Povežite se s nama

Međimurje

Udruga slijepih Međimurske županije: pregršt aktivnosti za slijepe osobe

Objavljeno:

- dana

Udruga slijepih Međimurske županije putem brojnih projekata i programa već niz godina organizira pregršt aktivnosti za svoje članove.

Tijekom siječnja i veljače održane su brojne radionice i edukacije za odrasle slijepe osobe.

Brojni događaji

Od ove godine provode mjesečne susrete sa svećenikom Leonardom Šardijem, povjerenikom za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Prvi je susret na temu logoterapije održan 25. siječnja, dok su 22. veljače razgovarali o slobodi, odgovornosti i savjesti.

Putem programa „Rekrea(k)tiva“, koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pružaju se razne socijalne usluge te organiziraju aktivnosti za slijepu djecu i odrasle slijepe osobe. Krajem siječnja provedena je kreativna radionica na kojoj su članovi izrađivali mirisne soli za kupanje, koju je vodila volonterka Dina Horvat iz Dinina kutka.

Svaki mjesec volonterka Marijana Vidović održava tečaj vrtlarstva. Tako je 29. siječnja održano edukativno predavanje o hortikulturi i održavanju travnjaka.

Tečaj domaćinstva održan je 11. veljače, a sudionici su naučili kuhati autohtona međimurska jela. Vrlo su fizički aktivni, što potvrđuje organiziranje tečaja plesa na kojem su na Valentinovo učili standardne plesove.

Dan kasnije, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije održao je savjetovanje o pravilnoj prehrani, a 19. veljače održan je književni klub. Administrativni djelatnik Udruge pritom je za sve članove i ovoga puta snimio zvučnu knjigu.

Putem projekta „Svjetlija budućnost“, koji financira Međimurska županija, članovi odlaze i u teretanu. U siječnju je za svakoga izrađen individualni program vježbanja, a od veljače su započeli s vježbanjem na koje odlaze jednom tjedno.

Članovi Udruge od veljače su započeli s vježbanjem u teretani, na koje odlaze jednom tjedno

Psihologinja iz Centra za socijalnu skrb, podružnice Obiteljski centar, održala je 27. veljače grupnu radionicu o psihološkim aspektima rehabilitacije s temom „Kako emocije utječu na osobnu funkcionalnost“.

Uključeni su i u projekt „Korak naprijed“, koji financiraju općine i gradovi s područja Međimurske županije, putem kojeg se organiziraju posjeti članovima da bi ih se informiralo o promjenama, pravima i mogućnostima za slijepe osobe.

Za slijepu djecu redovito se organiziraju tečaji stranog jezika i informatike, glazbena škola te satovi sviranja i pjevanja, kao i vježbanje u teretani i plivanje, a motivira ih se i na čitanje.

Osim ovih redovnih aktivnosti, Eko Međimurje putem projekta „Trening samostalnosti“ financira tečaj plivanja uz trenericu, a u siječnju je Gradska tržnica Varaždin omogućila besplatno klizanje za djecu. Grupa podrške za roditelje slijepe djece održana je 22. siječnja.

Na sjednici Skupštine Udruge održanoj 26. veljače sumirao se njezin rad u prošloj godini, usvojena su godišnja, financijska i revizijska izvješća te je članstvo informirano o tiflotehničkim pomagalima. Ova aktivnost financirana je putem projekta „Korak naprijed“.
Prijevoz i pratnja videćih pratiteljica na sve navedene aktivnosti omogućene su projektima „Vodi, pohodi!“, koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te „Izazov“, koji financira Europski socijalni fond, izvijestila je predsjednica Udruge Marija Ciglar.

Međimurje

FOTO U Dječjem vrtiću „Cvrčak“ maske mudrih sova spremne su za početak fašničkog veselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DV "Cvrčak" Čakovec

Djeca starije vrtićke skupine Fijolice iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec sa svojim roditeljima i odgojiteljicama započela su s pripremama za nadolazeći fašnik.

Mališani su odabrali masku s likom sove, a zatim su svi zajedno zavrnuli rukave i u veseloj, kreativnoj i radnoj atmosferi spretno krenuli u realizaciju. Međusobno su ravnopravno raspodijelili poslove pa dok su jedni crtali perje na tkaninu, drugi su rezali oblike da bi na kraju zajedno lijepili. Uz druženje i rad vrijeme je brzo prošlo, a maske mudrih sova spremno čekaju Dječji fašnik u Čakovcu.

Nastavite čitati

Međimurje

Kolegij načelnika i gradonačelnika: svim školama osigurati uvjete za jednosmjensku nastavu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 6. sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika na kojoj je župan Matija Posavec pozvao je okupljene da prate otvaranje javnih poziva te da se na njih javljaju. Župan Posavec istaknuo je da cjelokupno društvo očekuje dinamična i turbulentni godina pa stoga svaku mogućnost vanjskog (su)financiranja programa i projekata treba iskoristiti.

– Pripremamo se za niz natječaja i nadamo se najboljemu. U cilju efikasnosti, radimo na objedinjavanju projekata naših općina i gradova, a ove godine ćemo pokušati doći do sredstava za obnovu preostalih škola da bismo svima stvorili preduvjete za jednosmjensku nastavu. Nastavljamo i s projektima u zdravstvu, a razvijanjem mreže Ekomuzeja „Međimurje malo“ težimo disperziji turističkih i kulturnih sadržaja diljem našega kraja i to uređenjem objekata poput Feštetićevog dvorca u Pribislavcu i Centra sv. Jeronima u Štrigovi, kao i niza drugih prezentacijskih centara – poručio je Posavec u svojem govori naglasivši da sve jedinice lokalne samouprave i dalje mogu računati na pomoć i podršku MENEA-e i REDEA-e.

Voditeljica Skloništa za životinje „Prijatelji“ Aleksandra Hampamer sudionicima Kolegija ponudila je opcije i alate iskoristive u prevenciji napuštanja životinja te kontrole njihova broja, dok je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač otvorila temu angažiranosti općina na stjecanju statusa „Općina – prijatelja djece“.

– Međimurska županija već godinama sudjeluje u projektu te smo i dalje spremni pomoći našim jedinicama lokalne samouprave koje su odlučile poći putem priznanja statusa – naglasila je pročelnica Tošić Grlač.

O detaljima koji mogu pomoći u dosezanju statusa „Općina – prijatelj djece“ govorila je liječnica Marija Hegeduš Jungvirth. Pedijatrica Hegeduš Jungvirth smatra da je šteta ne pokazati Hrvatskoj koliko je Međimurje ostvarilo potencijala kada je riječ o brizi za djecu i ostvarenju njihovih prava.

– Naša tri grada te općine Belica, Mala Subotica, Dekanovec i Strahoninec imaju status prijatelja djece, a odluku za ostvarivanje donijeli su u općinama Štrigova, Sveti Martin na Muri, Donja Dubrava, Gornji Mihaljevec, Orehovica i Selnica. I Općinsko vijeće Donjeg Vidovca pozitivno se izjasnilo o prijavi svoje kandidature – istaknula je Hegeduš Jungvirth.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini pozvala je kolege da se u razumnom roku od mjesec dana očituju o potencijalnom prenošenju vlasništva nad zgradom koju koristi Zajednica tehničke kulture na Grad Čakovec. Taj je korak preduvjet da bi Grad Čakovec mogao kandidirati projekt obnove zgrade putem europskih fondova. Vlasništvo nad zgradom u Ulici Aleksandra Schulteissa 2 B dijele Grad Čakovec i 17 općina.

Okupljenima se obratio i načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić, ujedno i predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“, govoreći pritom o financijskim aspektima i preduvjetima za očuvanje ove autohtone pasmine konja, dok ga je Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija pozvala da program Udruge kandidira svim međimurskim općinama i gradovima te na taj način namakne veći dio potrebne svote za očuvanje pasmine.

U završnom dijelu Kolegija je Miodrag Novosel, pomoćnik pročelnika HGSS-a Stanice Čakovec, prezentirao dokle se došlo s uređenjem objekta Stanice na prostoru bivše vojarne.

– Na korak smo do važnog preduvjeta za rad, vlastitog prostora koji smo uspjeli zatvoriti i sada se u njemu obavljaju elektroinstalaterski radovi. Dosad je uloženo oko 270.000 eura i barem je još toliko potrebno da bi se objekt priveo svrsi. Nadamo se da ćemo to uspjeti do kraja 2024. godine.

Novosel je otkrio da su članovi Stanice lani odradili čak 7085 volonterskih sati i pritom iznio prijedlog budućeg financiranja. Predložio je otprilike 2000 eura sufinanciranja na godišnjoj razini po jedinici lokalne samouprave, uz daljnju podršku Međimurske županije.

– Mi se ne borimo samo s nedostatkom sredstava, borimo se i niskom zainteresiranošću mladih za ovakvu vrstu angažmana jer živimo u vremenu kada je sve manje ljudi spremno tuđi život i sigurnost staviti ispred sebe i vlastitih potreba – dodao je Miodrag Novosel.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje