Povežite se s nama

Međimurje

Udruga slijepih MŽ: u prvoj polovici godine pružena 371 usluga videće pratiteljice

Objavljeno:

- dana

Udruga slijepih Međimurske županije uspješno je završila provedbu prvog polugodišta posljednje od triju provedbenih godina programa „Vodi, pohodi!“ u kojem se pružaju usluge videće pratiteljice.

Program financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Od 1. siječnja do 30. lipnja ukupno je pružena 371 usluga videće pratiteljice te je ukupno prijeđeno 7360 kilometara za 38 korisnika.

Korisnici obuhvaćeni programom su slijepe osobe koje nisu u mogućnosti samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti.

Usluge videće pratiteljice obuhvaćaju prijevoz, pratnju i pomoć u različitim svakodnevnim i socijalnim aktivnostima izvan kuće, obuku za obavljanje kućanskih poslova te pomoć pri obavljanju administrativnih poslova.

Navedene usluge imaju pozitivan utjecaj na korisnike te doprinose njihovom socijalnom uključivanju, omogućavajući im veću mobilnost i uključenost u zajednicu, što u konačnici pozitivno utječe na kvalitetu njihova života.

Na taj se način smanjuje njihova izoliranost, ostvaruju potrebe za druženjem, poboljšavaju svoje psihofizičke sposobnosti i snalaženje u prostoru, a to sve ima pozitivan utjecaj na njihovo zdravlje te doprinosi povećanju samopouzdanja.

Međimurje

Čakovec domaćin besplatne edukacije o korištenju sunčeve energije u kućanstvima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zelena energetska zadruga (ZEZ) ponovno provodi turneju „Dobra energija“ kojom promovira korištenje solarne energije u hrvatskim gradovima, a domaćin prvog predavanja je grad Čakovec. Turneja „Dobra energija“ u Čakovcu će se održati u utorak, 19. listopada, a njezino središnje događanje je besplatna edukacija o solarnoj energiji koja će biti održana u zgradi Scheier od 16 sati.

Teme će biti: trošak ugradnje, kućne sunčane elektrane, uvjeti za ugradnju, potrebna dokumentacija, prilike za sufinanciranje i udruživanje sa sugrađanima s ciljem razmjene energije. Edukacija je besplatna, a svi zainteresirani svoje sudjelovanje moraju potvrditi putem prijavnog obrasca.

Zelena energetska zadruga kampanju provodi u suradnji s europskom inicijativom „Sporazum gradonačelnika“, Udrugom gradova i Udrugom „Pokret otoka“. Prošlogodišnje prvo izdanje turneje održano je u 11 gradova kontinentalne Hrvatske i Istre, a ove godine obuhvatit će se 12 gradova na području sjeverne i središnje Hrvatske.

Nastavite čitati

Međimurje

Dani smijeha ove godine u Prelogu započinju 22. listopada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kerekesh teatar

Već petu godinu zaredom Kerekesh Teatar u suradnji sa Gradom Prelogom organizira Dane smijeha, a ovogodišnji će se održati od 22. do 24. listopada.

U petak, 22. listopada, na redu je predstava „Ja, tata“ u izvedbi glumca Rakana Rushaidata, a dan kasnije, u subotu, 23. listopada, „Ja, trudnica“ u kojoj igraju Ana Begić Tahiri i Jan Kerekeš. Nedjelja je rezervirana za predstavu „Susjedi“ u kojoj igraju Ljubomir Kerekeš, Darko Janeš, Tamara Šoletić i Antonija Stanišić Šperanda.

Cijena ulaznice je 50 kuna za svaku od predstava, a broj mjesta ograničen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje