Povežite se s nama

Život i društvo

Udruga Novi put koja vodi Prenoćište za beskućnike u Varaždinu primila vrijednu nagradu

Objavljeno:

- dana

Udruga Novi put sudjelovala u utorak, 19. ožujka na Stručnom skupu pod nazivom „Promicanje važnosti ljudskih odnosa“ kojeg je organizirala Hrvatske udruge socijalnih radnika u Zagrebu, a povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada.

Na Stručnom skupu dodijeljene su nagrade “Plaketa Hrvatske udruge socijalnih radnika” za organizacije civilnog društva i za fizičke osobe čiji je rad prepoznat kao opće dobro i od posebnog značaja, a njihovo djelovanje doprinosi razvoju i afirmaciji profesije socijalnog rada, a dodijeljena je i Godišnja nagrada Jakov Kudrić.

Upravo je Udruga “Novi put” iz Varaždina bila jedan od dobitnika nagrade “Plaketa HUSR-a”.

Nagradu je primio u ime Udruge predsjednik Nikola Dugandžić, a dodijelila ju je Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika.

Naime, Udruga “Novi put” osnovana je 2010. godine u Varaždinu. Nevladina je organizacija koja ima za cilj promicanje, razvoj i unapređenje skrbi o beskućnicima, pružanje stručne i savjetodavne pomoći te stručno osmišljavanja, izradu i realizaciju projekata za unapređenje kvalitete života beskućnika.

Kao udruga vodi Prenoćište za beskućnike, koje je osnovano 2001. u suradnji s Gradom Varaždinom i Centrom za socijalnu skrb Varaždin.

Protekle godine u Prenoćištu je ostvareno ukupno 3674 noćenja za 28 korisnika, a za očekivati je da će zbog sve težeg materijalnog stanja velikog dijela današnjeg društva taj broj i dalje rasti. Kako bi se unaprijedila kvaliteta života beskućnika u Prenoćištu su im dostupne brojne aktivnosti – kreativne radionice, radna terapija, obrađivanje vrta i plastenika, radionice šivanja, psihosocijalni grupni rad i slično, u kojima mogu svakodnevno sudjelovati i svrhovito provoditi svoje slobodno vrijeme.

– Nastojimo naše sugrađane beskućnike navesti da kroz razne aktivnosti vrate vjeru u sebe i vlastite vrijednosti. Udrugu je kandidirala Udruga socijalnih radnika Varaždinske županije kojima ovim putem zahvaljujemo jer su prepoznali trud rad djelatnika i članova Udruge, ali zahvaljujemo i svim kolegama te građanima koji su nam tijekom svih ovih godina pružili podršku u radu – ističu iz Udruge Novi put.

Život i društvo

Očekuje se da će cijene goriva minimalno rasti od utorka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo, benzin, dizel, ilustracija

Kako RTL doznaje od utorka, 16. srpnja, očekuje nas rast cijena goriva.

Eurosuper koštat će 1,54 eura, što je 0,01 euro više nego sada. Cijena eurodizela bit će 1,45, također za 0,01 euro skuplje.

Cijena plavog dizela neće se mijenjati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Završeni su radovi na obnovi grobne kuće u Šemovcu vrijedni 220.000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Završeni su opširni radovi na obnovi grobne kuće u Šemovcu koja je u četvrtak svečano predana na korištenje mještanima Šemovca, Štefanca i Zamlake. Radovi su počeli u veljači, a osim uređenja same grobne kuće, izgrađeno je i spremište.

Ukupna vrijednost projekta, financiranog iz proračuna Općine Trnovec Bartolovečki, iznosi 220
tisuća eura te je dodatno uloženo i u kupnju nove opreme jer je postojeća bila dotrajala.
Zadovoljstvo završetkom adaptacije izrazila je općinska načelnica Verica Vitković, naglasivši koji su sve radovi izvedeni.

– Od većih radova koje smo izveli na ovom objektu to su potpuna sanacija krovišta i dogradnja
nadstrešnice kako bi ljudi za vrijeme loših vremenskih uvjeta mogli tu boraviti i prisustvovati
ispraćaju naših pokojnika. U unutarnjem dijelu obojali smo sve zidove, zamijenili smo i uredili
kompletnu sanitariju, WC-a prije uopće nije bilo i sve smo to sad uspješno odradili – rekla je
Vitković i dodala da su, osim toga, zamijenjene i podne obloge, postavljene su nove pločice, a
pazilo se i na detalje pa je grobna kuća tako dobila nove zavjese, rasvjetu i škropilnike.

Pokraj postojećeg objekta koji je u potpunosti adaptiran izvana i iznutra, napravljen je i novi objekt, spremište.

– Mi u ovom objektu naprosto nismo imali gdje spremiti novu rashladnu komoru, manipulativna kolica i kolica za prijevoz pokojnika, kao ni ostalu potrebnu pogrebnu opremu koja se koristi prilikom ukopa. I vanjski okoliš smo dijelom uredili te je time u potpunosti završen prvi dio ovog kapitalnog projekta, a u planu je još puno toga – kazala je načelnica.

Naime, u planu je uređenje prilazne ceste groblju, za što je usvojen idejni projekt te je naručena
izrada glavnog projekta. Uredit će se jednosmjerna ulica kao prilaz groblju i kružni tok, a projektom će biti obuhvaćena i izgradnja parkirališnih mjesta.

– Izlaz iz groblja bit će u Plitvičku ulicu kako bi se promet pojednostavio jer postojeći prilaz nije
dovoljno širok za ulaz i izlaz vozilima, što je posebno problematično za vrijeme sprovoda ili
blagdana Svih svetih – zaključila je načelnica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje