Povežite se s nama

Međimurje

“Učim, učiš” pomaže djeci s teškoćama

Objavljeno:

- dana

POZITIVNO

Udruga tjelesnih invalida Međimurja, Međimurska županija, Gospodarska škola i Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec održali su početnu konferenciju projekta “Učim, učiš” u čakovečkoj zgradi Scheier.

Predstavljanju projekta prisustvovali su predsjednik Udruge tjelesnih invalida Međimurja Branko Baksa, voditeljica Odsjeka za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine te pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač, voditeljica projekta Vana Majer, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec Dragica Benčik, stručna suradnica psihologinja iz Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec Tatjana Žižek i ravnatelj Gospodarske škole Čakovec Renato Vinko. S obzirom na visoki postotak djece s invaliditetom u Međimurskoj županiji, prepoznata je potreba za pojačanim djelovanjem na njihovu socijalnom uključivanju i razvoju njihovih vještina.

Projekt je zamišljen za djecu šestih, sedmih i osmih razreda

Jedan od načina da se to postigne je suradnja s mladima koji se školuju za zanimanja koja u budućnosti mogu upisivati i djeca s teškoćama u razvoju i invaliditetom. – Opći cilj projekta je povećati mogućnost djece i mladih da izvan redovnoga odgojno-obrazovnog sustava steknu znanja i vještine te usvoje primjerena stajališta, ali i pritom poboljšaju svoju kvalitetu života – istaknula je voditeljica projekta Vana Majer te dodala da je projekt osmišljen za učenike s poteškoćama u razvoju šestih, sedmih i osmih razreda.

Pozitivan primjer

Projekt ovakvog tipa omogućuje učenicima da se što bolje snađu u životu prilikom odabira srednje škole i kasnije kod zapošljavanja.
– Kako bi Međimurska županija ostvarila daljnji gospodarski napredak i stekla obrazovane građane, ključno je ulagati u školstvo, uz posebnu brigu za djecu s poteškoćama, koja moraju naći svoje mjesto u obrazovnom sustavu. Samim time Županija usklađuje kurikulume sa školama, kako bi im se pružilo što kvalitetnije i pristupačnije učenje – rekla je Sonja Tošić-Grlač.

– Međimurska županija nam je potpora u svim projektima koje provodimo, i to ne na deklarativnoj razini, već inicira, predlaže i sudjeluje te je vrijedna podrška u našem radu – zaključio je predsjednik Udruge Branko Baksa te naglasio da se veseli provedbi ovog iznimno vrijednog projekta za zajednicu i djecu.

Izvor:
Foto:

Foto i video

FOTO & VIDEO “Hrabri ljudi” Tri soprana & Igora Bakse za potresom pogođena mjesta!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izvedbom pjesme “Hrabri ljudi” međimurski glazbenici i Društvo međimuraca u Zagrebu žele zahvaliti volonterima, zaposlenicima službi spašavanja, ali i svim dobrim ljudima koji su pokazali veliko srce, hrabrost i snagu te brzo reagirali za pomoć građanima potresom pogođenih mjesta.

– Pomoć ovom području biti će potrebna još danima i mjesecima nakon što se podrhtavanja smire, stoga pjesmom “Hrabri ljudi” želimo uz zahvalu, svakog pojedinca motivirati i ohrabriti u ustrajnosti u obnovi, pomoći i zajedništvu!

Glazbenici za glazbenu

Ovom izvedbom međimurski glazbenici nastoje dati i svoj mali doprinos akciji #zajednozaglazbenu, kako bi se glazbena scena revitalizirala i ponovo bila u mogućnosti educirati mlade talentirane ljude toga kraja.

Akciju #zajednozaglazbenu možete podržati na GoGetFunding platformi na ovoj poveznici!

Pjesmu “Hrabri ljudi” izveli su Tri soprana & Igor Baksa. Vokali grupe Tri soprana su Irma Dragičević, Tamara Korunek i Gabriela Hrženjak. Na glasoviru je inicijator projekta Nikola Grabar, a na violini Marino Tomasović.

Autor glazbe pjesme najpoznatije u izvedbi Gabi Novak je Đorđe Novković, a teksta Arsen Dedić. Zasluge za aranžman idu Nikoli Grabaru i Trima sopranima, za glazbenu produkciju Filipu Horvatu (Studio Pušćine), a za videoprodukciju Benjaminu Hameru (FilmX).

Organizator akcije je Društvo Međimuraca u Zagrebu. Društvo okuplja Međimurce svih generacija i prijatelje koji rade i žive izvan Međimurske županije. Skrbi o očuvanju kulturne baštine te promiče međimurske vrijednosti i gospodarsku suradnju.

Nastavite čitati

Kultura

Članovi i članice mihovljanskoga KUD-a skupili donacije za folkloraše iz Gline

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUD Mihovljan

Članovi i članice KUD-a Mihovljan 2016. godine na poziv tamošnjega Hrvatskoga amaterskog kulturno-umjetničkog društva “Glinska tamburica” sudjelovali su na 10. Međunarodnoj smotri folklora “Ivanje u Glini”.

– Nakon folklornog nastupa uslijedilo je druženje svih KUD-ova, a nama je ostalo u sjećanju kao ono na kojem je, osim veselja, poslužen izvrstan bograč koji je pripremilo domaće lovačko društvo. Nažalost, mnogobrojne članice i članove HAKUD-a “Glinska tamburica” i njihove obitelji pogodio je nedavni potres te su mnogi od njih ostali bez svojih domova, bilo privremeno, bilo trajno – objašnjava predsjednik mihovljanskoga KUD-a dr. sc. Predrag Kočila.

Članice i članovi KUD-a Mihovljan, kao i brojni simpatizeri HAKUD-a, u ovoj teškoj situaciji nisu zaboravili na svoje folklorne prijatelje iz Gline te su skupili donacije koje su 22. siječnja dostavljene u njihov sabirni centar.

– Nemoguće je riječima opisati emocije koje su me prožimale prolaskom kroz razrušeno područje, ali isto je tako i nemoguće opisati i nesebičnu zahvalnost gospođe Anite Kramarić na dopremljenoj pomoći. Usprkos nezaobilaznoj temi o koroni i potresu, kao istinski kudovci koji čuvaju tradicijsku i kulturnu baštinu dogovorili smo neki novi zajednički nastup u nekoj novoj i obnovljenoj Glini. Još jednom veliko “Hvala!” svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj akciji! – poručuje Kočila.

Nastavite čitati