Povežite se s nama

Kist i pero

Učenje slovenskoga – poticaj za učenje hrvatskoga

Objavljeno:

- dana

Feri Lainšček u Čakovcu

Na Općem odjelu Gradske knjižnice u Čakovcu u srijedu 15. svibnja gostovao je ugledni slovenski književnik Feri Lainšček. Susret autora tridesetak knjiga s čitalačkom publikom organizirali su Hrvatsko-slovensko društvo prijateljstva i Knjižnica „Petar Zrinski“, a kulturnom događanju nazočan je bio i Rudi Merljak, voditelj sektora u Uredu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Roman Ferija Lainščeka „Umjesto koga ruža cvjeta” nagrađen je 1991. nagradom „Kresnik“ kao najbolji slovenski roman, posluživši i kao predložak za dugometražni film “Halgato” te trodijelni TV serijal. Prema njegovom romanu “Ki jo je megla prinesla” snimljen je dugometražni film “Mokuš”. Osvojio je još nekoliko nagrada – 1993. godine nagradu „Vladimir Slejko Fund“ za najbolji roman, a 1996. slovensku nacionalnu na­gradu za književnost „Prešeren Fund Prize“. Prema njegovom romanu “Pijetlov doručak” snimljen je istoimeni cjelovečernji film, u kojem nastupa i hrvatska estradna zvijezda Severina Vučković.
Književnik rođen 1959. godine tematizira u svojim djelima život običnih ljudi u rodnom Prekmurju, bavi se proučavanjem tzv. ravničarskog sentimenta, ali u gotovo svim svojim djelima promiče sveprisutnu, spontanu i bezuvjetnu ljubav kao smisao života. Tijekom susreta, koji je uspješno vodio Miroslav Gradečak, profesor slovenskoga jezika i kulture na varaždinskoj Drugoj gimnaziji, Feri Lainšček odgovorio je i na brojna pitanja čitatelja. 
Čitalačkoj publici u čakovečkoj Gradskoj knjižnici obratila se i predsjednica Društva Barbara Antolić Vupora, naglasivši zadovoljstvo odazivom na prvi u nizu događanja koja  Hrvatsko-slovensko društvo prijateljstva priprema na području Međimurske županije, u želji da okupi i organizira barem dio od 517 Slovenaca koliko ih tu živi. Barbara Antolić upoznala je prisutne i s projektom učenja slovenskog jezika pripremljenog za škole Međumurske županije,  kojim se izravno potiče učenje hrvatskog jezika u slovenskim školama. Riječ je o modelu prema kojem će se, na svake dvije škole koje u Međimurju uvedu u nastavu slovenski jezik, u jednoj školi u Sloveniji uvesti učenje hrvatskog jezika!
Nastojanja Hrvatsko-slovenskog društva prijateljstva u svojim su govorima podržali Rudi Merljak i ravnateljica Gradske knjižnice Ljiljana Križan.

Izvor:
Foto:

Kist i pero

Thompsonov koncert odgođen za nedjelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

CRAZY HILL FESTIVAL

Nakon vrlo uspješnog Fjaka Music Festivala, održanog od 8. do 11. svibnja 2014. u Splitu, ovog vikenda bit će održan Crazy Hill Festival na otoku Mladosti u Ludbregu.

CHF neće započeti velikim koncertom Marka Perkovića Thompsona, kako je prvobitno najavljeno, već će tim koncertom završiti. Naime, Thompsonov se koncert s četvrtka 15. svibnja, prebacuje  na nedjelju 18. svibnja radi meteorološke najave lošeg i kišovitog vremena, a kupljene će ulaznice za koncert posjetitelji umjesto u četvrtak moći iskoristiti u nedjelju 18. svibnja.  Ovu promjenu organizator CHF-a uvodi radi zaštite publike koja će ispred pozornice biti na otvorenom nenatkrivenom prostoru.
Program CHF-a stoga neće započeti u četvrtak 15. svibnja kako je prvobitno najavljeno,  već u petak 16. svibnja, a odvijat će se tri dana – u petak 16., subotu 17. i u nedjelju 18. svibnja 2014.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Kist i pero

Perić: “Nema sumnje da su slike najraniji Stančić”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

STANČIĆ

Sa svakom slikom koja se vraća u grad, u Varaždin se vraća i Miljenko Stančić, rekao je svojedobno ravnatelj Galerijskog centra Ivan Mesek. Prema njegovom slikovitom opisu, Stančić se ovih dana s dvije „nove“, bezimene slike iznova vratio u svoj grad, gdje je živio i radio do prerane smrti u dobi od samo 51 godine.

Crtež konjanika i akvarel iz ciklusa Križni put, u Centar su stigli sa zida zagrebačkog stana novinara, pisca i prevoditelja Borisa Perića.

– Slike je djed ostavio mojoj majci, sestrični Miljenka Stančića. Crtež konjanika je iz njezinog spomenara. U razgovoru s tetom, Stančićevom sestrom, pokojnom Milicom, saznao sam da je jedna od prvih likovih narudžbi za Miljenka Stančića bila od strane varaždinskog župnika da nacrta ciklus Križni put.

Te slike, njegovi najraniji radovi, slove kao izgubljene. Kasnije umire moj djed i u njegovoj ostavštini nađem jednu koja bez ikakve sumnje pripada tom ciklusu – Motiv raspeća, akvarel. Ispod raspela ima jednog onog konjanika s kopljem, kao u majčinom spomenaru. Stančić se u to vrijme potpisivao inicijalima – S i M preko toga – u spomenaru je isti taj potpis. Znači jedna slika ide s drugom – čine neku cjelinu. Više nema sumnje da je to rani, možda najraniji Stančić. Sliku sam pokazivao nekim povjesničarima umjetnosti koji su također potvrdili autentičnost. Gdje su ostale, ne znam – možda Crkva zna. No, eto, ta koja je ostala kod djeda dopala je mene – priča Perić.

Veseli “mračnjak”

Slikar, uz kojega više ne bismo mogli vezati samo pridjev „varaždinski“ jer je svojim značajem odavno prešao granice mjesta rođenja, još uvijek nema svoju galeriju. Stančićeva zbirka je, unatoč stalnim obećanjima, još uvijek „podstanar“.

– Oko ‘74. godine u jednom su intervjuu u tadašnjem Startu pitanje o Galeriji postavili i samome Stančiću. Odgovorio je u svom stilu – slikao je inače dosta „mračne slike“ unatoč veseloj prirodi – rekao je da će kad naprave Galeriju stati ispred nje sa šeširom i prositi. Naravno da je šteta što nema svoj prostor, ali nadam se da će se sve to riješiti – rekao je Boris Perić, na čijemu zidu visi još jedna Stančićeva slika za koju ne zna kako se zove, prikaz dviju marioneta; replike slike nekada su bile dio interijera zagrebačkih knjižnica, ali nikad mi nije palo na pamet pitati kako se zove. Ne skupljam slike. Moje bavljenje likovnom umjetnošću je pisane prirode – priznaje Perić. Ističe nadu da će netko možda prepoznati slike i znati nešto više o njima i njihovu stvaranju.

Dvije nove slike u Galerijskom centru nema u katalozima, pa niti nije procijenjena njihova vrijednost, unatoč nesumnjivoj kolekcionarskoj vrijednosti.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje