Povežite se s nama

Kultura

Udruga “Mlada pera”: s paralelnim slalomom preko valcera do dvoglave trilogije

Objavljeno:

- dana

Udruga “Mlada pera” za 2022. godinu pripremila je kombinaciju literarnih natječaja, s paralelnim slalomom preko razigranog valcera do trilogije s dvije glave, ili u prijevodu ove godine Udruga “Mlada pera” nastavlja svoj rad s malima, ali će malo trknuti i velike, a posebno bu štreficnula kajkavce.

– Godina je započela biranjem “Najprefriganke” i “Najprefriganca” Međimurja među učenicima osnovnih i srednjih škola u sklopu natječaja “Neje Međimurje tuliko malo kuliko sam jo veliki”. Kako će se Udruga već drugi put uključiti u obilježavanje Noći knjige koja će se ove godine održati u produljenom izdanju, u razdoblju od 22. do 25. travnja, za sve koji pošalju radove na ovaj natječaj upravo u tom terminu pripremili smo jedno iznenađenje – kažu iz Udruge “Mlada pera”.

Paralelno s tim natječajem održat će se i natječaj “Ak slova fčipnem ili ščipnem, zarez fčuknem ili ščuknem?”, rezultat kojega će biti zbornik dječjih literarnih radova na kajkavskom književnom jeziku i kajkavskom narječju. Svi radovi bit će objavljeni na portalu Top generacija. Tu će se uhvatiti ukoštac, zapravo zaplesati valcer sa starijima, generacijom plus.

– Kako se prošle godine pokazalo uspješno podupiranje i generacije plus na literarno izražavanje, a već četiri godine više nego uspješno potičemo dječje literarno izražavanje u 2022. godini odlučili smo napraviti „literarno sukobljavanje“ generacije plus i literata osnovnih i srednjih škola.

Influencer svojim učestalim istupanjem u javnosti utječe na javno mišljenje. Tko kaže da i generacija plus ne možeš biti influencer? Portal Međimurje info Udruge “Mlada pera” za generaciju plus daje priliku Čakovčancima, ali i Međimurcima i šire da određeno mišljenje o nekom (ne nužno dnevnom) događaju, svoj pogled na neki životni aspekt, svoje viđenje nekih društvenih pogleda, kritiku na nečije postupke ili ponašanje ili pak neku turističku recenziju pošalju za objavu u rubrici Kolumne – blogovi čitatelja. Proza i poezija na kajkavskom narječju bit će objavljeni u rubrici “Kajkafski kotek” – dodaju “Mladoperaši”.

Uz djecu, ove godine Udruga “Mlada pera” bit će nakladnik i jedne knjige generacije plus.
Zadnji dio trilogije bit će natječaj “Jer moja priča blista budi furešta il’ turista!” na kojem će osnovnoškolci i srednjoškolci literarnim uratkom morati objasniti nekom turistu zašto mora posjetiti upravo njihov kraj, odnosno biramo dječje turističke ambasadore.

– Dvije glave možete srediti jednim udarcem, jer će se Udruga “Mlada pera” pridružiti i akciji “Knjiga svima i svuda” i daje vam jedinstvenu priliku:

Znate već za knjižaru Udruge “Mlada pera”, to nije klasična knjižara u kojoj kupujete knjige već knjižara za potporu Udruzi “Mlada pera”. Određenim iznosom donacije dobivate željenu knjigu u znak zahvale za donaciju!

Glavni izbor su knjige i slikovnice u nakladi Udruge “Mlada pera”, rezultati literarnih natječaja udruge među osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Prikupljenim sredstvima omogućuje se financiranje novih natječaja i izdavanja zbornika i slikovnica.

Udruga vam sada nudi da uplatite donaciju za knjigu koju želite, a zatim u napomenu kod narudžbe napišite koju još knjigu (zbornik, slikovnicu, bilježnice…) želite kao bonus bez donacije; priuštite si duplo zadovoljstvo, dvije knjige za jednu donaciju kao podrška djeci-piscima.

Eto, ove godine naša je krilatica “I veliki i mali svoje slovo su dali”. Pridružite se i vi i Vi, svi odgovori dostupni su na [email protected]! – poručuju iz Udruge.

Kultura

Polaznici Kazališnog studija mladih i djeca iz Ukrajine družili se i upoznavali na radionicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S izvedbom maštovite lutkarske etide „Hrast“ u formi kazališta sjena završila je peterodnevna radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine pod nazivom „Granaju se grane svijetu na sve strane“, koja se održala od 24. do 29. lipnja 2022. u organizaciji Kazališnog studija mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Tijekom radionice, upoznala su se i stvaralački komunicirala djeca izbjegla iz Ukrajine te djeca i mladi iz Varaždina i okolice, polaznici Kazališnog studija mladih HNK-a u Varaždinu.

Pet su se dana družili, upoznavali, približavali dvije kulture, ukrajinsku i hrvatsku, stvarali prijateljstva, i zajednički otkrivali kazalište sjena te su pritom doživjeli iskustvo za pamćenje.

Izradili su lutke za kazališta sjena, naučili osnove lutkarske manipulacije i inscenacije, istraživali su mimu i maske, maštu i stvaralačkost.

Posljednjeg su dana radionice pokazali i rezultat toga druženja: osmislili su i izveli maštovitu i toplu etidu „Hrast“.

Kao predložak za tu lutkarsku inscenaciju poslužila im je istoimena pjesma iz zbirke pjesama „Strašna šuma“ ukrajinskog autorskog dvojca (oca i kćeri) Jurija i Darije Lisenko, objavljene na hrvatskome u nakladničkoj kući Edicije Božičević 2019. godine.

Radionicu je osmislila i vodila dramska pedagoginja KSM-a Tanja Novak s ciljem da djeci i mladima omogući kroz dramsko-pedagošku igru nadopuniti vlastite svjetonazore i stvoriti prijateljstva te da pomogne psihosocijalnoj, jezičnoj i kulturnoj integraciji djece izbjegle iz Ukrajine u novoj zajednici koja ih je prihvatila.

– Radionica se pokazala vrlo uspješnom. Stvaralački proces kroz igru donio je djeci mnogo radosti otkrivanja kroz pokret, govor, glazbu, proživljavanje i izražavanje u mediju kazališta sjena, što se vidjelo i u pokaznoj produkciji radionice – rekli su iz Kazališta.

Uz podršku intendantice varaždinskog HNK-a Senke Bulić, pri realizaciji projekta pomogli su i Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina te Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Kultura

VANIMA poziva: u tijeku su prijave na radionicu skenografije kao uvod u eksperimentalni film

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šesti puta zaredom Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma u ljetnom ciklusu te poziva mlade da se tijekom praznika okušaju u filmskom stvaralaštvu.

Radionica počinje 30. lipnja u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 na adresi Petra Preradovića 4 u Varaždinu. Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma sufinanciraju HAVC i Grad Varaždin.

Prva radionica će biti održana u popodnevnim satima 30. lipnja, a vodit će je Monika Rusak.

Riječ je o radionici skenografije za mlade od 16 do 35 godina. Ovaj višemjesečni projekt mladu će ekipu putem skenografije uvesti u eksperimentalni film.

Svakodnevno smo okruženi digitalnom fotografijom. Fotografija se može izraditi digitalnim fotoaparatom, ali se dobiva i kao produkt skeniranja.

Skenografija je proces snimanja digitaliziranih slika objekata u svrhu stvaranja umjetnosti koja se može ispisivati uz pomoć printera. Zanimljivo je kod samog skenera što izrada skena može potrajati i do nekoliko minuta, što se zapravo može iskoristiti na kreativan način.

Polaznici radionice će putem eksperimentalnog filma naučiti teoriju samog rada te putem prakse koji su sve načini i mogućnosti autorskog izražavanja u eksperimentalnom autorskom filmu.

Svi zainteresirani mogu se do 30. lipnja do podne prijaviti putem linka: https://forms.gle/ydBbsrTwossgeyuf9

Radionica je za polaznike besplatna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje