Povežite se s nama

Međimurje

Udruga oboljelih od celijakije SZ Hrvatske: naučili sve o zahtjevnoj izradi tijesta bez glutena

Objavljeno:

- dana

U sklopu nacionalne manifestacije „Dani otvorenih vrata udruga“, svoja je vrata javnosti otvorila i Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske. Događanje je organizirano u petak, 25. svibnja, uz financijsku potporu Općine Strahoninec.

To je bila prilika da se zainteresiranima predstavi rad Udruge i podijele edukativni materijali, savjeti i recepti o prehrani bez glutena, koja je zapravo jedino sredstvo borbe protiv celijakije te alergije i intolerancije na gluten.

Članovi Udruge za tu su priliku pripremili praktične radionice izrade bezglutenskog tijesta za pizzu, rustikalni baget i bijeli kruh. Također su prezentirali izradu kruha s heljdinim brašnom i podijelili savjete o tome kako ga nutritivno obogatiti, kao i druge vrijedne savjete o pripremi tijesta bez glutena, za koju treba dosta prakse jer je vrlo zahtjevna. Posebna je pozornost posvećena pripremi tijesta za štrudl i njezinoj izradi. Članovi su predstavili i pojedine proizvođače proizvoda bez glutena i ukazali okupljenima na što sve trebaju obratiti pozornost prilikom izbora proizvoda.

– Važno je da su proizvodi deklarirani kao organski i bezglutenski. Okupljeni su izmijenili svoja iskustva i znanja u pripremi bezglutenskih jela i uspoređivali recepte, ali se najviše uživalo u pripremljenim delicijama – ispričala je predsjednica Udruge Marija Goričanec, dodavši da su sve okupljene, a posebice najmlađe, najviše oduševile pizze u klasičnoj, vegetarijanskoj i veganskoj verziji.

– Zadovoljni smo interesom i brojem posjetitelja. Veseli nas što možemo s drugima podijeliti iskustva i znanja stečena tijekom svih ovih godina – opisala je Marija Goričanec.

Udruga je osnovana prije pet godina, ali je prije toga djelovala kao podružnica udruge osnovane prije više od 20 godina u Zagrebu, tako da mnogi članovi imaju dugogodišnje iskustvo u borbi s celijakijom. Udruga je tijekom cijele godine vrlo aktivna, a okosnica njezina rada je organizacija besplatnih radionica na kojima se u praksi može naučiti sve o pripremi bezglutenskih kolača, kruha, peciva i ostalih jela.

Organiziraju se i edukacijska druženja na kojima o celijakiji govore doktori i nutricionisti. Udruga sudjeluje i na brojnim manifestacijama kao što su Varaždinski sejem zdrave hrane, Dani kruha i Porcijunkulovo, na kojima izlaže bezglutenske proizvode i predstavlja svoj rad.

– Sve više ljudi sjeverozapadne Hrvatske koji imaju problema s glutenom prepoznaje rad i aktivnost naše udruge, posjećuju naše radionice i okupljanja ili se uključuju u rad Udruge – ističe predsjednica Udruge i poziva da im se slobodno obrate svi koji žele razmijeniti svoja iskustva o celijakiji.

Međimurje

Grad Mursko Središće pokreće postupak za izmjene prostornog plana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija / Grad Mursko Središće

Prostorni plan kao temeljni dokument kojim se uređuju svi planovi i aktivnosti vezani uz gradnju na nekom području, predstavlja živo tkivo koje je podložno čestim izmjenama i dopunama.

– Na taj se način uvažavaju želje i potrebe lokalne samouprava te građana koji žive na ovom prostoru. Prostorni plan prvenstveno mora biti koncipiran na način da svojim regulama i  rješenjima donosi dobrobit za građanstvo i privredne subjekte. Svakako mora biti usklađen sa zakonima Republike Hrvatske, biti odobren od Zavoda za prostorno planiranje i prilikom donošenja mora proći postupak javne rasprave. Najavljenim izmjenama uredit će se neke točkasto utvrđene pozicije za koje su već iskazane potrebe stanovnika. Stoga pozivamo sve zainteresirane strane da se uključe u javnu raspravu ili pak da svoje želje i potrebe putem pisma namjere upute Gradu Murskom Središću – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Planiranim izmjenama također će se urediti mogućnost postavljanja solarnih elektrana, a svakako to neće biti dozvoljeno u neposrednoj blizini stambenih naselja ili kuća.

– Na tu temu već smo primili više poziva nezadovoljnih građana. Izmjene prostornog plana pokrenut će se na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća u najkraćem mogućem roku – zaključuju iz Grada.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisana Povelja o prijateljstvu sportskih zajednica Preloga i Velike Gorice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zajednica sportskih udruga Grada Preloga, dugogodišnje prijateljstvo i suradnju sa Zajednicom sportskih udruga Grada Velika Gorica, okrunila je u srijedu, 29. ožujka, potpisivanjem Povelje o suradnji.

Povelja „Sportske zajednice prijatelji“ potpisana je s namjerom učvršćivanja suradnje, razmjene iskustava, zbližavanja članstva, stvaranja trajnih sportskih veza te suradnje na promociji i razvoju sporta u Prelogu i Velikoj Gorici.

Povelju su potpisali predsjednici i tajnici sportskih zajednica Goran Kovačić i Darko Blažinčić s jedne te Dejan Naranđa i Neven Hercigonja s druge strane, a svoj potpis na Povelju stavio je i direktor Ureda za programe sporta na lokalnoj razini Hrvatskog olimpijskog odbora Hrvoje Balen.

Svečanom činu potpisivanja upriličenom u Gradskoj upravi Velike Gorice, nazočio je i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar sa svojim zamjenikom Nevenom Karasom i predsjednikom Gradskog vijeća Darko Bekićem, dok je delegaciju Grada Preloga predvodio predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki.

– Ono što mene osobno veže s Velikom Goricom su brojne ljute odigrane rukometne utakmice. Niti i poveznica ima u sportu, a tu su naravno i brojna prijateljstva zbog čega mi je drago što ćemo ostati u dobrim i otvorenim odnosima. Ono čemu se posebno nadam su budući uspješni zajednički sportski projekti – naglasio je Ujlaki.

U Velikoj Gorici putem sportske Zajednice djeluju 52 punopravne članice s više od 7000 sportaša, dok preloška broji tridesetak udruga s više od 1200 registriranih sportaša.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje