Povežite se s nama

Život i društvo

Udruga Novi put koja vodi Prenoćište za beskućnike u Varaždinu primila vrijednu nagradu

Objavljeno:

- dana

Udruga Novi put sudjelovala u utorak, 19. ožujka na Stručnom skupu pod nazivom „Promicanje važnosti ljudskih odnosa“ kojeg je organizirala Hrvatske udruge socijalnih radnika u Zagrebu, a povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada.

Na Stručnom skupu dodijeljene su nagrade “Plaketa Hrvatske udruge socijalnih radnika” za organizacije civilnog društva i za fizičke osobe čiji je rad prepoznat kao opće dobro i od posebnog značaja, a njihovo djelovanje doprinosi razvoju i afirmaciji profesije socijalnog rada, a dodijeljena je i Godišnja nagrada Jakov Kudrić.

Upravo je Udruga “Novi put” iz Varaždina bila jedan od dobitnika nagrade “Plaketa HUSR-a”.

Nagradu je primio u ime Udruge predsjednik Nikola Dugandžić, a dodijelila ju je Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika.

Naime, Udruga “Novi put” osnovana je 2010. godine u Varaždinu. Nevladina je organizacija koja ima za cilj promicanje, razvoj i unapređenje skrbi o beskućnicima, pružanje stručne i savjetodavne pomoći te stručno osmišljavanja, izradu i realizaciju projekata za unapređenje kvalitete života beskućnika.

Kao udruga vodi Prenoćište za beskućnike, koje je osnovano 2001. u suradnji s Gradom Varaždinom i Centrom za socijalnu skrb Varaždin.

Protekle godine u Prenoćištu je ostvareno ukupno 3674 noćenja za 28 korisnika, a za očekivati je da će zbog sve težeg materijalnog stanja velikog dijela današnjeg društva taj broj i dalje rasti. Kako bi se unaprijedila kvaliteta života beskućnika u Prenoćištu su im dostupne brojne aktivnosti – kreativne radionice, radna terapija, obrađivanje vrta i plastenika, radionice šivanja, psihosocijalni grupni rad i slično, u kojima mogu svakodnevno sudjelovati i svrhovito provoditi svoje slobodno vrijeme.

– Nastojimo naše sugrađane beskućnike navesti da kroz razne aktivnosti vrate vjeru u sebe i vlastite vrijednosti. Udrugu je kandidirala Udruga socijalnih radnika Varaždinske županije kojima ovim putem zahvaljujemo jer su prepoznali trud rad djelatnika i članova Udruge, ali zahvaljujemo i svim kolegama te građanima koji su nam tijekom svih ovih godina pružili podršku u radu – ističu iz Udruge Novi put.

Život i društvo

Na veselje korisnika Doma za starije i nemoćne u Čakovcu donirani su klima uređaji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na inicijativu nove predsjednice Inner Wheel Kluba Čakovec Katarine Šafarić, te uz financijsku pomoć tvrtke Media-Soft d.o.o. iz Čakovca, nabavljena su i montirana dva klima uređaja u prostor ulaznog hola i restorana u Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu.

Uvidjevši da u ovim nesnosno vrelim danima boravak za korisnike predstavlja veliku neugodu bez adekvatnog hlađenja, u dogovoru sa ravnateljicom i osnivačem ustanove Međimurskom županijom, pokrenuta je i vrlo brzo realizirana ova korisna akcija. Klime su nabavljene i montirane, a ukupna vrijednost donacije iznosi više do 2.000 eura.

Prema riječima Suzane Belović, ravnateljice Doma, ova vrijedna donacija s oduševljenjem je prihvaćena te u ime svih korisnika zahvaljuje gđi. Šafarić i članicama IW kluba Čakovec što su prepoznale hitnu potrebu i odmah reagirale.

Ovo nije jedina donacija za potrebe Doma, jer Inner Wheel klub Čakovec  na jesen planira i novu nabavku potrebne opreme kako bi se boravak starijim i nemoćnim osobama u Domu učinio što ugodnijim. S obzirom na to da je udruga nedavno proslavila 25 godina djelovanja te je i jedna od ovogodišnjh dobitnika nagrade Grada Čakovca za dugogodišnji doprinos zajednici i promociji interesa Grada, u uspješnu realizaciju budućih dobrotvornih akcija ne treba sumnjati.   

Nastavite čitati

Život i društvo

Pacijenti u Hrvatskoj nekoliko će dana dobivati papirnate uputnice i recepte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Pacijentima će od petka biti nešto teže doći do uputnica i recepata.

HZZO je najavio radove na sustavu CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske) zbog migracije, od petka, 26.7.2024. godine od 12 sati do ponedjeljka, 29.7.2024. godine do 12 sati.

– Obavještavamo vas kako će CEZIH zbog radova na migraciji sustava biti nedostupan od petka, 26. srpnja, od 12 sati, do ponedjeljka, 29. srpnja, do 12 sati. Radovi će se maksimalno optimizirati kako bi što ranije završili, tako je moguće da završe u ponedjeljak i prije 12 sati. Korisnici sustava CEZIH za vrijeme navedenih radova prijeći će na način rada u izvanrednim okolnostima (odnosno rad u papirnatom obliku, odnosno izdavanje uputnica i recepata na papiru), kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite našim osiguranicima – objavio je HZZO.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje