Povežite se s nama

U fokusu

Udruga umirovljenika Grada Varaždina u minusu 450.000 kuna, gdje su novci?

Objavljeno:

- dana

U FINANCJSKIM PROBLEMIMA

Gdje je gotovo pola milijuna kuna Udruge umirovljenika grada Varaždina?

Upravo to navodno ispituje financijska policija na traženje županijskog Državnog odvjetništva u Varaždinu. U PU varaždinskoj i županijskom DORH-u tu nam informaciju nisu potvrdili. No, nisu je ni demantirali.

Godinam isplaćivali (pre)više

Riječ je o novcu koji je Udruga godinama od članova prikupljala za posmrtnu pripomoć u takozvanu kasu uzajamne pomoći (KUP). Uz godišnju članarinu, svi članovi koji su željeli da njihova obitelj, kad umru, dobije financijsku pomoć za troškove pogreba, godišnje su uplaćival od 20 do 50 kuna posmrtne pripomoći.
– Nekim članova uplaćivalo se koliko su platili, a nekima više.  Primjerice, obiteljima članova isplaćivano je po 1.000 kuan posmrtne pripomoći nakon njihove smrti iako su oni uplatili svega jednu ili dvije članarine, dakle, stotnjak kuna. Tako se stvarao minus kojeg bivši predsjednici Udruge, koji, nažalost, više nisu s nama, nisu rješavali, nego se on “vukao” i gomilao godinama, pa sada iznosi 450.000 kuna. Dobro je bilo 1995. i 1996. kada je na računu Udruge još bilo novca, no novčanih sredstava više nema i sada će biti velikih problema s isplatama posmrtne primoći i funkcioniranjem same Udruge koja još od rujna nema predsjednika – upozorila je Jadranka Bahlen, predsjednica Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije, čiji je član i varaždinska Udruga umirovljenika.

U varaždinskoj Udruzi šute ko’ zaliveni

Rok za sazivanje izborne skupštine od tri mjeseca odavno je prošao. U Udruzi kažu da se čeka da podružnice dostave prijedloge svojih kandidata. No, čini se da nitko neće “uhvatiti” tog posla s obzirom na minus od 450.000 kuna.

Za razliku od Jadranke Bahlen, o ogromnom minusu i problemima s isplatom posmrtne pripomoći u varaždinskoj Udruzi umirovljenika – svi šute.
Katica Darabuš je dopredsjednica s pravom potpisa, no rekla nam je da nije ovlaštena o tome govoriti. Sličan odgovor dobili smo i od bivše predsjednice Udruge Nevenku Kobal.
– S obzirom da od rujna prošle godine više nisam odgovorna osoba, dakle, predsjednica Udruge, ne mogu o tome govoriti. Najbolje bi bilo da nazovete Udrugu, dat ću vam i broj telefona te tražite Katicu Darabuš ili tajnicu Dragicu Cikron – rekla je Kobal.

Iako je rok za sazivanje izborne skupštine tri mjeseca, Udruga je već pola godine bez predsjednika

Tajnica Dragica Cikron je pak sve probleme demantirala.
– Nije točno da se ne isplaćuju posmrtne pripomoći. Sve su to dezinformacije, tko vam je to rekao? Svatko tko je donio smrtni list dobio je isplaćenu posmrtnu pripomoć. Ako želite, možete doći i mi ćemo vam sve pokazati i izlistati – navela je tajnica Udruge i dodala da nikakav dug ne postoji.
Međutim, kada smo u srijedu pokušali dogovoriti termin, poručila nam je da je to jedino moguće u uredovno vrijeme rada Udruge, a to je utorkom i srijedom od 8 do 11 sati.
– Ne možemo ostale dane, Udruga mora plaćati režije,a  to je skupo – rekla je Cikron.

Ipak, doznali smo da je do kraja prošle godine isplaćeno 60-ak posmrtnih pripomoći.

Nisu jedini, ali sv drugi su riješili

Varaždinska Udruga nije jedina koja je zapala u probleme zbog isplate posmrtne pripomoći. Međutim, za razliku od njih, sve druge umirovljeničke udruge s područja Varaždinske županije problem su uspjele riješiti.

Tajnica Udruge Cikron  ističe da je sve u redu i da nema nikakvog minusa. Čudila se te ju je zanimalo tko nam je to rekao

– Od 31 udruge koje djeluju u županiji, trećina ih je skupljala posmrtnu pripomoć. Kad je na snagu stupio Zakon o udrugama, novac više nisu smjeli prikupljati i Udruge su tada počele vraćati prikupljene novce umirovljenicima. Još prošle godine u svim sredinama se to uspjelo riješiti, a u Vinici i Trnovcu Bartolovečkom su, primjerice, i općine priskočile u pomoć. Svima je vraćen dio uplaćenih sredstava. Naime, budući da količina novca za isplatu nije bila svugdje jednaka uplaćenome, umirovljenicima je vraćano između 40 do 80 posto uplaćenog iznosa – navodi predsjednica Saveza udruga umirovljenika.
Sada je ostala jedino Udruga umirovljenika grada Varaždina, ali Jadranka Bahlen nije optimistična.

– Tu je puno novaca u igri jer se radi o najstarijoj i najbrojnijoj umirovljeničkoj udruzi na području Varaždinske županije s 1.250 članova. Iskreno, ne vjerujem da će itko išta dobiti – rekla je i istaknula da bi se čim prije trebala održati izborna skupština na kojoj bi se napokon izabralo novo vodstvo Udruge.

POZIV U POMOĆ Grad Varaždin ne može sanirati dug

– Do danas nije zaprimljen nikakav službeni zahtjev Udruge umirovljenika grada Varaždina koji bi se odnosio na financijsku pomoć oko isplate posmrtne pripomoći, kao ni zahtjev za sanaciju duga – izvjestili su iz Grada Varaždina. Činjenica e, navode,  da se udruge financiraju iz proračuna Grada Varaždina sukladno Zakonu o udugama, Uredbi o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i od interesa za opće dobro koje provode udruge i Odluci o financiranju javnih potreba Grada Varaždina. U samom natječaju utvrđuju se prioritetna područja financiranja koje je potrebno od strane udruge dokazati kvalitetom programa i projekata. – Udruge su dužne voditi poslovne knjige i sastavljati financijska izvješća prema propisima kojima se uređuje način financijskog poslovanja i vođenja računovodstva neprofitnih organizacija. Za svoje obveze udruga odgovara svojom cjelokupnom imovinom, a udruga i osobe ovlaštene za zastupanje udruge za štetu učinjenu u udruzi ili udruge prema trećim osobama odgovaraju sukladno općim propisima o odgovornosti za štetu. Sukladno svemu navedenom, razvidno je kako Grad nije u mogućnosti sanirati dug udruge, odnosno jedino je u mogućnosti financirati programe i projekte udruge koji su od javnog interesa – izvjestili su iz Grada Varaždina.  Predsjednica Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije ističu da nije ni realno očekivati da bi Grad Varaždin ili Varaždinska županija sanirali nastali dug varaždinske udruge umirovljenika.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje