Povežite se s nama

Međimurje

Udruga slijepih predstavila projekt kojim zapošljava 10 žena te pomaže starim i nemoćnim osobama

Objavljeno:

- dana

Udruga slijepih Međimurske županije je u utorak, 28. veljače, održala početnu konferenciju na kojoj je predstavila projekt „Mi nismo sami“ vrijedan 65.618,15 eura, odnosno 494.400 kuna, koji se provodi zajedno s partnerima, Hrvatskim zavodom za socijalni rad – Područnim uredom Čakovec i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Čakovec.

Riječ je projektu koji je usmjeren na zapošljavanje nezaposlenih i teško zapošljivih žena iz Međimurske županije za pružanje podrške i pomoći starim i nemoćnim osobama te osobama s teškoćama. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

– Putem projekta smo zaposlili 10 žena koje će se u narednih šest mjeseci brinuti za 60 korisnika. Gerontodomaćice su zaposlene s namjerom pomoći u kući, ali i poboljšanja kvalitete života krajnjih korisnika, pružajući im pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka i održavanju čistoće stambenog prostora/domova, zatim pomoć pri oblačenju, brigu o higijeni te pomoć u socijalnoj integraciji i prilikom posredovanja u ostvarivanju raznih prava, kao što su plaćanje računa, dostava pomagala i drugo. Uz to, ovaj projekt korisnicima je omogućio socijalizaciju putem razgovora i druženja te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima – objasnila je Ana Cecelja, voditeljica programa i projekata Udruge slijepih Međimurske županije.

– Na tržištu rada danas je velik problem nezaposlenost žena koje iz bilo kojeg razloga teže nalaze posao. Jedna od takvih ranjivih skupina su i žene žrtve nasilja ili osobe s invaliditetom. Projekt „Mi nismo sami“ koji je dio programa „Zaželi“ pružio je teško zapošljivim ženama priliku da se zaposle i budu konkurentne na tržištu rada – rekla je Marija Ciglar, predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije.

Svoja iskustva na konferenciji je podijelila gerontodomaćica Anja Želežnjak.

– Od projekta „Mi nismo sami“ koristi imamo i mi zaposlene žene, ali i korisnici kojima ovakva vrsta pomoći itekako koristi jer osigurava poboljšanje života i socijalnu inkluziju. Starim i nemoćnim osobama ova usluga je ključna jer lakše funkcioniraju i osjete korist od projekta na duže staze. Iako je projekt u ovoj fazi nešto kraćeg trajanja, ne mora značiti da se neće u dogledno vrijeme s novim pozivom omogućiti dugotrajnija provedba, o čemu je već bilo govora – istaknula je Anja Želežnjak.

Međimurje

FOTO Dani otvorenih vrata Umjetničke škole Miroslav Magdalenić u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec održala je u subotu, 27. svibnja Dane otvorenih vrata.

Sama manifestacije je održana u prijepodnevnim satima, gdje je škola predstavila svoje aktivnosti, a na Trgu Republike održan je koncert Puhačkog orkestra Umjetničke škole.

Nastavite čitati

Međimurje

Srebro i bronca za Mažoretkinje Male Subotice na Državnom prvenstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Juniorski sastav Mažoretkinja Male Subotice sudjelovao je na Državnom prvenstvu mažoretkinja u Puntu na otoku Krku. U tri dana prvenstva djevojke su se natjecale s ukupno četiri koreografije i to u kategorijama štap, pompon i solo juniorke.

Ekipa u plavom je ove godine postigla najveći uspjeh do sada popevši se dva puta na postolje. U kategoriji juniorke pompon osvojile su 3. mjesto i brončanu medalju, a Ana Višnjić je u kategoriji juniorke solo osvojila izvrsno 2. mjesto i srebrnu medalju. U kategoriji juniorke štap cure su osvojile visoko 5. mjesto. Trenerica juniorki i voditeljica sekcije mažoretkinja koja djeluje u okviru KUU Zvon je Ivana Hajdinjak.

Ovo je bilo treće državno prvenstvo za Mažoretkinje Male Subotice, a sa svakog su se do sada vratile s medaljama oko vrata. Zahvaljujući svojim uspjesima i predanom radu tijekom pet godina djelovanja došle su u sam vrh mažoret plesa u Hrvatskoj, a dokaz toga je i broj članica Udruge koji kontinuirano raste. Mažoretkinje Male Subotice su tako postale pravi simbol i promotor Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje