Povežite se s nama

Događanja

Ženama omogućiti preglede i u Ludbregu!

Objavljeno:

- dana

NOVA UDRUGA U BORBI PROTIV RAKA DOJKE

U Ludbregu je nedavno osnovana Udruga “Narcisa”. Riječ je o udruzi žena u borbi protiv raka dojke osnovanoj na inicijativu pet žena s ludbreškog područja, a glavni cilj udruge bit će edukacija žena o ovoj opakoj bolesti od koje danas obolijeva sve više mladih žena.

Jer, žene se još uvijek srame govoriti o toj bolesti. Tvrdi to Nada Kapusta, predsjednica Udruge “Narcisa” koju Ludbrežani znaju kao dugogodišnju predsjednicu ludbreškog Foruma žena SDP-a.

Ultrazvučni pregledi i u Ludbregu

– Jedan od razloga zbog kojih smo se odlučili na osnivanje udruge je sve više žena koje obolijevaju od raka dojke na našem području. Stoga nam je među prvim ciljevima edukacija žena o raku dojke i senzibiliziranje javnosti o toj bolesti – objasnila je Kapusta. Međutim, koliko je to točno žena, predsjednica Udruge “Narcisa” ne zna, ali očekuje da će do tog broja doznati kroz akcije koje će organizirati tijekom godine. 

Namjera nam je borba protiv svih malignih bolesti, najavljuje Nada Kapusta. 

– Uz edukaciju, cilj nam je nadograditi ultrazvučni aparat koji je preko Foruma žena SDP-a već ranije kupljen za Dom zdravlja u Ludbregu. Željeli bismo ga osposobiti kako bi žene s ludbreškog područja mogle obavljati ultrazvučne preglede dojki i u Ludbregu – najavila je Kapusta.Edukaciju žena o ovoj opakoj bolesti članice novoosnovane udruge planiraju provoditi organizacijom javnih tribina i predavanja prvim je edukacija koju članice Udruge “Narcisa” planiraju organiziratiani kroz javne tribine i predavanja, a prema najavama predsjednice, namjera im nije samo borba protiv raka dojke, već i drugih malignih bolesti.

“Mi smo žene u borbi protiv raka”

No, zašto su se Ludbrežanke odlučile na osnivanje samostalne udruge? S obzirom da na području Varaždinske županije već više od desetljeća djeluje Mammae klub – udruga žena operiranih na dojku čije su članice tijekom svog dosadašnjeg djelovanja puno napravile po pitanju edukacije i senzibiliziranja žena o važnosti preventivnih pregleda, zašto se i Ludbrežanke nisu uključile u njihov klub, koji je dio Županijske lige protiv raka? 

Od pet žena na čiju je inicijativu osnovana Udruga, samo je jedna imala rak dojke. 

– Razmatrali smo tu mogućnost, no ipak smo se odlučile na osnivanje samostalne udruge, a i mi smo žene u borbi protiv raka dojke. Od pet žena koje su bile uključene u osnivanje udruge, samo je jedna imala rak dojke – objasnila je Kapusta.

Iako su samostalna udruga, najavila je da će surađivati s Mammae klubom, ali i svim drugih udrugama i klubovima koji okupljaju žene oboljele i operirane od raka dojke i koje svojim aktivnostima rade na prevenciji i edukaciji žena po pitanju ove opake bolesti žena, što je uostalom i namjera Udruge “Narcisa”. 

– Prihod koji je tom prigodom prikupljen potrošen je za osnivanje udruge – rekla je Nada Kapusta, predsjednica Udruge “Narcisa”.

Želite li se uključiti u rad Udruge “Narcisa” ili dobiti više informacija o njihovim aktivnostima, možete se javiti predsjednici Udruge Nadi Kapusta na broj telefona 042/810-927 ili tajnici Gordani Loparić Beriša 098/399-585.Iako je udruga osnovana u travnju, ludbreške žene okupljene u Udrugu “Narcisa” već su imale svoju prvu akciju. U organizaciji članica Inicijativnog odbora za osnivanje žene su 24. ožujka u Ludbregu održale akciju Dan narcisa, koja je održana u cijeloj Hrvatskoj.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje