjedi već poznaju zbog ljubavi prema životinjama ta da nije dobio nikakve negativne komentare. Ipak, kako Utočište raste trebat će mu i pomoć dobrih ljudi. Kad su novinari Regionalnog stigli raditi reportažu Bosakov susjed nam je spontano rekao da je on najbolji susjed s najljepšim dvorištem.

Ljubav

– Ako nema veterinarskih troškova mjesečno za hranu životinja trošim oko 500 eura. Smatram da sam došao do maksimuma koji sam mogu financijski pokriti. Dobio sam puno podrške i gotovo svaki vikend na imanje dolaze posjetitelji. Donacije za hranu i pomoć volontera su dobrodošli. Planiram i radionice o kojima će se moći više saznati putem Facebook i Instagram stranice “Utočište sunčani bregec”. U izradi je i web stranica. Sljedeći veći projekt koji me očekuje je gradnja staje i nadstrešnice za sijeno. Prije mjesec dana dobio sam najbolji poklon za rođendan ikad kada mi je kolega poslao puni kamion paleta. I inače radim od recikliranih materijala pa ću i njih pretvoriti u ono što mi bude potrebno – istakao je Nikola.

Dolazak novih životinja ovisi će o financijskim i prostornim mogućnostima.

Iggy nakon života u kući uživa u blatu

Najzanimljiviji član Utočišta je svinja Iggy. Živio je u kući u Samoboru pa sada uživa u blatnim igrama u dvorištu.

– Iggy je kod mene dvije godine. On je svinja pasmine Minessota, a k meni je stigao iz Samobora gdje je živio u kući sa sedam pasa. Bio je poklon sinu za rođendan koji se odselio u inozemstvo i više nije ima tko brinuti o njemu. To je još jedna problem, po raznim oglasnicima se prodaju svinje kao patuljaste i onda narastu velike. Iggy uživa na imanju. Čim je došao odmah smo se skupa valjali po blatu. Imam i devet kozica. Ela i Žiži su stigle u prosincu lani. One imaju 13 godina i prvi put žive bez da su eksploatirane, ne moraju davati mlijeko, samo pasu i uživaju. Evo, patak Gretić samnom živi već pet godina, od kada je došao iz Zagreba. Najprije sam mislio da je patka, pa je bila Greta, ali ispao je Gretić – veselo govori Nikola.

Nastavite čitati

Život i društvo

KUD Voća u subotu poziva znatiželjnike na čerhanje perja u Etno kući

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najaktivnijih voćanskih udruga, KUD Voća, u svoj bogat i raznovrstan kalendar godišnjih aktivnosti u 2023. uvrstila i oživljavanje jednog od omiljenih narodnih običaja.

Naime, odlučeno je da se zimsko razdoblje zaključi starim voćanskim običajem koji je, na žalost, nestao iz tog kraja i iz svakodnevnog života općenito. Riječ je o čerhanju perja (ili čierhaju perja), aktivnosti koja je spajala i potrebu za izradom posteljine, a i predstavljala je idealnu priliku za druženje.

Kako je taj običaj izgledao moći će se vidjeti u subotu 25. ožujka od 15 sati u Etno kući u Gornjoj Voći. Vrijedne su članice KUD-a skupile perje, te će se isto “čierhati” na spomenutoj lokaciji  i bit će otvoreno za javnost. Iz perja koje će se obraditi, KUD će dati izraditi jastuk koji će biti dio izložbenih predmeta u spomenutom objektu.

Uz samo čierhanje perja, posjetitelji će moći čuti uživo muzikaše KUD-a te razgledati prigodnu ponudu na štandu KUD-a.

Dođite i doživite uživo dašak ne tako davne prošlosti i zaboravljenog načina življenja! 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje