Povežite se s nama

Međimurje

“Učim, učiš” pomaže djeci s teškoćama

Objavljeno:

- dana

POZITIVNO

Udruga tjelesnih invalida Međimurja, Međimurska županija, Gospodarska škola i Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec održali su početnu konferenciju projekta “Učim, učiš” u čakovečkoj zgradi Scheier.

Predstavljanju projekta prisustvovali su predsjednik Udruge tjelesnih invalida Međimurja Branko Baksa, voditeljica Odsjeka za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine te pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač, voditeljica projekta Vana Majer, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec Dragica Benčik, stručna suradnica psihologinja iz Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec Tatjana Žižek i ravnatelj Gospodarske škole Čakovec Renato Vinko. S obzirom na visoki postotak djece s invaliditetom u Međimurskoj županiji, prepoznata je potreba za pojačanim djelovanjem na njihovu socijalnom uključivanju i razvoju njihovih vještina.

Projekt je zamišljen za djecu šestih, sedmih i osmih razreda

Jedan od načina da se to postigne je suradnja s mladima koji se školuju za zanimanja koja u budućnosti mogu upisivati i djeca s teškoćama u razvoju i invaliditetom. – Opći cilj projekta je povećati mogućnost djece i mladih da izvan redovnoga odgojno-obrazovnog sustava steknu znanja i vještine te usvoje primjerena stajališta, ali i pritom poboljšaju svoju kvalitetu života – istaknula je voditeljica projekta Vana Majer te dodala da je projekt osmišljen za učenike s poteškoćama u razvoju šestih, sedmih i osmih razreda.

Pozitivan primjer

Projekt ovakvog tipa omogućuje učenicima da se što bolje snađu u životu prilikom odabira srednje škole i kasnije kod zapošljavanja.
– Kako bi Međimurska županija ostvarila daljnji gospodarski napredak i stekla obrazovane građane, ključno je ulagati u školstvo, uz posebnu brigu za djecu s poteškoćama, koja moraju naći svoje mjesto u obrazovnom sustavu. Samim time Županija usklađuje kurikulume sa školama, kako bi im se pružilo što kvalitetnije i pristupačnije učenje – rekla je Sonja Tošić-Grlač.

– Međimurska županija nam je potpora u svim projektima koje provodimo, i to ne na deklarativnoj razini, već inicira, predlaže i sudjeluje te je vrijedna podrška u našem radu – zaključio je predsjednik Udruge Branko Baksa te naglasio da se veseli provedbi ovog iznimno vrijednog projekta za zajednicu i djecu.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Nedavno predstavljeni „Rječnik govora Kotoribe“ čuva jezično blago toga kraja Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Kotoriba

U subotu, 9. rujna 2023. godine, u Kotoribi je u večernjim satima održana promocija knjige „Rječnik govora Kotoribe“ autora Ane Jauk i prof. dr. sc. Đure Blažeke.

Ovaj Rječnik je svojevrstan povijesni dokument za Kotoribu koji sadrži jezično blago ovog kraja Međimurja.

Još 2017. godine Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, proglasilo je kotoripsku skupinu govora nematerijalnim kulturnim dobrom koje je potrebno očuvati za buduće naraštaje, a ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznalo je važnost projekta i dodijelilo sredstva za njegovu finalizaciju.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, zastupnica u EU parlamentu Sunčana Glavak, saborska zastupnica Andreja Marić, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik nakladnika – Ogranka Matice hrvatske Čakovec – Zoran Turk, doktorica znanosti iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Ivana Kurtović Budja i mnogi drugi. Naslovnicu „Rječnika govora Kotoribe“ oslikala je Josipa Dornik.

Među ostalim, na nedavno održanu promociju „Rječnika govora Kotoribe“ osvrnuo se župan Međimurske županije Matija Posavec na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Kotoriba, održanoj 15. rujna.

– Upućujem pohvale učiteljici hrvatskog jezika Ani Jauk koja je posljednjih 15 godina marljivo skupljala materijal za ovaj rječnik, želim joj zahvaliti na čuvanju naše tradicije, kulture i baštine. Ovim rječnikom ne ponosi se samo Kotoriba već i cijelo Međimurje – istaknuo je župan.

Nastavite čitati

Međimurje

U subotu ponovno dobrotvorna akcija “Radio gorice za Katružu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo izdanje dobrotvorne akcije “Radio gorice za Katružu” održat će se u subotu, 23. rujna, diljem gornjeg Međimurja gdje će organizatori iz Humanitarne zaklade solidarnosti Katruža Međimurske županije i Radija 1 s prijateljima, donatorima i gostima obilaziti gorice te prikupljati grožđe, mošt i ostale oblike donacije za nove cikluse pomoći međimurske Zaklade građanima.

Polazak je ispred Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, odakle se u 8 sati kreće prema Svetom Urbanu, a na brojnim postajama diljem bregovitog dijela našega kraja povorku će pratiti glazba za koju će se pobrinuti provjereni međimurski glazbenici – članovi Skandal benda, Josip Sanjković Mitrica te DJ Radija 1.

U Humanitarnoj zakladi Katruža Međimurske županije ističu da je cjelokupni prihod akcije isključivo namijenjen pomaganju bolesnim osobama s ovog područja, te pozivaju građane da se uključe donacijom u grožđu, moštu, novčanim prilozima ili nekim drugim oblikom doprinosa postanu sudionici ove lijepe priče koja dugi niz godina širi svjetlost nade ljudima u potrebi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje