Povežite se s nama

Međimurje

Udruga Roma Međimurske županije: „Kajtazi nameće vlastite interese, a mi svoje probleme možemo sami riješiti“

Objavljeno:

- dana

„Krovna zajednica Roma Hrvatske“ Udruga Roma Međimurske županije, točnije njezin predsjednik Željko Balog i dopredsjednik Josip Balog, održali su konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli niz optužbi na način rada saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“, ali i Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije. Sukus optužbi vrti se oko nedovoljne brige za probleme s kojima se međimurski Romi susreću u svakodnevnom životu.

– Iako se čini da se neprestano vode dogovori i pregovori oko rješavanja naših problema, malo toga se pomiče s mrtve točke. Oni koji bi trebali biti najviše angažirani oko rješavanja problema, a to je prije svih saborski zastupnik Veljko Kajtazi, umjesto da donose odgovore, samo unose nemir. Stalno se priča da međimurski Romi dobivaju novac za rješavanje osnovnih problema, ali ako novac i postoji on nikada nije došao do nas. Zastupniku Kajtaziju bitniji su privatni interesi nego interesi onih koje zastupa – oštar je bio dopredsjednik Udruge Josip Balog.

Još izravniji bio je predsjednik Željko Balog.

– Veljko Kajtazi je nedodirljiva osoba koja participira u radu Vlade Republike Hrvatske. Zahvaljujuće svojem utjecaju preko Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ dobiva milijunske iznose za Rome, koji od toga nemaju ništa. Umjesto da se riješe komunalni problemi u romskim naseljima i srede imovinsko-pravni odnosi, ulaže se u privatne Kajtazijeve interese među kojima je i gradnja spornog elitnog centra u Istri. Nažalost, mi Romi u Međimurskoj županiji prepušteni smo sami sebi, a u javnosti nas se prikazuje kao najveći problem ovog društva – govori Željko Balog i dodaje:

– Ali mi nismo i ne želimo biti problem. Ne želimo da nas se doživljava na taj način jer za tim nema nikakve potrebe. S naše strane, ali od strane Međimurske županije i župana Matije Posavca postoji itekakav interes da se sve nesuglasice riješe, da se započne s rješavanjem stvarnih potreba Roma na terenu. Nažalost, tako dugo dok o svemu iz Zagreba odlučuje Veljko Kajtazi sa svojim saveznicima na terenu, stvari se neće pomaknuti na bolje – zaključuje Željko Balog.

Na konferenciji je bilo riječi i o postavljanju dvojezičnih ploča u Općini Orehovica.

– To je još jedan hir Veljka Kajtazija koji želi nametnuti ploče na svojem jeziku, kojeg međimurski Romi ne razumiju. Ne postoji nikakva potreba za dvojezičnim pločama. Međimurski Romi i naša djeca moraju znati i znaju hrvatski jezik – poručio je Josip Balog.

Međimurje

Međimurska policija s četvrtka na petak provodit će akciju „Alkohol“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u noći sa četvrtka na petak (8./9. lipnja 2023.) od 23 do 5 sati provest će aktivnosti iz akcije “Alkohol”.

Glavnina aktivnosti bit će usmjerena na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga.

Tijekom akcije sankcionirat će se i prekršaji upravljanja vozilima nepropisnom i/ili neprilagođenom brzinom, nepropisnog korištenja mobilnih uređaja, nekorištenja sigurnosnog pojasa, kao i ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama.

Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u cestovnom prometu mlađe životne dobi, koji su najčešći počinitelji spomenutih prometnih prekršaja, najavila je PU međimurska. 

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mještani i njihovi gosti uživali u ribljim specijalitetima i bogatom programu „Dana šibe i ribe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Marijan Kovač/Općina Kotoriba

Kotoriba je tijekom vikenda bila domaćin izvrsno posjećenih „Dana šibe i ribe“.

U subotu poslijepodne kotoripske udruge pripremale su riblje specijalitete, a zadovoljna lica brojnih članova dvadesetak mjesnih udruga pokazatelj su da je druženje uz iće i piće bilo jako uspješno. Navečer su mnogi uživali u glazbenom programu grupe Oaza te pjevali poznate hitove Lane Jurčević. 

Za djecu je održana besplatna predstava Šarenog svijeta, a oni najmlađi sudjelovali su i na radionici Dječjeg vrtića Kotoriba.

Nedjeljno poslijepodne bilo je ispunjeno kulturno-umjetničkim programom uz odličan nastup kotoripskih mažoretkinja kao i KUD-a Kotoriba.

U programu su uživali i gosti pristigli besplatnim vlakom iz Varaždina, Čakovca i usputnih mjesta koje je na stanici u Kotoribi dočekala limena glazba.

Gosti su, kao i domaći posjetitelji, ostali oduševljeni „Kotoripskim korpaškim selom“ u sklopu kojeg je prikazana tradicija košaraštva, kao i pripadajućim izložbama i aktivnostima vezanim uz košaraštvo i ribolov.

Ujedno su još jednom zavirili u bogatu baštinu Međimurja kroz predstavljanje mnogobrojnih starih zanata koji su se odazvali pozivu Općine Kotoriba. Dio tradicije predstavljen je i na Starom farofu gdje su, uz stalni postav, bile izložene i šibom opletene flaše iz zbirke učitelja Zvonka Šantla.

Uz bogatu gastronomsku ponudu, glazbu Frikova i druženje u zabavnom parku, mještani Kotoribe i njihovi gosti imali su sadržajima uistinu bogat vikend.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje