Članovi Udruge Maxenca iz Macinca nedavno su na Danima zahvalnosti u Nedelišću prezentirali autohtonu “Macinsku luščaru”, odnosno običaj “luščenja kuruze” koji je povezan s jeseni i na kojem su se mještani nekad družili.

Za tu su svrhu dan ranije članice i članovi Udruge ručno pobrali kukuruz i natovarili ga na prikolicu sa svom potrebnom opremom za „luščeje kuruze“.

Potpuni doživljaj

Druga ekipa Udruge izradila je kukuružnjak od dasaka i lijeske pa je doživljaj “luščare” bio potpun! Na izložbenom prostoru dvorane MESAP-a bio je postavljen „kup kuruze“ a pokraj kukuružnjaka postavljen je ručni “čekičar” koji je danas jako teško naći, ali i vidjeti sačuvani primjerak. Bilo je posjetitelja koji su se pridružili luščenju kuruze i šrotanju kuruze u zrnu. Članice Udruge pobrinule su se da posjetitelje dočekaju prigodno uređen štand prepun plodova jeseni i tanjuri prepuni domaćih kolača.

U odličnoj organizaciji Turističke zajednice općine Nedelišće, u prostoru sajamske dvorane MESAP-a pripremljen je prostor za dosada najveći broj izlagača na kojem su brojni posjetitelji sigurno mogli pronaći nešto za sebe.

Gastro šou vodio je Tomislav Špiček te je ove godine ukupno sudjelovalo osam ekipa. Jednu ekipu sačinjavali su članovi Udruge Maxenca (Adalita Kirić, Vesna Kofjač i Alen Jaklin). Zadana tema ove godine bila je priprema pečenica. Prilikom ocjenjivanja pokazalo se da su sve ekipe bile na visini zadatka te da su nijanse odlučivale o ukupnom poretku.

Ekipa Udruge Maxenca u skladu s ocjenom žirija osvojila je odlično drugo mjesto. Budući da je to bio prvi takav kulinarski dvoboj u kojem je ekipa sudjelovala, veselju članica i članova nije bilo kraja.

Komentari

Komentara