Povežite se s nama

Kultura

Udruga “Mlada pera”: s paralelnim slalomom preko valcera do dvoglave trilogije

Objavljeno:

- dana

Udruga “Mlada pera” za 2022. godinu pripremila je kombinaciju literarnih natječaja, s paralelnim slalomom preko razigranog valcera do trilogije s dvije glave, ili u prijevodu ove godine Udruga “Mlada pera” nastavlja svoj rad s malima, ali će malo trknuti i velike, a posebno bu štreficnula kajkavce.

– Godina je započela biranjem “Najprefriganke” i “Najprefriganca” Međimurja među učenicima osnovnih i srednjih škola u sklopu natječaja “Neje Međimurje tuliko malo kuliko sam jo veliki”. Kako će se Udruga već drugi put uključiti u obilježavanje Noći knjige koja će se ove godine održati u produljenom izdanju, u razdoblju od 22. do 25. travnja, za sve koji pošalju radove na ovaj natječaj upravo u tom terminu pripremili smo jedno iznenađenje – kažu iz Udruge “Mlada pera”.

Paralelno s tim natječajem održat će se i natječaj “Ak slova fčipnem ili ščipnem, zarez fčuknem ili ščuknem?”, rezultat kojega će biti zbornik dječjih literarnih radova na kajkavskom književnom jeziku i kajkavskom narječju. Svi radovi bit će objavljeni na portalu Top generacija. Tu će se uhvatiti ukoštac, zapravo zaplesati valcer sa starijima, generacijom plus.

– Kako se prošle godine pokazalo uspješno podupiranje i generacije plus na literarno izražavanje, a već četiri godine više nego uspješno potičemo dječje literarno izražavanje u 2022. godini odlučili smo napraviti „literarno sukobljavanje“ generacije plus i literata osnovnih i srednjih škola.

Influencer svojim učestalim istupanjem u javnosti utječe na javno mišljenje. Tko kaže da i generacija plus ne možeš biti influencer? Portal Međimurje info Udruge “Mlada pera” za generaciju plus daje priliku Čakovčancima, ali i Međimurcima i šire da određeno mišljenje o nekom (ne nužno dnevnom) događaju, svoj pogled na neki životni aspekt, svoje viđenje nekih društvenih pogleda, kritiku na nečije postupke ili ponašanje ili pak neku turističku recenziju pošalju za objavu u rubrici Kolumne – blogovi čitatelja. Proza i poezija na kajkavskom narječju bit će objavljeni u rubrici “Kajkafski kotek” – dodaju “Mladoperaši”.

Uz djecu, ove godine Udruga “Mlada pera” bit će nakladnik i jedne knjige generacije plus.
Zadnji dio trilogije bit će natječaj “Jer moja priča blista budi furešta il’ turista!” na kojem će osnovnoškolci i srednjoškolci literarnim uratkom morati objasniti nekom turistu zašto mora posjetiti upravo njihov kraj, odnosno biramo dječje turističke ambasadore.

– Dvije glave možete srediti jednim udarcem, jer će se Udruga “Mlada pera” pridružiti i akciji “Knjiga svima i svuda” i daje vam jedinstvenu priliku:

Znate već za knjižaru Udruge “Mlada pera”, to nije klasična knjižara u kojoj kupujete knjige već knjižara za potporu Udruzi “Mlada pera”. Određenim iznosom donacije dobivate željenu knjigu u znak zahvale za donaciju!

Glavni izbor su knjige i slikovnice u nakladi Udruge “Mlada pera”, rezultati literarnih natječaja udruge među osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Prikupljenim sredstvima omogućuje se financiranje novih natječaja i izdavanja zbornika i slikovnica.

Udruga vam sada nudi da uplatite donaciju za knjigu koju želite, a zatim u napomenu kod narudžbe napišite koju još knjigu (zbornik, slikovnicu, bilježnice…) želite kao bonus bez donacije; priuštite si duplo zadovoljstvo, dvije knjige za jednu donaciju kao podrška djeci-piscima.

Eto, ove godine naša je krilatica “I veliki i mali svoje slovo su dali”. Pridružite se i vi i Vi, svi odgovori dostupni su na [email protected]! – poručuju iz Udruge.

Kultura

Pred ivanečkom sopranisticom Evom Osonjački je karijera na svjetskim pozornicama!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlada Ivančanka Eva Osonjački, učenica 1. razreda srednje Glazbene škole Varaždin, usmjerenja solo pjevanje u klasi prof. Sanje Štefan, nakon vrhunskih rezultata ostvarenih na raznim natjecanjima širom Hrvatske, nizu svojih uspjeha dodala je još jedan.

Naime, na 25. međunarodnom natjecanju solo pjevača “Nikola Cvejić” u Rumi (Srbija) osvojila je uvjerljivo prvo mjesto.

Štoviše, Eva je svojim nastupom oduševila sve prisutne, a žiri, sastavljen od renomiranih pjevačkih pedagoga i aktivnih pjevača na međunarodnoj sceni, donio je jednoglasnu odluku da se Evu ocijeni s maksimalnih 100 bodova te joj dodijelio specijalnu Nagradu primadone Radmile Bakočević za perspektivnog soprana.

Mlada ivanečka sopranistica na natjecanju je izvela sklade B. Marcella Il mio bel foco i R. Schumanna Ich kann’s nicht fassen, nicht glauben.

– Eva grabi čvrstim koracima naprijed, sigurno i samouvjereno! U školi, među kolegama, komentiramo da smo sigurni da nismo nikad imali tako mladu pjevačicu (Evi je tek 15 godina), a s tako zrelim glasom i samopouzdanjem. Kao njena profesorica, uvjerena sam da je čekaju sjajni dani vrsne glazbenice na svjetskim pozornicama! – poručila je oduševljena prof. Sanja Štefan koja je također Ivančanka.

Nastavite čitati

Kultura

Dvor Trakošćan dobio EU sredstva za energetsku obnovu pomoćne zgrade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ne samo da Dvor Trakošćan 2024. godine slavi svoju jubilarnu 70. obljetnicu već će u novoj godini započeti i s energetskom obnovom pomoćne zgrade Dvora, koja je zaštićeno kulturno dobro.

Projekt prijave energetske obnove pomoćne zgrade Dvora Trakošćan realiziran je u suradnji s poduzećem BDC d.o.o. iz Zagreba, specijaliziranim za usluge savjetovanja u vezi s pridobivanjem sredstava iz EU fondova. Cijela priča započela je već u ožujku 2023. godine izradom glavnog projekta i prijavom na javni poziv br. NPOO.C6.1.R1-I1.01. Nakon obavljene preliminarne procjene utvrđeno je da su zadovoljeni kriteriji prihvatljivosti ustanove Dvor Trakošćan za prijavu na javni poziv „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra“.

Predmetna zgrada pomoćne je namjene, a u njoj se obavljaju kulturna, muzejsko – galerijska i pomoćna djelatnost. Energetska obnova će uspostaviti i očuvati svojstva za kvalitetnije obavljanje raznih aktivnosti te poboljšati korištenje zgrade za djelatnike i korisnike zgrade.

Poduzeće BUILDING d.o.o. iz Ivanca izradilo je projektno – tehničku dokumentaciju.

Ispred naručitelja Dvora Trakošćan ovlaštena osoba za izvršenje međusobnih obveza i koordinaciju poslova bio je Ivan Mravlinčić, koji je pripremao dokumentaciju potrebnu za izradu prijave te komunicirao s konzultantima, izvođačima i drugim službama. Na projektu je također sudjelovala i Andreja Srednoselec te ravnateljica Goranka Horjan.

Sljedeći korak je provedba javne nabave te izvršenje radova na energetskoj obnovi pomoćne zgrade.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje