Povežite se s nama

U fokusu

Udruga glas poduzetnika: što s testiranjem konobara i kako će se štititi osobni podaci uzvanika?

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Udruga glas poduzetnika, Regionalni ured Varaždin, uputila je dopis u kojem traže upute vezane za pridržavanje novih Odluka Stožera civilne zaštite RH.

Ugostiteljska djelatnost tijekom pandemije je, zajedno s event industrijom, putničkim prijevozom, turističkim agencijama i ostalim djelatnostima izrazito pogođena te ju se ovom Odlukom stožera civilne zaštite, koju smatraju korakom u pravom smjeru, i dalje ograničava.

Iako je jasno da su predmetne mjere donesene u svrhu praćenja epidemiološke situacije te ograničenja širenja bolesti COVID-19, ističu da se na taj način zadaje dodatni financijski teret, obveza i odgovornost organizatorima svadbenih svečanosti, dok se istovremeno ne uvode nikakve kompenzacijske mjere koje bi barem djelomično olakšale poslovanje ugostitelja. Nadalje, javljaju se i brojne nedoumice i pitanja s kojima se ugostitelji u ovom trenutku suočavaju.

– Zanima nas na koji način će se organizirati testiranja djelatnika (konobara, kuhara) koji će raditi na svadbenim svečanostima s obzirom da se to može za sad isključivo u Varaždinu, što stvara dodatne troškove svima koji žive i rade u Ivancu, Novom Marofu, Varaždinskim Toplicama, Lepoglavi, Ludbregu i općinama u okolici tih gradova. Ispada da financijski teret pada na poslodavce. Isto tako, postavlja se i pitanje na koji način organizator svadbene svečanosti može izvršiti propisanu obradu osobnih podataka, a da ista ne traje nekoliko sati, što će sigurno dovesti do incidenata i velikog nezadovoljstva mladenaca (pa i problema oko naplate računa)? Također, molili smo uputu na koji način postupiti u slučaju da netko od prisutnih osoba odbije predočiti potvrdu i odbije napustiti događaj, s obzirom da nismo ovlašteni primjenjivati fizičku silu da takve osobe uklonimo, a i da bi takvo postupanje moglo dovesti do većih incidenata? Nama je jedini cilj raditi, zadržati radnike i omogućiti im plaću. Stoga očekujemo od Stožera da se što prije očituje kako bismo mogli funkcionirati – objašnjavaju iz Udruge glas poduzetnika.

U fokusu

Novi uvjeti programa COVID-19 zajma, “Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj” i “ESIF jamstva”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Temeljem odluke Vlade RH, Upravni odbor Hrvatske agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) na današnjoj je sjednici donio odluku o izmijeni uvjeta za tri programa financijskih instrumenata: ”COVID-19 zajma za obrtna sredstva”, “Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj” i “ESIF jamstva”.

Donesenim izmjenama poduzetnicima su na raspolaganju programi po znatno povoljnijim uvjetima, piše u priopćenju HAMAG-BICRO.

U financijskom instrumentu “COVID-19 zajam za obrtna sredstva” određen je maksimalni iznos zajma od 750.000,00 kuna, a prihvatljivi prijavitelji su svi mikro, mali i srednji poduzetnici koji su u 2020. godini ostvarili pad prihoda minimalno 20%. Ovom izmjenom se želi omogućiti dodatna likvidnost i poduzetnicima na koje pandemija nije imala izrazito jak utjecaj, ali je ipak ostavila trag na njihovom poslovanju. Poduzetnici se mogu prijaviti na ”COVID-19 zajam za obrtna sredstva” do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2021. godine.

U Programu “ESIF jamstva” povećava se maksimalni iznos jamstva kod ESIF Pojedinačnih jamstava sa 4.000.000 eura na 10.000.000 eura uz uvjet da se kod jamstava preko 4.000.000 eura jamči do najviše 50% glavnice kredita/leasinga. Dosadašnji iznos pokazao se nedovoljan kod većih, kapitalnih investicija zbog čega se bankama odobravao manji postotak jamstva ili je banka bila primorana razdijeliti investiciju na dva kredita kako bi bila adekvatno osigurana, zbog čega je posljedično poduzetnik imao veće troškove.

Osluškujući potrebe potencijalnih korisnika/krajnjih primatelja, Ministarstvo poljoprivrede je, u suradnji s HAMAG-BICRO-om i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, izmijenilo Sporazum o financiranju na način da se gornji iznos dostupan za financiranje malih zajmova u programu  “Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj” povećao s dosadašnjih 50.000,00 eura na 100.000,00 eura. Ovom izmjenom nastoji se smanjiti postojeće teškoće u pristupu kapitalu s kojim se susreću potencijalni krajnji primatelji u sektorima poljoprivrede, prerade i šumarstva.

– Osluškujući potrebe tržišta, u suradnji s Vladom RH, relaksirali smo uvjete triju financijskih instrumenata za koje se pokazalo kako postoji značajan interes poduzetnika. Proizvodi su jedinstveni na tržištu te se poduzetnici mogu već od sutra prijavljivati po novim, boljim uvjetima. Isto tako, izmjenom uvjeta COVID-19 zajma s minimalnim padom prihoda od 20%, pokazatelj je koliko su ranije provedene mjere bile pravovremene za sve poduzetnike čije poslovanje je bilo ugroženo – izjavio je predsjednik Uprave, Vjeran Vrbanec. 

Prijave na navedene financijske instrumente po novim, izmijenjenim uvjetima bit će moguće od utorka 21. rujna 2021. godine od 8 sati. Više informacija o programima dostupno je na službenim stranicama Agencije www.hamagbicro.hr.

Nastavite čitati

U fokusu

Po kućama krenuli lažni popisivači, evo kako prepoznati ovlaštene

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Popisivači će tek u ponedjeljak, 27. rujna, početi popisivati stanovništvo pa je Ivana Sopta iz Državnoga zavoda za statistiku pozvala u nedjelju građane na oprez zbog pojave lažnih popisivača, podsjetivši da do 26. rujna traje prva faza popisa – samopopisivanje na portalu e-Građani.

Sopta je za HRT istaknula da je Državni zavod za statistiku (DZS) obavijestio Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) o pojavi lažnih popisivača. Naime, prije nekoliko dana 93-godišnja gospođa iz Zagreba je zbog dvije prevarantice ostala bez novca i nakita, a Sopta je rekla da je bilo još nekoliko takvih pokušaja.

Objasnila je da će popisivači imati prepoznatljive bijele i plave majice i maske, kao i akreditaciju s logom DZS-a i Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021.

Na teren će izaći s laptopima, a morat će imati i EU digitalnu COVID potvrdu, dodala je Sopta i pozvala građane da, u slučaju da im na vrata dođu lažni popisivači, odmah obavijeste policiju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje