Povežite se s nama

Život i društvo

Udruga Betlehem na čelu s bivšim nogometašem Vjeranom Grabantom kreće na Hod za život

Objavljeno:

- dana

Opet u akciji

Članovi Udruge Betlehem  organiziraju Hod za život, 8. travnja.

Nakon što su 40 dana molili ispred varaždinske Opće bolnice za život nerođene djece članovi udruge i njihovi simpatizeri, sljedeću će subotu hodati za život.

Prvo će se pomoliti ispred bolnice pa u 10 sati krenuti prema Kapucinskom samostanu na kratki molitveni nagovor. Hod nastavljaju prema crkvi Sv. Nikole pa do Uršulinskog samostana i završavaju ga na varaždinskom groblju kod križa.

Na svim ovim mjestima će se pomoliti.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

“Problematično je da imamo sve teže oblike nasilja na štetu braka i obitelji”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Edukacijom – prevenirati, djelovanjem – zaštititi, jer jedino tako možemo stvoriti društvo u kojem vlada ozračje poštivanja ljudskog dostojanstva – poručila je, između ostalog, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

– Svi zajedno moramo se osvijestiti da je društvo onoliko učinkovito koliko ima snage i instrumenata da zaštiti najranjivije. Stoga danas s ovog mjesta šaljemo ključne poruke, da mi kao županija želimo nultu stopu tolerancije prema nasilju, jer nema opravdanja za nasilje bilo koje vrste i prema bilo kome. O tome treba stalno govoriti, educirati i osvješćivati javnost, a to činimo i putem ovakvih akcija. Također, trebamo osnažiti žene da se osvijeste i prijave bilo kakav oblik nasilja, a mi kao društvo moramo stvoriti sigurno okruženje gdje će žrtve nasilja znati da će počinitelj biti kažnjen. Tome u prilog govori i Vladin novi zakonski paket mjera, koji predstavlja snažniju zaštitu žrtava nasilja – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Predsjednik Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama Siniša Česi osvrnuo se na poražavajuću statistiku.

– Vezano uz kaznena djela na štetu braka i obitelji, zabilježen je porast kaznenih djela. Ako gledamo prvih osam mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, tada možemo reći da imamo porast od 63 % kada je riječ o kaznenim djelima prijetnje. Ono što je problematično je da imamo sve teže oblike nasilja. Kontinuirano od korone svake godine nam raste po 40 ili 50 % baš ovih obilježja težih kaznenih djela – rekao je Česi navodeći kako bi uzrok tome mogla biti mentalna kriza ljudi.

– Mislim da se to sve odražava i na ovu situaciju – ljudi više konzumiraju alkohol, opojna sredstva. Bojim se da to sve skupa jedno s drugim pojačava i nasilje u obitelji. Stoga, moramo još bolje raditi i senzibilizirati javnost o toj problematici – naglasio je Česi.

Akciji pred Županijskom palačom pridružio se i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, a povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u varaždinskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ održan je seminar i okrugli stol pod nazivom „Zaustavimo ruku nasilja“.

Organizatori događanja bili su Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Varaždinske županije, za sprječavanje borbe protiv nasilja u obitelji i nasilja nad ženama Varaždinske županije, Centar za pružanje usluga u zajednici Varaždin i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima – Ured Varaždin.

Podsjećamo, 22. rujna se kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, prema odluci Sabora RH iz 2004. godine, obilježava u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Nastavite čitati

Život i društvo

Za subotu DHMZ izdao narančasto upozorenje, očekuje se obilna kiša i grmljavina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Dolazi promjena vremena koju se najavili meteorolozi te i na sjever Hrvatske donosi kišu.

Sedmodnevna prognoza vremena DHMZ-a za subotu, 23. rujna, najavljuje da će umjerena količina kiše pasti na varaždinskom području i to uglavnom popodne.

Treba napomenuti da je za sjever Hrvatske DHMZ za subotu izdao narančasto upozorenje, koje znači da vrijeme može biti opasno.

– Mjestimice obilna kiša. Količina oborine veće od 60 mm. Moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Vjerojatnost grmljavine veća je od 60 % – stoji u upozorenju DHMZ-a.

Oblačno će biti i u nedjelju tijekom jutra, a popodne bi trebalo pasti malo kiše.

Malo kiše se očekuje i u ponedjeljak, 25. rujna, tijekom jutra.

Najviša temperatura tijekom vikenad bit će 18 °C, i to u subotu.

Od utorka ponovno stiže sunce i nešto više temperature.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje