Povežite se s nama

U fokusu

Učitelji s diplomama učiteljskih fakulteta treći su rang prioriteta prilikom zapošljavanja?!

Objavljeno:

- dana

– Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je zbog politikantstva zabila autogol uoči donošenja novoga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te ugrozila kurikularnu reformu – stoji u priopćenju županijske organizacije Reformista.

Naime, Reformisti smatraju da ministrica prijedlogom uvrštenja članka 29. u postojeći Zakon diskreditira i diskriminira tisuće učitelja s diplomama učiteljskih fakulteta, dvopredmetnim studijima, pojačanim programima i modulima, svrstavajući ih u treći rang prioriteta prilikom zapošljavanja.

Spornom intervencijom, navode, otvara i Pandorinu kutiju koja će sigurno ugroziti kurikularnu reformu, pa i daljnje provođenje eksperimentalnog projekta „Škola za život”.

– Tretirati tako učiteljski kadar koji čini metodičku i pedagoško-psihološku bazu primarnoga obrazovnog sustava, znači, iz usko interesnih razloga, ugrožavati jezgru i time bilo kakvu perspektivu njegovoga daljnjeg razvoja. Ministrica je ovim činom dokazala kako uopće nema nikakvu komunikaciju ni osjećaj za potrebe i način rada u osnovnoj školi, a oni koji ne znaju što su temelji i umišljaju da se kuća može graditi od krova, zalutali su na funkciju na kojoj se nalaze – pišu Reformisti.

“Maknuti sporni članak iz nacrta Zakona”

Predlažu aktivnu i konstruktivnu raspravu koja podrazumijeva i otvaranje pitanja kadrovske prekapacitiranosti u pojedinim nastavnim zanimanjima, kao i problem deficitarnosti u nekim predmetima, a posebice očitoga manjka stručnih suradnika pa i pitanja kompetencija, ali nipošto ne na štetu drugih i ne na ovakav netransparentan i krajnje ponižavajući način.

Stoga pozivaju kompletnu prosvjetnu, sveučilišnu i opću javnost na uključivanje u raspravu, traže da se sporni članak makne iz nacrta Zakona s obzirom na to da se, navode, pod krinkom uvođenja reda, ustvari izazvao nered i kaos u osnovnim školama.

– Svaka reforma prolazi ili pada u razredu, u svakoj pojedinoj školi, kao živom organizmu. Nastavnici, stručni suradnici i ravnatelji su ti koji neposredno rade s djecom i isključivo za djecu i oni su ti koji prihvaćaju ili ne, određenu reformsku ideju. Povjerenje u ministricu Divjak ovime je trajno i nepopravljivo izgubljeno – zaključili su Reformisti.

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Stoga je ovo očita prijevara birača u svakom slučaju. Prvo jer je kao gradonačelnik bio na izborima, a sad daje ostavku. Drugo jer je kao gradonačelnik nositelj liste što je zakonski nespojivo. I treće, tko može garantirati da će uopće biti aktivan u Gradskom vijeću ili će se i od toga maknuti, a varaždinsku politiku će voditi interesi stranačkih kadrova te odlučivati o budućnosti svih građana.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje