Povežite se s nama

U fokusu

Učitelj iz N. Marofa na Dan sjećanja na žrtve holokausta brutalno izvrijeđao Židove i druge manjine

glavobolja depresija rad

Objavljeno:

- dana

Učitelj Osnovne škole Novi Marof jučer je, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, na Facebooku imao rijetko viđen ispad o Židovima, Srbima i drugim manjinama kojima, između ostalog, poručuje da “puše debelu ku****” i da se “gube u svoje matične države”.

Sekovanić, nastavnik je glazbene kulture u Novom Marofu, a komentar je ostavio na Facebook profilu portala Čitaj knjigu, specijaliziranog za literarne preporuke, a na kojem je prigodno objavljena preporuka za popularni roman Kradljivica knjiga, piše telegram.hr. Djelo, kojem je radnja smještena u nacističku Njemačku, izazvalo je gomilu reakcija, likeova, komentara u kojima su ljudi odali počast žrtvama nacističkih progona. A onda se sa svojom tiradom uključio i Sekanović.

“Za ne povjerovati je kolike su Hrvati, kao narod, ovce..! svaki drek na ovom svijetu nam stavlja na savjest osjećaj krivice, stalno žigosanje nekakvog ustaštva,.. Srbi i Židovi su tu tate mate.. pa, gispodo draga, pušite debelu kručinu.. ustaše ko i partizani su pitanje prošlosti prije milijun godina.. a dragi Židovi, Srbi, Ukrajinci, Albanci i sve ostale manjine, ako vam sr ne sviđa u našoj državi koja vas jaako dobro mazi i pazi, gubite se u svoje matične države i da ste kuš!! imate doma svoju mamu, pa njoj cendrajte. Ovo je Hrvatska, a mi smo narod Hrvatski, pizda vam materina!!”, napisao je učitelj komentar, a koji je u međuvremenu obrisao.

Iz ovog medija su nazvali Sekovanića, koji je jutros bio na svom radnom mjestu u osnovnoj školi Novi Marof, i zamolili ga da pojasni zašto ga toliko ljuti prisjećanje na zločine u Drugom svjetskom ratu. Odmah na početku razgovora priznao je da je on autor komentara. “Da, ja sam to napisao, ali taj status sam odmah izbrisao”, rekao nam je gospodin. “Malo se popilo, bio je takav dan, pisao sam u afektu, ali izbrisao sam status.”

U fokusu

Za manje od dva mjeseca nema više ograničenih cijena struje. Što nas čeka ovog proljeća?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za manje od dva mjeseca prestaju Vladine mjere kojima se ograničava cijena struje za kućanstva i tvrtke.

Građane i gospodarstvo stoga čekaju veliki izazovi. Za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu. No, Vladine mjere pomoći na snazi su do 1. travnja.

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale – između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura, a u prosjeku su bile oko 270 eura po megavatsatu.

Iz Vlade kažu, već se analizira situacija kako bi se na vrijeme odlučilo što dalje, nakon 31. ožujka, javlja HRT.

– Ono što mi kao poslodavci očekujemo je da na vrijeme dobijemo što se događa s cijenama energenata nakon 31. ožujka. Kao što sam više puta naglašavala, okruženje sigurnosti i izvjesnosti je neophodno za sve poslodavce, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima, već dobivaju najave o poskupljenju od 1. travnja, te ih se upućuje da se prebace u HEP.

Što će biti od 1. travnja s cijenama električne energije, Vlada tek treba odlučiti.

– Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1.travnja – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

– Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje