Povežite se s nama

Život i društvo

Udruga Roda organizira online tečaj za trudnice o zdravlju žene nakon poroda

Objavljeno:

- dana

Nakon velikog  interesa i uspjeha pet ciklusa besplatnog e-tečaja „Pripreme za porod“, kojeg je pohađalo 5300 trudnica iz svih dijelova Hrvatske, udruga Roda je uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i donaciju građanki i građana pokrenula nastavak, e-tečaj „Pripreme za babinje“.

Novi besplatan e-tečaj putem zanimljivih tekstova, kratkih video materijala, edukativne grafike te interaktivne i edukativne igre vodi buduće roditelje kroz iskustvo babinja.

– U trudnoći se najčešće spremamo za porod i kako brinuti o djetetu, žene često nemaju dovoljno informacija o svom zdravlju nakon poroda – odnosno u babinju ili vremenu nakon poroda. Zato smo pripremile ovaj tečaj, s ciljem da pružimo informacije o tome što se događa sa ženskim tijelom u periodu nakon poroda, u babinju – informacije o fizičkim promjenama koje su uobičajene u tjednima nakon poroda, o promjenama u obitelji i svakodnevnoj rutini i kako se s njima nositi – rekla je voditeljica projekta iz Udruge Roda Daniela Drandić.

– Buduće majke i očevi trebaju podršku kako bi bili što bolje pripremljeni za svoju novu važnu ulogu, počevši od trudnoće i poroda do prvih mjeseci djetetova života. U prvim tjednima nakon poroda ženino tijelo prolazi kroz brojne promjene te je stoga važno da budući roditelji znaju o kakvim je promjenama riječ i kako čuvati zdravlje žene u tom periodu. Raduje nas što u suradnji s Udrugom Roda – Roditelji u akciji možemo ponuditi besplatan tečaj koji će roditeljima omogućiti da se educiraju i o ovoj važnoj temi – istaknula je Đurđica Ivković, voditeljica Odjela za rani razvoj djece u UNICEF-u.

E-tečaj „Pripreme za babinje“ bit će dostupan sedam dana – odnosno do ponedjeljka, 23. studenog 2020. godine, a sljedeći ciklus je planiran krajem prosinca ove godine.

Polaznice prethodnih ciklusa e-tečaja bile su iznimno zadovoljne te bi ga čak 98 posto njih preporučilo prijateljici, što pokazuje da je ovakva vrsta podrške neophodna.

Evo njihovih komentara na tečaj:

Tečaj je koristan u smislu psihološke pripreme za porod. Olakšao mi je ovih mjesec dana prije poroda. Predavačice su ugodne i osjećala sam podršku i olakšanje kad sam slušala vaša umirujuća predavanja.“

O ovoj temi sam se informirala i prije, ali tečaj je svakako dobrodošao. Umirio me, naučio kako na ljepši način reći ne ili se suočiti s kritikama. Edukatorice su pokazale i jasno istaknule koliko je u periodu nakon poroda bitna briga o sebi kao novoj majci, majci koja doji i brine se o djetetu. Sve ostalo je manje bitno.“

Više o tečaju, kao i informacije o tome kako se prijaviti, možete pronaći na platformi za e-učenje udruge Roda.

Život i društvo

Kampanja “Odaberi svoju školu” ove godine uživo: srednje škole predstavljaju se u Ivancu, Marofu, Ludbregu i Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Nakon što se dvije godine odvijala virtualno, kampanja „Odaberi svoju školu“ ove će godine biti održana uživo u Ivancu, Novom Marofu, Ludbregu i Varaždinu i to u obliku sajma na kojem će se na štandovima predstavljati srednje škole.

Riječ je o kampanji za upise u prvi razred srednjih škola, a koja je namijenjena učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola iz cijele županije.

– Ne treba posebno isticati da su ulaganja u obrazovanje jedan od strateških ciljeva Varaždinske županije, poduzimamo sve kako bi svi učenici imali jednake i što bolje uvjete. Kvalitetu obrazovnog sustava Varaždinske županije potvrđuje podatak da čak 10 % srednjoškolaca u naše srednje škole dolazi iz drugih županija. Već 15. godinu zaredom provodimo ovu kampanju kako bi učenicima i njihovim roditeljima pomogli pri odabiru budućeg zanimanja – izjavila je zamjenica župana Silvija Zagorec, navodeći da u Varaždinskoj županiji ove školske godine 8. razred završava 1.652 učenika u ukupno 41 osnovnoj školi, od kojih su 33 škole čiji osnivač je Županija.

– Svi znamo da su učenici koji završavaju osnovnoškolsko obrazovanje na životnoj prekretnici zajedno sa svojim roditeljima i da je iznimno bitno da odaberu i upišu školu koju žele. Zato je zadovoljstvo što možemo najaviti da će se nakon dvije „virtualne“ kampanje, ove godine uživo održati tradicionalna kampanja „Odaberi svoju školu“ za učenike 8., kao i 7. razreda. Učenici će u neposrednom kontaktu s djelatnicima škola moći dobiti sve informacije koje će im pomoći da donesu konačnu odluku o izboru svojeg budućeg zanimanja – pojasnila je Zagorec.

Kampanja će drugi put biti organizirana u obliku sajma, a škole će se u neposrednom kontaktu predstaviti sa svojim promotivnim materijalima i svojim programima. Kampanja traje četiri dana i počinje danas, 17. svibnja, a održat će se u četiri grada: u Varaždinu, Ivancu, Novom Marofu i Ludbregu.

– Predstavit će se 13 javnih srednjih škola i dvije privatne. Pozivam sve učenike i njihove roditelje da dođu i posjete štandove škola. Svim učenicima želim da upišu željenu srednju školu te im želim puno uspjeha u srednjoškolskom obrazovanju – navela je zamjenica župana.

O novostima i strukturi upisnih mjesta govorio je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek. 

– U srednjim školama Varaždinske županije se 25 posto upisnih mjesta odnosi na gimnazijske programe, pet posto na umjetničke programe, 45 posto na četverogodišnja strukovna zanimanja, a 25 posto učenika upisuje trogodišnja strukovna zanimanja, od kojih se dva posto zanimanja odnosi na učenike sa zdravstvenim teškoćama. Ove godine završava formiranje četiriju strukovnih centara izvrsnosti u strukovnom obrazovanju, u kojem imamo i dva regionalna centra. „Oživjeli“ smo sva strukovna zanimanja koja su bila tražena u realnom sektoru, tako da smatram da smo pogodili balans te da možemo reći da je taj dio formiran. U sljedećem razdoblju naglasak ćemo staviti na gimnazijske programe – rekao je dr. sc. Huđek.

Istaknuo je da učenici koji završavaju strukovne programe u Varaždinskoj županiji imaju najbolje rezultate na maturi u Republici Hrvatskoj, a prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje.

– Naši učenici su 12 postotnih bodova bolji u odnosu na državni prosjek, što je minimalno 20 posto bolje. Naše gimnazije nemaju takve rezultate, pa u tom sektoru ima prostora za napredak, tako da ćemo sljedećih godinu dana iskoristiti kako bi se ta situacija poboljšala – naveo je.

Izvijestio je i o odličnim rezultatima koje su učenici iz Varaždinske županije ostvarili na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola – WordSkills Croatia 2022., koji je održan prošli vikend u Zagrebu.

– Natjecanja su održana u 26 područja, a u našu županiju otišlo je 15 posto medalja. Sudjelovalo je 30 naših učenika, od kojih je njih 12 osvojilo medalje, što je nevjerojatan rezultat ako znamo da je udio naše županije u Republici Hrvatskoj četiri posto – istaknuo je pročelnik Huđek. 

Kampanja „Odaberi svoju školu“ – raspored

•        Ivanec – danas – 17.5. u 18 sati – Srednja škola Ivanec

•        Novi Marof  – srijeda – 18.5. u 18 sati – OŠ Novi Marof

•        Ludbreg – četvrtak – 19.5. u 18 sati – Gradska dvorana Ludbreg

•        Varaždin – petak – 20.5. u 18 sati – Gospodarska škola Varaždin

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Osnovna škola Vinica sudjelovala je u mobilnosti u Poljskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osnovna škola Vinica u sklopu Erasmus+ projekta „Mythomania In Open Air Museums“ sudjelovala je od 9. do 13. svibnja u mobilnosti u Poljskoj u tamošnjoj osnovnoj školi u mjestu Czeladź.

U mobilnosti su sudjelovale učenice osmih razreda Magdalena Kapljić, Rozalija Kušinec, Sara Lukaček i Hana Zagorec te njihova pratnja, učiteljica hrvatskog jezika Lara Furjan i ravnateljica škole, ujedno i koordinatorica projekta Mirjana Jambriško.

Prvi radni dan započeo je programom dobrodošlice i pozdravom domaćina iz škole. Nakon programa učenici i učitelji sudjelovali su na nastavi i imali aktivnosti upoznavanja u obliku igara. Potom su pogledali su legendu o vještici iz Czeladźa snimljenu u obliku predstave, a koja je uz posjete muzejima glavna tema mobilnosti.

Nakon gledanja legende održana je radionica izrade stripa na temu poljske legende. Učenici su bili podijeljeni u pet skupina te su izradili strip u tehnici pastela. U drugom dijelu radionice izrađivali su kulise za animirani film te figurice od plastelina. Nakon radnih obaveza prvog dana preostalo je vrijeme za odmor i druženje.

Drugog dana učenici i učitelji su otišli su na izlet u Zabrze, u tamošnji rudnik ugljena s kraja 19. i početka 20. stoljeća, gdje su pogledali kako se iskapao ugljen. Također su upoznali neke legende vezane uz rudnik.

– Ulazak u rudnik bio je izuzetno zanimljiv i izazovan jer se liftom spuštalo 320 metara pod zemlju brzinom 12 m/s u potpunom mraku. Razgledavanje rudnika trajalo je gotovo tri sata uz stručno vodstvo na engleskom jeziku. Voditelj razgledavanja na zanimljiv je način prisutnima dočarao rad u rudniku te ispričao sve važne moguće doživljaje za vrijeme boravka u njemu. Nakon rudnika uslijedio je put do Katowica gdje se posjetio Šleski muzej. U muzeju su sudionici mobilnosti razgledali pregled poljske povijesti i umjetnosti, a također su se popeli na toranj i uživali u panoramskom pogledu – pojašnjavaju iz Škole.

Treći dan mobilnosti započeo je posjetom Gradskoj vijećnici gdje je zamjenica gradonačelnika srdačno dočekala goste te ispričala najvažnije činjenice o gradu i gradskoj vlasti.

Nakon razgledavanja vijećnice sudionici projekta krenuli su prema mjestu Ogrodzieniec u razgledavanje srednjevjekovnog dvorca u južno-središnjoj regiji Poljske. Dan je završio radionicama na kojim su učenici po grupama izradili animirane filmove s prije pripremljenim scenarijima, kulisama i likovima od plastelina. Animirani film izradili su pomoću mobilne aplikacije Life Laps Stop Motion. Prije same radionice domaćini su priredili iznenađenje za viničku učenicu Magdalenu koja je taj dan imala rođendan.

Četvrti dan mobilnosti u Poljskoj bio je predviđen za cjelodnevni izlet u Krakow. Veći dio vremena razgledavanja proveli su u katedralnoj bazilici sv. Stanisława i Vaclava na brežuljku Vavelu, jednom od mnogih poljskih nacionalnih svetišta. Nakon razgledavanja do povratka u Czeladz vrijeme je utrošeno na šetnju tržnicom, kupovanje suvenira te osvježavanje. Bio je to uistinu lijepo proveden i ispunjen dan, objašnjavaju iz OŠ Vinica.

Zadnji dan mobilnosti učenici su započeli rekreacijom, tj. kupanjem u školskom bazenu te igrama na školskom igralištu, a učitelji radnim sastankom na kojem su analizirali realizaciju plana i programa mobilnosti u Poljskoj te dogovorili predstojeće aktivnosti za mobilnosti u Estoniji i Turskoj. Nakon sastanka krenulo se u razgledavanje glavnih dijelova grada te do spomenika vještici iz Czeladza.

Potom su sudionici otišli do Muzeja Elektrownia (u prijevodu Elektrana) koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg rudnika. Tamo su najprije čuli zanimljivosti iz prošlosti rudnika u Czeladzu, a nakon toga su odgledali animirane filmove te je bio odabran najbolji film zelenog tima u kojem su, uz ostale učenike, bile i hrvatske učenice Rozalija i Magdalena.

Na kraju je odigran kviz pripremljen u aplikaciji Quizizz te je od gostujućih učenika na kvizu bila najbolja Rozalija Kušinec, učenica iz Vinice. Nakon podjele certifikata u muzeju je bila pripremljena igra spretnosti, brzine i inteligencije s plastičnim čašama u kojoj su se svi okušali.

– Dan je završio oproštajnom zabavom. Bilo je tu plesa, pjesme, zabave i miješanja emocija zbog završetka mobilnosti. Na kraju aktivnog tjedna može se zaključiti da je mobilnost bila uspješna i sve je realizirano u potpunosti. Tim iz Hrvatske sretno se vratio kući u subotu, 14. svibnja – objasnili su iz škole u Vinici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje