Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Udruga bosanskih Hrvata “Prsten” pravom feštom u Varaždinu proslavila 10 godina osnutka

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" - Podružnica Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Više od 300 uzvanika članova Udruge bosanskih Hrvata “Prsten” – Podružnica Varaždinske županije, te njihovih prijatelja, obilježilo je 5. siječnja u restoranu Fontana u Varaždinu 10. obljetnicu osnutka i rada Podružnice.

Udruga Prsten je vodeća nepolitička i neprofitna udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Hrvatskoj i BiH, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta. Sama Udruga osnovana je prije 13 godina i danas u Hrvatskoj okuplja 3.500 članova, a od toga 250 pravnih. Samo tri godine nakon osnutka Udruge osnovana je i Podružnica Varaždinske županije koja svojim radom i aktivnostima prati rad Udruge. Njen velik rad na nacionalnoj razini, posebice na humanitarnom području, istaknuo je u svom govoru predsjednik Podružnice Varaždinske županije, Ivica Andrić. – Godine 2007. osnovana je Zaklada koja je dosad s više od 3,4 milijuna kuna stipendirala 130 studenata te za 100 studenata osigurala sredstva za djelomično stipendiranje. Također, od humanitarnih aktivnosti posebno treba izdvojiti prikupljanje sredstava poplavljenim područjima u BiH, kad je prikupljeno više od 2 milijuna kuna od kojih je 800 tisuća kuna iznosila novčana pomoć – izdvojio je Andrić ističući da su članovi Udruge, kao i članovi Podružnice Varaždinske županije, uvijek pokazali i dokazali da imaju veliko srce kada treba pomoći drugima. Uz brojne humanitarne aktivnosti u proteklim godinama osnovani su i razni klubovi od kluba znanstvenika, poduzetnika, žena, utemeljitelja, počasnih predsjednika do stipendista i zavičajnih klubova. Posebno je istaknut Forum mladih koji broji oko 600 članova mlađih od 34 godine. Budući je Podružnica Varaždinske županije obilježila 10 godišnjicu osnutka Andrić se posebno zahvalio na svemu što je napravio njen prvi i počasni predsjednik Stjepan Stjepić te Mario Paurević koji je također obnašao funkciju predsjednika Podružnice. Čestitke i priznanje na desetogodišnjem istaknutom radu Podružnice pružio je u ime predsjednika Udruge Pave Zubaka, izaslanik Marjan Biškić. -Kroz rad Udruge u Hrvatskoj i BiH snažno poručujemo da su Hrvati podrijetlom iz BiH, gdje god bili u svijetu i Hrvatskoj, a posebno oni u BiH, čvrsti, znaju tko su i što su. Uvjeren sam da će biti sretni i zadovoljni bez obzira gdje žive, ali isto tako gdje god smo pustili korijene, tu smo donijeli našu ljubav prema našoj domovini BiH ali i puno ljubavi sredini u kojoj živimo i radimo – zaključio je Biškić. Uz zabavni dio druženja i grupu “Slavonski san”, koji je potrajao do ranih jutarnjih sati, obljetnicu su svojim nastupom upotpunili članovi KUD-a Prsten-Varaždin, izvorna grupa “Braća Jelavić” te članovi plesnog studia “Takt”.

Život i društvo

Sortirnica otpada trebala bi za 9 mjeseci niknuti na lokaciji Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj 20. siječnja je u Gradskoj vijećnici potpisao ugovore o izgradnji i opremanju te nadzoru radova na izgradnji sortirnice na lokaciji Motičnjak u Varaždinu.

Potpisivanju su nazočili ponuditelj ekonomski najpovoljnije ponude za izgradnju i opremanje sortirnice, direktor tvrtke MEPRO d.o.o. Darko Varga, prokurist tvrtke Aedificon d.o.o. Žarko Kraljić s kojim je potpisan ugovor o nazoru radova te zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Gradonačelnik Bosilj naglasio je da je izgradnja sortirnice veliki iskorak u gospodarenju otpadom.
– Tvrtka Mepro će za devet mjeseci izgraditi moderno postrojenje, sortirnicu za reciklabilni otpad. Sve ove komponente – plastika, tkanina, papir, metal, staklo, sve što se odvojeno prikuplja kod naših građana, dodatno će se sortirati u novoj sortirnici. Moja ideja jest da građanima olakšamo jer nema potrebe da imaju mini reciklažna dvorišta i veliku količinu kanti u svojim kućanstvima, već da imamo jednu crnu kantu za mješoviti komunalni otpad i jednu kantu za reciklabilni otpad – rekao je gradonačelnik.

Istaknuo je kako je izgradnja sortirnice još jedan u nizu poteza kako bi se gospodarenje otpadom u Varaždinu podiglo na višu razinu: „Moći ćemo, primjerice iz plastike izdvajati pet različitih komponenti, od kojih ćemo dvije moći prodavati. Trenutno plaćamo 895 kuna samo da nam netko otkupi tonu plastike. Vjerojatno ćemo u tome naći solidnu ekonomsku računicu.“

Najavio je da će, iako je riječ o automatiziranoj sortirnici, biti potrebe za otvaranjem novih radnih mjesta: „Niti u automatiziranoj sortirnici ne može se zamijeniti ljudski faktor koji je izuzetno bitan. Očekuje se da će sortirnica u godinu dana u jednoj smjeni obraditi sedam tisuća tona otpada, a za to je potrebno dvanaest do petnaest zaposlenih. Ne možemo znati tko će upravljati sortirnicom nakon što će biti izgrađena jer će za to biti objavljen natječaj, ali bit će sigurno otvorena nova radna mjesta.“

Grad Varaždin ostaje isključivi vlasnik sortirnice. Prethodno, Grad Varaždin, Grad Ivanec, Grad Lepoglava i općine: Bednja, Beretinec, Cestica, Donja Voća, Jalžabet, Klenovnik, Mali Bukovec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Đurđ, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Veliki Bukovec, Vidovec, Vinica i Visoko su 2020. godine sklopili Sporazum o zajedničkom korištenju postrojenja za sortiranje. Temeljem tog sporazuma Grad Varaždin je uspješno prijavio projekt izgradnje i opremanja sortirnice za dodjelu bespovratnih sredstva te s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao 2021. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Po provedenom postupku javne nabave, odabrana je ekonomski najpovoljnija ponuda tvrtke Mepro d.o.o., a ugovorne strane suglasno su utvrdile cijenu svih ugovorenih radova u iznosu od 26.868.521,81 kuna bez PDV-a. PDV iznosi 6.717.130,45 kuna, stoga ukupna cijena svih ugovorenih radova s PDV-om iznosi 33.585.652,26 kuna.

Grad Varaždin već je osigurao i dodatna sredstva za provedbu projekta putem Javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2020. godinu u visini od 2.681.535,46 kuna. Ukupna vrijednost projekta iznosi 50.510.526,63 kn. Prihvatljivi troškovi projekta iznose 35.753.806,01 kuna za što su dodijeljena bespovratna sredstva u visini od 85 %, odnosno u iznosu od 30.390.735,10 kuna.

Rok izvođenja radova je devet mjeseci. Cilj je na lokaciji Motičnjak izgraditi postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala – SORTIRNICA, kapaciteta oko 7000 tona godišnje u jednoj smjeni.

Sortirnice su važan segment sustava gospodarenja otpadom, budući da se u njima odvojeno sakupljeni reciklabilni otpad razvrstava, selektira i čisti od nepoželjnih segmenata čime mu se povećava kvaliteta i vrijednost te postaje sekundarna sirovina na tržištu koja se može reciklirati ili upotrijebiti na neki drugi način.

Planirani radovi između ostalog obuhvaćaju izvedbu kolno-pješačkog pristupa i ulaza na parcelu, nadzemne mosne vage, porte, sortirnice s nadstrešnicom te dobavu, dopremu i ugradnju opreme, aneksa, montažno-demontažnog skladišta, manipulativnih površina koje obuhvaćaju i ekonomsko dvorište za prostor za kontejnere i površine za pranje vozila, parkirališnog prostora i druge radove predviđene projektom.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija za vikend kontrolira imate li zimsku opremu te testira na prisutnost alkohola ili droge

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Tijekom vikenda policijski službenici će na području Postaje prometne policije Varaždin ciljano pojačano nadzirati promet i kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

Obzirom na najavljeno pogoršanje vremenskih uvjeta, policija podsjeća na obvezu posjedovanja zimske opreme, te kako što sigurnije sudjelovati u prometu ukoliko su na cestama zimski uvjeti. Policijski službenici će također tijekom ovog vikenda pojačano nadzirati i posjedovanje zimske opreme na vozilima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje