Povežite se s nama

Život i društvo

Učitelji i ravnatelj VI. OŠ posjetili školu u Grazu i sudjelovali u humanitarnoj utrci

Objavljeno:

- dana

USPJEŠNA SURADNJA ŠKOLA

Osam učitelja VI. osnovne škole i ravnatelj Mario Stančić posjetili su u petak, 30. lipnja, dvojezičnu osnovnu školu “Volksschule BIPS-Kronesu” u Grazu.

Nastavak je to uspješne suradnje koja je započela 2016. godine projektom Erasmus + kada su istu školu posjetile učiteljica razredne nastave Aleksandra Oreški, profesorica kemije i biologije Mihaela Vrbnjak Grđan i profesorica hrvatskog jezika Ivana Canjuga.

U ožujku 2017. godine izaslanice austrijske škole, ravnateljica Regina Pock i učiteljica engleskog jezika Alison Jones, uzvratile su posjet i sudjelovale u zdravom tjednu VI. OŠ.

Ravnateljica Pock pozvala je VI.OŠ na sudjelovanje u humanitarnom projektu. Naime, škola u Grazu organizirala je “Charity run” – trku humanitarnog karaktera kojom se skupljao novac za djecu oboljelu od malignih bolesti smještenu u hospiciju.

Velika čast ukazana je ravnatelju Mariu Stančiću bez kojeg trka nije mogla početi jer je njegov zadatak bio označiti početak svake trke.

Trčale su se dvije trke po pola sata i nije bilo bitno tko će prvi stići na cilj, već broj pretrčanih krugova. U trci su, osim učenika, mogli sudjelovati roditelji i učitelji.

U drugoj trci malim se trkačima pridružio i učitelj tjelesne kulture Tomica Kanoti koji je u pola sata sakupio zavidan broj gumica, odnosno eura koji su se prikupljali za oboljelu djecu.

Najviše su bili ponosni mali trkači koji imaju neko fizičko oštećenje ali su unatoč tome pokazali veliki trud te je njihov doprinos trci bio ujedno i najveći.

– Bilo je zaista neprocjenjivo vidjeti djecu različitih rasa, vjeroispovijesti pa i jezika kako zajedno surađuju, a male je đake posebno razveselio ravnatelj Stančić koji im je podijelio hrvatske slatkiše, poznate Kiki bombone – navode iz VI. osnovne škole.

Posjet Grazu završio je obilaskom zelene tržnice i posjetom dvorcu Schlossberg koji se nalazi na 475 m nadmorske visine, a do kojeg su oni najhrabriji prehodali čak 260 stepenica kako bi uživali u pogledu na Graz koji oduzima dah.

Izvor: VI. OŠ Varaždin
Foto:

Život i društvo

Trnovec Bartolovečki: Općini za projekt digitalizacije javne uprave i modernizaciju komunalne infrastrukture 27 tisuća eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Trnovec Bartolovečki jedna je od tri općine i tri grada Varaždinske županije kojima su ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen u četvrtak na Trakošćanu dodijelili ugovore za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru.

Naime, Općina je na natječaj Fonda iz 2023. godine prijavila projekt digitalizacije javne uprave i modernizaciju kruga djelovanja komunalne infrastrukture ukupne vrijednosti 64 tisuće eura bez PDV-a, a po natječaju je dobiveno 40 posto ukupnog iznosa, odnosno nešto manje od 27 tisuća eura.

– Želimo digitalizirati naša groblja, kompletno ćemo raditi novi Geografski informacijski sustav (GIS) i ove smo godine po prvi put pokrenuli digitalne obrasce na razini općine s obzirom na to da nam to nalaže i obaveza od strane države – rekla je općinska načelnica Verica Vitković, dodavši da su za to potrebna značajna financijska sredstva.

Istaknula je pritom kako općina Trnovec Bartolovečki spada u šestu skupinu razvijenosti, zbog čega  na natječajima ne može ostvariti veći postotak sufinanciranja, ali svaka pomoć je dobrodošla, stoga su u Općini zadovoljni i ovim sredstvima.

– Planiramo se javiti i na novi natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je najavljen do kraja ove godine, a tiče se ozelenjavanja površina – poručila je još Vitković.

Uz Općinu Trnovec Bartolovečki, u četvrtak su na Trakošćanu dodijeljeni ugovori i gradovima Varaždinu, Lepoglavi i Novom Marofu te općinama Donjoj Voći i Vinici. Riječ je o projektima vrijednim 536.626 eura, za koje je Fond odobrio 238 tisuća eura sufinanciranja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Predani projekti za dogradnju Gimnazije i Srednje škole Prelog, uređuju se vanjski tereni i nove učionice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurski župan Matija Posavec zajedno s direktorom poduzeća Međimurje investicije i nekretnine Ivanom Vinkovićem, obišao je tri srednje škole u Čakovcu, Gimnaziju Josipa Slavenskog, Ekonomsku i trgovačku školu te Graditeljsku školu.

Na radnom sastanku s ravnateljicom Gimnazije Sandrom Breka Ovčar bilo je govora ovogodišnjim upisima i pripremi za početak školske godine, te daljnjim investicijskim projektima. Međimurska županija je na javni natječaj za EU fondove aplicirala dogradnju i proširenje Gimnazije te stvaranje uvjeta za jednosmjensku nastavu.

Projekt vrijedan preko 12 milijuna eura podrazumijeva dogradnju deset novih učionica te izgradnju školske sportske dvorane. S obzirom da je izrađena sva potrebna projektna dokumentacija, te ishođena građevinska dozvola, čekaju se rezultati natječaja te ukoliko projekt dobije sva potrebna odobrenja, do kraja ove godine će se raspisati javni natječaj za izvođače radova.

Međimurska županija, nakon prošlogodišnjeg projekta obimne rekonstrukcije cjevovodnog sustava i toplovodne kotlovnice, uz dogradnju visokoučinkovitog kondenzacijskog kotla, te ugradnju izmjenjivača topline, realizira projekt ozelenjivanja javnih površina uređenjem vanjskih površina iza Gimnazije i Ekonomske škole.

Tijekom ljetnih mjeseci u školskoj zgradi će se obaviti manji građevinski zahvati, dok će se u Ekonomskoj i trgovačkoj školi urediti nova učionica koja je prijeko potrebna za bolje uvjete učenicima spomenute škole. “Naši učenici ostvaruju vrhunske rezultate, interes za pohađanjem Ekonomske i trgovačke škole sve je veći, te imamo potrebu za adaptacijom prostora koje maksimalno koristimo za izvođenje nastave” ističe ravnateljica Bosiljka Vinković Kukolić zahvalivši Međimurskoj županiji na praćenju želja i potreba učenika i nastavnika škole.

Ravnatelj Graditeljske škole Damir Srnec i župan Matija Posavec obišli su vanjske terene iza sportske dvorane Graditeljske škole čiji su radovi na rekonstrukciji atletske staze i uređenju nogometnog igrališta, postavljanju rubnjaka uz atletsku stazu, zamjene podloge na stazi te obnovi trave na nogometnom terenu pri kraju, nakon čega slijedi postavljanje opreme.

U investicijskom ciklusu ulaganja u srednje škole, obavljaju se pripreme za veliki projekt obnove Gospodarske škole u Čakovcu vrijedan oko 3 milijuna eura, dok je na javni natječaj za sredstva EU fondova prijavljen projekt kompletne obnove, dogradnje i proširenja Srednje škole Prelog. U toj će se školi tijekom ljetnih mjeseci obnoviti vanjsko pročelje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje