Povežite se s nama

Međimurje

Udruga mladih Podturen: plesnjakom oduševili vršnjake, a za advent darivali potrebite

Objavljeno:

- dana

Iako djeluje tek od ljeta 2016. godine, Udruga mladih Podturen u kratkom se vremenu promaknula u jednog od vodećih organizatora društvenih događanja Općine Podturen. Inicijativa za osnivanje Udruge krenula je od sedmero prvih članova.

Okupili mlade

– Kako je na području Općine Podturen vrlo veliki broj mladih ljudi, došli smo na ideju da osnujemo udrugu koja će biti inicijator raznih aktivnosti i događanja koje će zaokupiti pozornost mladih. Do tog trenutka ništa slično nije postojalo u Podturnu. Nakon nepune dvije godine stigli smo na 80-ak članova – pohvalila se Petra Jambrošić, predsjednica Udruge mladih Podturen.

Prvo događanje u organizaciji Udruge bila je izložba egzotičnih životinja u prostorima općinskoga Društvenog doma.

– Jedan naš član veliki je ljubitelj egzotičnih životinja te kod kuće ima nekoliko takvih ljubimaca. Stoga je bilo logično da probijemo led izložbom, u sklopu koje smo održali i predavanje na kojem su mještani, i pritom ne mislim samo na mlade već na sve koji su bili zainteresirani, mogli puno naučiti o neobičnim životinjama koje se ne mogu baš često vidjeti – dodaje potpredsjednica Martina Sokač.

Nakon izložbe egzotičnih životinja uslijedio je drugi veliki događaj koji je u potpunosti skrenuo pozornost na Udrugu mladih te nakon kojeg se velik broj novih članova priključio njezinu radu.

– Naime, dosjetili smo se kako bismo mogli organizirati plesnjak, što se kasnije pokazalo kao prekretnica u našem daljnjem radu. Plesnjak predstavlja oživljavanje jednog događaja koji je nekada bio središnje okupljanje u Općini, glavni društveni događaj koji nitko nije htio propustiti – dodaje predsjednica Petra.

Udruga mladih organizator je različitih aktivnosti i programa

Uslijedilo je predavanje o vodama na Svjetski dan voda, zatim pub kviz, karaoke, organizirani zajednički izleti i putovanja, kino na otvorenom, ali i Advent u Podturnu, događanje koje je trajalo tri vikenda, a imalo je humanitarnu notu.

Darivanje krvi

– Tijekom Adventa prikupljali smo odjeću koju smo potom podijelili našim sumještanima kojima je pomoć najpotrebnija. Dio smo odnijeli i u Caritas – otkrila je Martina.
Udruga uskoro organizira dobrovoljno darivanje krvi, ali i brojna druga događanja i programe.

– Iznimno je važno u malome mjestu imati udrugu koja je spremna na sebe preuzeti organizaciju zabavnih i kulturnih događanja, pogotovo u današnje vrijeme kada se većina mladih teško odvaja od mobitela, kompjutera i društvenih mreža. Udruga je pokretač aktivnosti, jer pojedinac se sam od sebe neće aktivirati do te mjere da za sobom povuče i ostale – zaključuje predsjednica Petra Jambrošić.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje