Povežite se s nama

Život i društvo

Udruga Gmajna iz Čalinca donirala financijska sredstva Osnovnoj školi Gustav Krklec Maruševec

Objavljeno:

- dana

Udruga za sport i rekreaciju Gmajna Čalince iz Općine Maruševec ponovo se istaknula dobrim djelom. Riječ je donaciji novčanog iznosa od 5.335,00 kuna Osnovnoj školi Gustav Krklec Maruševec, koji su članovi Udruge prikupili u sklopu 5. Biciklijade Općine Maruševec, a koja je ove godine okupila velik broj biciklista iz Varaždinske i susjednih županija.

– Da naša Udruga misli na naše sugrađane dokazala je i ovaj put doniranjem financijskih sredstava matičnoj školi u Maruševcu. Svaka Biciklijada Općine Maruševec humanitarnog je karaktera jer se prikupljene kotizacije doniraju potrebitim građanima. Tako je prošlih godina Udruga Gmajna prikupljena sredstva donirala za potrebe župnog Caritasa, stanovnicima u potrebi za nabavku drva za ogrjev, kućnih potrepština, ali i za potrebe njihovog liječenja u inozemstvu – istaknuo je predsjednik Udruge Gmajna Miroslav Možanić.

Hvalevrijedna gesta Udruge Gmajna oduševila je ravnatelja Tomislava Vinceka, koji je teško mogao naći riječi zahvale članovima Udruge za iznenadni i vrijedni dar, koji će škola uložiti u obrazovanje djece iz potrebitih obitelji.

Uručenju donacije pridružio se i načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, pohvalivši pritom dosadašnje aktivnosti Udruge Gmajna i humani karakter njihovih događanja. -Društveni život svake zajednice oplemenjuju članice i članovi udruga kroz svoje projekte i programe, a po solidarnosti se vidi snaga naše općine, snaga našeg društva.

Naši su građani članovi brojnih udruga i aktivno sudjeluju na podizanju kvalitete općinskih, županijskih i državnih manifestacija i događanja, na ponos Općine Maruševec, naglasio je tom prilikom načelnik Mario Klapša te pohvalio proaktivnost svih udruga te učinak njihovih aktivnosti.

Za Udrugu Gmajna ovo je također bio izniman dan, jer su se uvjerili da su napravili odličnu stvar koja će mališanima olakšati školovanje, a nadaju se i dodatno potaknuti da se bave sportom i zdravim načinom života.

Jedan od ciljeva donacije bio je i prezentirati aktivnosti Udruge za sport i rekreaciju Gmajna Čalinec, koja ovom prigodom poziva sve zainteresirane s područja Općine Maruševec da im se pridruže i da zajednički ostvare realne, humane i društvene projekte.

Udruga Gmajna ove je godine sudjelovala na brojnim sportskim i kulturnim događanjima na području Općine Maruševec i Varaždinske županije, organizirala je Biciklijadu, Odbojkaški turnir, Kestenijadu, a 31. prosinca na igralištu Gmajna u Čalincu Udruga će organizirati ispraćaj stare godine.

Život i društvo

U Maruševcu zbog krize “podebljali“ iznose uskrsnica, evo tko će ih sve dobiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec obavještava umirovljenike i osobe s invaliditetom koji su korisnici osobne invalidnine sa svog područja kako će im u povodu nastupajućih uskršnjih blagdana biti isplaćena jednokratna novčana potpora.

Pravo na potporu ostvaruju građani s prebivalištem na području Općine Maruševec, i to umirovljenici čija ukupna mirovina (domaća i inozemna) iznosi do 280 eura, osobe s invaliditetom kojima je temeljem Rješenja nadležnog Centra za socijalnu skrb priznato pravo na osobnu invalidninu, te primatelji nacionalne naknade za starije osobe.

– Imajući na umu sva poskupljenja u proteklom periodu, kao i solidarnost koja je karakteristična za našu zajednicu, u odnosu na prošle, od ove smo godine povećali iznos „uskrsnica“ i „božićnica“ za naše starije građane sa 150 kuna na 30 eura (226,04 kune), kao i granicu mirovina s dvije tisuće kuna na 280 eura (2.109,66 kuna) – ističe načelnik Mario Klapša.

Općina Maruševec izražava zadovoljstvo što je u mogućnosti i ovom gestom pokazati brigu o starijoj populaciji koja ima mala primanja, a koja je stvarala Općinu Maruševec i okruženje na koje su svi ponosni.

Isplata potpora kreće od početka idućeg tjedna, 27. ožujka, na kućnim adresama građana putem Hrvatske pošte.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Cekači“ VI. osnovne majstorski spravljaju Varaždinske klipiče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga kuhara Varaždinske županije održala je ovih dana u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom i njegovim Sekcijama za humanitarne aktivnosti i Sekcijom žena – varaždinski ogranak kulinarsku radionicu za učenike 3.c razreda VI. osnovne škole u Varaždinu.

Radionicu je otvorio predsjednik Saveza Damir Crleni, a vodile su je Marija Kuzminski i Marija Denžić, nagrađivane kuharice HKS-a. One su demonstrirale učenicima kako se pravilno priprema Varaždinski klipič.

– Učenici su nakon početnih instrukcija s nama pripremali klipiče, zadatak su oduševljeno prihvatili, a rezultat radionice naravno pojeli. Upravo je Varaždinski klipič prije nekoliko godina upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije te smatramo vrlo vrijednim prenositi znanje i tradicionalnu recepturu na mlađe generacije. Uz prijenos ovog znanja važno nam je i naše deficitarno zanimanje približiti djeci te se nadamo da se među ovim učenicima krije i koji budući kuhar – poručili su iz Udruge.

Ovo  je bila samo jedna u nizu odrađenih radionica Udruge kuhara Varaždinske županije a pod temom „Nahrani planet“ kroz koje sa sudionicima radionica promišljamo, osvještavamo, pričamo o održivosti potrošnje hrane, osposobljavanju i djelovanju u našoj okolini.

Ujedno kroz svaku ovogodišnju radionicu Hrvatski kuharski savez i Udruga kuhara Varaždinske županije obilježavaju 20 godina djelovanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje