Povežite se s nama

Međimurje

Udruga „Pogled“ i Centar dr. R. Steinera pokreću Inkluzivni vrt za djecu i mlade s teškoćama

Objavljeno:

- dana

U srijedu, 23. veljače, u prisustvu župana Međimurske županije Matije Posavca i načelnika Općine Donji Kraljevec Miljenka Horvata potpisan je sporazum o suradnji između Udruge za autizam „Pogled“ i Centra dr. Rudolfa Steinera te je pokrenuta inicijativa Inkluzivnog vrta.

Inkluzivni vrt je mjesto gdje će se u praktičnom radu putem vrtlarenja i boravka u prirodi pružati podrška djeci i mladima s teškoćama te njihovim obiteljima.

Tijekom rada u vrtu upoznat će se s biodinamičkim pristupom vrtlarenju, iskušat će se u preradi i obradi vlastitim radom uzgojenih plodova te time jačati svoje kompetencije i životne vještine kao važan preduvjet za ravnopravno sudjelovanje u zajednici i što neovisniji život u kasnijoj dobi.

– Želja nam je da Inkluzivni vrt bude mjesto volontiranja, zajedničkih susreta i aktivnosti osoba s teškoćama i onih bez, sve u cilju razvoja otporne i snažne lokalne zajednice, koja brine za svoje članove. Vjerujemo da je ovaj vrt početak odlične suradnje te osnova za razvoj inovativnih pristupa podrške radu, stanovanju i što samostalnijem životu osobama s teškoćama, odnosno invaliditetom – rekli su iz Udruge za autizam „Pogled“.

Međimurje

FOTO Pohvale i darovi za najuspješnije učenike OŠ Jože Horvata Kotoriba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za najuspješnije učenike i mentore Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba 23. lipnja načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić organizirao je prijam kako bi im uputio riječi pohvale i uručio prigodne darove za izniman uspjeh na smotrama i natjecanjima, gdje su postigli zavidne rezultate u ovoj nastavnoj godini.

Ovom gestom načelnik je razveselio učenike koji su se natjecali na državnim natjecanjima te njihove mentore. U uvodnom dijelu prigodnim se riječima obratio svim pristiglim učenicima i njihovim mentorima te ravnateljici škole Snježani Matoš, nakon čega se svaki učenik predstavio i ukratko ispričao u čemu je bio uspješan. Potom su mentori ukratko ispričali svoje doživljaje s natjecanja i priprema te otkrili daljnje planove.

Nagrađeni su ovi učenici i mentori: Lovro Erdelji – Državno natjecanje iz informatike (mentorica Karmen Somi), Dorotea Tilošanec i Nela Kovačić – Državno natjecanje iz tehničke kulture (Jelena Tuksar), Ana Markan – Državno natjecanje iz biologije (Lidija Ribić), Karla Novak i Ivan Markan te Vanessa Balog i Vito Peranec – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, razredna nastava (Adela Horvat i Nenad Pogorelec), Mia Rajher i Gabrijel Dolenec te Sara Matulin i Lovro Erdelji – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, predmetna nastava (Romina Volar).

Nastavite čitati

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje