Povežite se s nama

Međimurje

Udruga slijepih započela treću godinu provedbe programa podrške i socijalnog uključivanja slijepih

Objavljeno:

- dana

Udruga slijepih Međimurske županije je 1. lipnja započela s provedbom posljednje godine trogodišnjega programa „Rekrea(k)tiva“ koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iznosom od 290.000 kuna godišnje.

Glavni ciljevi programa su povećati socijalnu uključenost i kvalitetu života za slijepu djecu putem pružanja socijalnih usluga i organiziranjem aktivnosti slobodnog vremena te osigurati dostupne i kvalitetne socijalne usluge i aktivnosti za odrasle slijepe osobe iz Međimurske županije.

Socijalno uključivanje

Da bi ih ostvarila, za odrasle slijepe osobe Udruga pruža psihosocijalnu podršku. U tom okviru organizira grupnu radionicu o psihološkim aspektima rehabilitacije, individualno savjetovanje pravnika i psihologa iz Obiteljskog centra te edukacije Zavoda za javno zdravstvo. Udruga također pruža socijalne usluge koje pridonose neovisnom življenju i socijalnom uključivanju odraslih slijepih osoba, kao što su tečaj samostalnoga kretanja, tečaj vođenja slijepih osoba, posjet kazalištima i koncertima te poticanje na čitanje knjiga. U svrhu razvoja i očuvanja radnih navika i vještina, provode se i radno-okupacijske aktivnosti poput tečaja domaćinstva, vrtlarstva, kreativnih radionica, tečaja plesa, nordijskog hodanja, vježbanja u teretani i plivanja.

Za slijepu djecu organiziraju se plivanje, jahanje, atletika, teretana i klizanje te edukativne aktivnosti – tečaj stranog jezika, tečaj informatike, tečaj samostalnoga kretanja i glazbena škola.

Aktivnosti za djecu provode se kontinuirano, a za odrasle slijepe osobe je započela intenzivna provedba aktivnosti. Tako su članovi Udruge sudjelovali na tečaju i Festivalu nordijskog hodanja i pješačenja u Čakovcu i Prelogu, bili su na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ te na manifestaciji „I slijepi čitaju, zar ne?“ koju je organizirala Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije i njihov Čitateljski klub slijepih „Šišmiš“.

Osim aktivnosti programa, članovi Udruge sudjelovali su i na druženju sa svećenikom koje se održava jednom mjesečno, a Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije organizirao je odlazak na Međimursko proščenje u Zagreb.

Partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Čakovec, podružnica Obiteljski centar i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, a suradnik je Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec.

Međimurje

Ljetna aktivnosti Mažoretkinja Nedelišća: nastupom oduševile Azurnu obalu, slijedi „Mažoret kamp“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mažoretkinje Nedelišća su nakon pet godina otputovale na svoju treću plesnu turneju u Francusku. Ovaj put cijeli projekt realiziran je u suradnji s Puhačkim orkestrom Općine Nedelišće, a odredište turneje bila je prekrasna Azurna obala. Mažoretkinje i orkestar nastupali su na festivalu Les Grimaldines u živopisnom srednjovjekovnom gradiću Grimaudu, koji je smješten tik do poznatog elitnog ljetovališta Saint-Tropeza. Na oduševljenje brojnih posjetitelja festivala, mažoretkinje i orkestar izveli su cjelovečernji program u nekoliko navrata duž ulica i trgova povijesnog centra ovog gradića.

– Riječ je o prvom zajedničkom inozemnom nastupu mažoretkinja i orkestra iz Nedelišća te ujedno i nezaboravno iskustvo za sve, a sve skupa je realizirano uz podršku Općine Nedelišće, općinske Turističke zajednice i donatora. Na putu prema odredištu proveli smo dan i u razgledavanju Nice, a na povratku u obilasku Cannesa – otkrila su mažoretkinje.

Iz Udruge Mažoretkinja Nedelišća stiže i vijest o organizaciji jubilarnog 10. izdanja „Mažoret kampa“ u Nedelišću. Kamp će se održavati od ponedjeljka, 22. kolovoza, do petka, 26. kolovoza, svakodnevno od 17 sati na vanjskim prostorima MESAP-a uz stručno vodstvo trenerica i iskusnih dugogodišnjih mažoretkinja.

– Polaznice kampa će u pet zabavnih dana zaviriti u mažoret svijet te naučiti osnove vrtnje sa štapom, a očekuje ih i puno rekreacije, plesa, ali i timskih igara te kreativnih radionica za najmlađe prema dobro uhodanoj praksi. Sve sudionice dobivaju majicu, priznanje i fotografiju za uspomenu, a osigurana im je i okrijepa. Kotizacija za sve sudionice iznosi sevag 30 kuna za svih 5 dana kampa, a plaća se prilikom prvog dolaska – poručuju iz Udruge.

Prijave se primaju do 20. kolovoza na e-mail [email protected], pozivom na brojeve 098 / 932 3599 (Vedrana), 099 / 574 3527 (Ivana) ili u inbox Facebook profila Mažoretkinje Nedelišća.

Nastavite čitati

Međimurje

„Svaki tjedan sport jedan“: po prvi puta djeca se upoznala s boksačkom vještinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Po odazivu, odličnoj atmosferi i vrhunskoj organizaciji uopće se nije moglo zaključiti da je kamp iz boksa novost u ponudi Ljetnih sportskih kampova „Svaki tjedan sport jedan“ kojeg za učenike čakovečkih osnovnih škola tijekom ljetnih praznika organizira Zajednica sportskih udruga Čakovca. Na kampu Boksačkog kluba Čakovec okupilo se 70-ak mališana koji su imali priliku svakodnevno učiti osnove najstarijeg olimpijskog borilačkog sporta. Svi treninzi održani su pod budnim okom trenera Vanje Kostela.

– Bez obzira što je bilo puno polaznika prvog dana smo posložili pravila ponašanja. Prvo smo naučili nešto i o povijesti, a kasnije smo krenuli s boksačkim osnovama. Boksački gard, lijevi direkt, desni direkt, lijevi kroše, desni kroše, boksački koraci… Sve su to stvari koje su polaznici kampa naučili u tjedan dana. Radili smo i na vježbama snage i trčanja. Sve je bilo posloženo da se djeca dobro osjećaju, da se i ja kao trener dobro osjećam te da se u konačnici svi dobro zabavimo – rekao je trener Kostel.

Pohvalio je ideju projekta ljetnih kampova jer djeca imaju priliku isprobati različite sportove i tako otkriti svoje afinitete.

– Drago mi je i da je Boksački klub postao dio projekta. Pokazalo se super, vjerujem da će netko ostati u boksačkoj školi koja starta 5. rujna i tko zna, možda među njima imamo budućeg prvaka države – zadovoljno je zaključio čakovečki boksački trener.

I ovaj kamp imao je gosta predavača. Još jednu zanimljivu priču o biljnom i životinjskom svijetu ispričala je Sara Srša iz „Međimurska priroda“ – Javne ustanove za zaštitu prirode.

Prijave na kampove traju tijekom cijelog ljeta, a obavljaju se na recepciji Gradskih bazena Marija Ružić Čakovec. Kampove djeca s područja grada Čakovca plaćaju 100 kuna, a iz drugih dijelova Međimurja 150 kuna. Za to dobivaju mogućnost neograničenog broja dolazaka na sportske kampove, osvježenje, bočicu za piće i majicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje