Povežite se s nama

Međimurje

“Učim, učiš” pomaže djeci s teškoćama

Objavljeno:

- dana

POZITIVNO

Udruga tjelesnih invalida Međimurja, Međimurska županija, Gospodarska škola i Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec održali su početnu konferenciju projekta “Učim, učiš” u čakovečkoj zgradi Scheier.

Predstavljanju projekta prisustvovali su predsjednik Udruge tjelesnih invalida Međimurja Branko Baksa, voditeljica Odsjeka za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine te pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač, voditeljica projekta Vana Majer, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec Dragica Benčik, stručna suradnica psihologinja iz Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec Tatjana Žižek i ravnatelj Gospodarske škole Čakovec Renato Vinko. S obzirom na visoki postotak djece s invaliditetom u Međimurskoj županiji, prepoznata je potreba za pojačanim djelovanjem na njihovu socijalnom uključivanju i razvoju njihovih vještina.

Projekt je zamišljen za djecu šestih, sedmih i osmih razreda

Jedan od načina da se to postigne je suradnja s mladima koji se školuju za zanimanja koja u budućnosti mogu upisivati i djeca s teškoćama u razvoju i invaliditetom. – Opći cilj projekta je povećati mogućnost djece i mladih da izvan redovnoga odgojno-obrazovnog sustava steknu znanja i vještine te usvoje primjerena stajališta, ali i pritom poboljšaju svoju kvalitetu života – istaknula je voditeljica projekta Vana Majer te dodala da je projekt osmišljen za učenike s poteškoćama u razvoju šestih, sedmih i osmih razreda.

Pozitivan primjer

Projekt ovakvog tipa omogućuje učenicima da se što bolje snađu u životu prilikom odabira srednje škole i kasnije kod zapošljavanja.
– Kako bi Međimurska županija ostvarila daljnji gospodarski napredak i stekla obrazovane građane, ključno je ulagati u školstvo, uz posebnu brigu za djecu s poteškoćama, koja moraju naći svoje mjesto u obrazovnom sustavu. Samim time Županija usklađuje kurikulume sa školama, kako bi im se pružilo što kvalitetnije i pristupačnije učenje – rekla je Sonja Tošić-Grlač.

– Međimurska županija nam je potpora u svim projektima koje provodimo, i to ne na deklarativnoj razini, već inicira, predlaže i sudjeluje te je vrijedna podrška u našem radu – zaključio je predsjednik Udruge Branko Baksa te naglasio da se veseli provedbi ovog iznimno vrijednog projekta za zajednicu i djecu.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Punoljetni Dani zahvalnosti za plodove zemlje u Nedelišću 8. listopada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najdugovječnija i najveća manifestacija u organizaciji Turističke zajednice Općine Nedelišće – „DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE“ opet otvara svoja vrata u subotu, 8. listopada, u sajamskoj dvorani MESAP Nedelišće s početkom u 10 sati.

Već 18 godina manifestacija je domaćin brojnim pletiljama, pojedincima i čuvarima tradicije i ručnih radova. Mnogobrojne udruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i domaće radinosti uvijek s ponosom predstavljaju svoje najbolje proizvode, a plodovi jeseni, kao nit vodilja, proteže se kroz sve izložbene štandove. Posebnu notu manifestaciji daje i degustacijski dio s tradicionalnim međimurskim proizvodima koje možete pronaći na štandovima svih udruga s područja Općine Nedelišće.

– Svečano otvorenje manifestacije zakazano je za 10 sati uz blagoslov pripremljene hrane i jesenskih plodova kao zahvala na svim plodovima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni – kažu iz TZO-a Nedelišće.

Sve do 16 sati očekuju vas bogat kulturno-umjetnički program, izložbeno-prodajni sajam domaćih proizvoda i rukotvorina, radionica pletenja cekara za velike, radionica izrade peciva i kruha za djecu, izložba oldtimer vozila, brojne degustacije, te bograč i besplatne pržene ribice.

– Pozivamo sve zaljubljenike u kulturnu baštinu i tradiciju međimurskog kraja da dođu i dožive jesen u Nedelišću uz ugodnu atmosferu, druženje i zabavu! – poručuju iz TZO-a Nedelišće.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje