Povežite se s nama

Život i društvo

Udruga udomitelja Nada Ivanec provodila je razmjenu mladih s partnerima iz Srbije i BIH

Objavljeno:

- dana

Više od 60 mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije sudjelovalo je zahvaljujći financijskog podršci Agencije za mobilnost i programe EU na razmjeni mladih u Novom Vinodolskom od 2. do 12. kolovoza.

Projektu Active Youth for Active Society uspješno su proveli mladi iz tri organizacije – Udruge udomitelja Nada Ivanec kao nositelj projekta te partnera Crveni krst Sombor i Udruženje „Srce na dlanu“ iz Banja Luke.

Glavni cilj projekta bio je promicanje aktivnog angažmana mladih u pogledu socijalne inkluzije socijalno isključenih društvenih skupina. Kroz projekt su se provodili i specifični ciljevi: spoznaja vlastitih kapaciteta, jačanje samopoštovanja i samopouzdanja. Osvještavanje i senzibilizacija mladih o predrasudama i stereotipima s kojima se suočavaju socijalno isključene skupine. Uloga medija u društvu. Razvoj novih i unapređenje postojećih vještina s ciljem pružanja pomoći i samopomoći posebno u vremenima kad smo sve češće suoćeni sa elementarnim i drugim nepogodama poput požara, poplava i potresa. Poseban naglasak je stavljen na pružanje prve pomoći i samopomoći. Sudionike se kroz ovu razmjenu nastojalo potaknuti na volontiranje kroz primjere dobrih prakse onih koji već sad volontiraju.
Sadržaj, tema i ciljevi projekta sukladni su ciljevima programa Erasmus + jer uključuje marginalizirane mlade, mlade s manje mogućnosti. Težilo se jačanju kvalitete rada s mladim osobama i neformalnog učenja za mlade u Europi.

Velika vrijednost ovog prijekta je spajanje mladih, druženje, nova prijateljstva, tolerancija i zabava bez čega ni jedna razmjena nije uspješna. Sudionici projekta ih Hrvatske bili su pretežno mladih iz udomiteljskih obitelji i obitelji u riziku iz lokalne zajednice te nekoliko volontera udruge.

Projekt Projektu Active Youth for Active Society financiran je od strane Agencije za mobilnost i programe EU.

Život i društvo

Lepoglava: kreće isplata prigodnog božićnog novčanog dara umirovljenicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava će i ove godine umirovljenicima lošijeg imovinskog statusa, uoči nadolazećih
božićnih blagdana, isplatiti prigodan novčani dar.

Temeljem odluke gradonačelnika Marijana Škvarića svim umirovljenicima s prebivalištem na području Grada Lepoglave, čija mirovina je manja ili jednaka iznosu od 1800 kuna, bit će isplaćena božićnica u iznosu od 200 kuna.

– U okviru programa brige za građane starije životne dobi i ove ćemo godine umirovljenicima
slabijeg imovinskog statusa isplatiti prigodan gradski novčani dar odnosno božićnicu. Želja nam je građanima u potrebi nadolazeće blagdane, unatoč svim nedaćama, učiniti nešto ljepšima. Ovo je samo jedna od mjera, poput uskrsnica koje smo već ranije ove godine isplatili umirovljenicima lošijeg imovinskog statusa, koje provodimo s ciljem pomoći našim građanima u potrebi. Svima njima pomažemo tijekom cijele godine, a ovo je prigoda da im uljepšamo božićne blagdane – poručio je gradonačelnik Škvarić.

Isplata božićnica počet će 1. prosinca 2021. i trajati do 23. prosinca 2021. godine.

Umirovljenici koji zadovoljavaju kriterij za isplatu gradske božićnice trebaju u navedenom periodu doći u Jedinstveni upravni odjel Grada Lepoglave (Antuna Mihanovića 12) i podići božićnicu. To mogu učiniti svakog radnog dana unutar radnog vremena Jedinstvenog upravnog odjela. Pri tom su dužni predočiti osobnu iskaznicu i zadnji odrezak mirovine.

S obzirom na trenutne epidemiološke mjere, za ulazak u prostorije gradske uprave potrebna je valjana COVID potvrda.

Božićnicu u ime umirovljenika može podići i neka druga osoba koja je, uz posjedovanje COVID
potvrde, također dužna predočiti osobnu iskaznicu umirovljenika kojem se isplaćuje božićnica te odrezak njegove zadnje mirovine.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jednoglasno prihvaćen proračun Općine Cestica za 2022. godinu u iznosu od 38.698.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 4. sjednici Općinskog vijeća Općine Cestica održanoj u petak, 26. studenoga, općinski vijećnici jednoglasno su prihvatili prijedlog Proračuna Općine Cestica za 2022. godinu kao i projekcije za 2023. i 2024. godinu.

Proračun iznosi 38.698.000 kuna.

Najviše sredstava je osigurano za investicije, komunalnu infrastrukturu, kao i za modernizaciju nerazvrstanih cesta, aglomeraciju, dogradnju i nadogradnju dječjeg vrtića i obrazovanje. Kroz Proračun se vidi da Općina vodi računa o mladim obiteljima pa je tako sufinanciranje smještaja djece u vrtićima, produženi boravak djece u školi, stipendije i ulaganje u obrazovanje osigurano u iznosu od 2.500.000 kuna.

Općina vodi računa o udrugama, one su važan čimbenik u zajednici, ali i za socijalno potrebite, osigurana je isplata božićnica za umirovljenike koji primaju mirovine niže od 2500 kuna, a najavljena je i tradicionalna podjelu poklona povodom sv. Nikole za djecu, kao i prethodnih godina.

Proračun za 2022. godinu je gospodarski, razvojan i socijalno osjetljiv.

Načelnik Mirko Korotaj zahvalio je svim vijećnicima na prihvaćanju Proračuna te naglasio: “Iako je ova godina za općinske financije bila izazovna, mi nismo stali s naporom i radovima, smatram da je za 2022. godinu vijećnicima predstavljen realan Proračun i želim da se svi još više uključe u razvoj zajednice. Finalizirali smo mnoge projekte, planirane investicije, te optimistično nastavljamo aktivnosti.”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje