Povežite se s nama

U fokusu

Udruga umirovljenika Grada Varaždina u minusu 450.000 kuna, gdje su novci?

Objavljeno:

- dana

U FINANCJSKIM PROBLEMIMA

Gdje je gotovo pola milijuna kuna Udruge umirovljenika grada Varaždina?

Upravo to navodno ispituje financijska policija na traženje županijskog Državnog odvjetništva u Varaždinu. U PU varaždinskoj i županijskom DORH-u tu nam informaciju nisu potvrdili. No, nisu je ni demantirali.

Godinam isplaćivali (pre)više

Riječ je o novcu koji je Udruga godinama od članova prikupljala za posmrtnu pripomoć u takozvanu kasu uzajamne pomoći (KUP). Uz godišnju članarinu, svi članovi koji su željeli da njihova obitelj, kad umru, dobije financijsku pomoć za troškove pogreba, godišnje su uplaćival od 20 do 50 kuna posmrtne pripomoći.
– Nekim članova uplaćivalo se koliko su platili, a nekima više.  Primjerice, obiteljima članova isplaćivano je po 1.000 kuan posmrtne pripomoći nakon njihove smrti iako su oni uplatili svega jednu ili dvije članarine, dakle, stotnjak kuna. Tako se stvarao minus kojeg bivši predsjednici Udruge, koji, nažalost, više nisu s nama, nisu rješavali, nego se on “vukao” i gomilao godinama, pa sada iznosi 450.000 kuna. Dobro je bilo 1995. i 1996. kada je na računu Udruge još bilo novca, no novčanih sredstava više nema i sada će biti velikih problema s isplatama posmrtne primoći i funkcioniranjem same Udruge koja još od rujna nema predsjednika – upozorila je Jadranka Bahlen, predsjednica Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije, čiji je član i varaždinska Udruga umirovljenika.

U varaždinskoj Udruzi šute ko’ zaliveni

Rok za sazivanje izborne skupštine od tri mjeseca odavno je prošao. U Udruzi kažu da se čeka da podružnice dostave prijedloge svojih kandidata. No, čini se da nitko neće “uhvatiti” tog posla s obzirom na minus od 450.000 kuna.

Za razliku od Jadranke Bahlen, o ogromnom minusu i problemima s isplatom posmrtne pripomoći u varaždinskoj Udruzi umirovljenika – svi šute.
Katica Darabuš je dopredsjednica s pravom potpisa, no rekla nam je da nije ovlaštena o tome govoriti. Sličan odgovor dobili smo i od bivše predsjednice Udruge Nevenku Kobal.
– S obzirom da od rujna prošle godine više nisam odgovorna osoba, dakle, predsjednica Udruge, ne mogu o tome govoriti. Najbolje bi bilo da nazovete Udrugu, dat ću vam i broj telefona te tražite Katicu Darabuš ili tajnicu Dragicu Cikron – rekla je Kobal.

Iako je rok za sazivanje izborne skupštine tri mjeseca, Udruga je već pola godine bez predsjednika

Tajnica Dragica Cikron je pak sve probleme demantirala.
– Nije točno da se ne isplaćuju posmrtne pripomoći. Sve su to dezinformacije, tko vam je to rekao? Svatko tko je donio smrtni list dobio je isplaćenu posmrtnu pripomoć. Ako želite, možete doći i mi ćemo vam sve pokazati i izlistati – navela je tajnica Udruge i dodala da nikakav dug ne postoji.
Međutim, kada smo u srijedu pokušali dogovoriti termin, poručila nam je da je to jedino moguće u uredovno vrijeme rada Udruge, a to je utorkom i srijedom od 8 do 11 sati.
– Ne možemo ostale dane, Udruga mora plaćati režije,a  to je skupo – rekla je Cikron.

Ipak, doznali smo da je do kraja prošle godine isplaćeno 60-ak posmrtnih pripomoći.

Nisu jedini, ali sv drugi su riješili

Varaždinska Udruga nije jedina koja je zapala u probleme zbog isplate posmrtne pripomoći. Međutim, za razliku od njih, sve druge umirovljeničke udruge s područja Varaždinske županije problem su uspjele riješiti.

Tajnica Udruge Cikron  ističe da je sve u redu i da nema nikakvog minusa. Čudila se te ju je zanimalo tko nam je to rekao

– Od 31 udruge koje djeluju u županiji, trećina ih je skupljala posmrtnu pripomoć. Kad je na snagu stupio Zakon o udrugama, novac više nisu smjeli prikupljati i Udruge su tada počele vraćati prikupljene novce umirovljenicima. Još prošle godine u svim sredinama se to uspjelo riješiti, a u Vinici i Trnovcu Bartolovečkom su, primjerice, i općine priskočile u pomoć. Svima je vraćen dio uplaćenih sredstava. Naime, budući da količina novca za isplatu nije bila svugdje jednaka uplaćenome, umirovljenicima je vraćano između 40 do 80 posto uplaćenog iznosa – navodi predsjednica Saveza udruga umirovljenika.
Sada je ostala jedino Udruga umirovljenika grada Varaždina, ali Jadranka Bahlen nije optimistična.

– Tu je puno novaca u igri jer se radi o najstarijoj i najbrojnijoj umirovljeničkoj udruzi na području Varaždinske županije s 1.250 članova. Iskreno, ne vjerujem da će itko išta dobiti – rekla je i istaknula da bi se čim prije trebala održati izborna skupština na kojoj bi se napokon izabralo novo vodstvo Udruge.

POZIV U POMOĆ Grad Varaždin ne može sanirati dug

– Do danas nije zaprimljen nikakav službeni zahtjev Udruge umirovljenika grada Varaždina koji bi se odnosio na financijsku pomoć oko isplate posmrtne pripomoći, kao ni zahtjev za sanaciju duga – izvjestili su iz Grada Varaždina. Činjenica e, navode,  da se udruge financiraju iz proračuna Grada Varaždina sukladno Zakonu o udugama, Uredbi o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i od interesa za opće dobro koje provode udruge i Odluci o financiranju javnih potreba Grada Varaždina. U samom natječaju utvrđuju se prioritetna područja financiranja koje je potrebno od strane udruge dokazati kvalitetom programa i projekata. – Udruge su dužne voditi poslovne knjige i sastavljati financijska izvješća prema propisima kojima se uređuje način financijskog poslovanja i vođenja računovodstva neprofitnih organizacija. Za svoje obveze udruga odgovara svojom cjelokupnom imovinom, a udruga i osobe ovlaštene za zastupanje udruge za štetu učinjenu u udruzi ili udruge prema trećim osobama odgovaraju sukladno općim propisima o odgovornosti za štetu. Sukladno svemu navedenom, razvidno je kako Grad nije u mogućnosti sanirati dug udruge, odnosno jedino je u mogućnosti financirati programe i projekte udruge koji su od javnog interesa – izvjestili su iz Grada Varaždina.  Predsjednica Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije ističu da nije ni realno očekivati da bi Grad Varaždin ili Varaždinska županija sanirali nastali dug varaždinske udruge umirovljenika.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Internetski prevaranti nemilosrdni: zbog glačala i daske vrijednih 200 kuna Ivančanki prijetili smrću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prijevarne taktike kriminalaca koji vrebaju na internetu vrlo su česte i sve inovativnije. U posljednjih nekoliko mjeseci na teži način naučilo je to više građana s područja Varaždinske i Međimurske županije.

Prevareni građani uglavnom su policiji prijavljivali dvije vrste prijevara u kojima su ostali bez svog novca.

Prvi način je da su prevareni građani koji su nešto pokušali prodati na internetu, a policija je izvijestila o slučaju s ludbreškog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Ludbreg zaprimili su prijavu 40-godišnjaka da je oštećen kaznenim djelom računalne prijevare. Prema prijavi, on je u srijedu, 6. listopada, na jednoj oglasnoj stranici oglasio prodaju tepiha. Na oglas mu se javila nepoznata ženska osoba s kojom je dogovorio prodaju oglašenog predmeta, pristavši da ona organizira prijevoz putem jednog dostavnog poduzeća. Navedena mu je, prema dogovoru, poslala link spomenutog dostavnog poduzeća u kojem su traženi njegovi osobni podaci i podaci o tekućem računu. Istog dana zaprimio je obavijest banke da je inicirao transakciju od oko 680 eura koja je provedena na račun u Ukrajini te shvatio da je prevaren za isti iznos – prijavljeno je policiji.

U drugoj metodi prijevare građani su olako povjerovali u priču o izmišljenom darovanju novaca ili obećanome nasljedstvu i potom se upustili u sumnjive novčane transakcije te bili prevareni. Tako je bez novaca ostao muškarac s čakovečkog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su kaznenu prijavu 55-godišnjaka kojom prijavljuje prijevaru putem društvene mreže. Naime, oštećeni je tijekom rujna 2021. godine putem elektroničke pošte ostvario komunikaciju s nepoznatom osobom koja je na društvenoj mreži objavila oglas da želi darovati više stotina tisuća eura. Potom je, prema uputama nepoznate osobe, a sve s ciljem stjecanja novaca, na nekoliko stranih bankovnih računa uplatio nekoliko desetaka tisuća eura. Pošto nije dobio dogovoreni iznos, slučaj je prijavio policiji. Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu – objavila je PU međimurska.

Ogroman je problem što je ovakvim kriminalcima gotovo nemoguće ući u trag te građani vrlo rijetko dobiju svoj novac natrag.

Vrebaju

Jedna Ivančanka pokušala je prodati putem interneta glačalo i dasku za glačanje te nam je prepričala svoje iskustvo kako su je pokušali prevariti internetski kriminalci, ali srećom nije nasjela.

Na našoj najpoznatijoj internetskoj stranici za prodaju oglasila je da prodaje glačalo i dasku za glačanje za 200 kuna. Javila joj osoba koja se predstavila kao žena s područja Novigrada koja želi kupiti navedeno. Napisala je da je već uplatila novac prodavačici, te da samo ona može do njega. Također, Ivančanki je poslala link na lažnu stranicu Hrvatske pošte na koji je ona trebala upisati broj kartice, PIN broj, CVC/CVV broj s poleđine svoje kartice te ovlaštenje za internetsko bankarstvo.

– Sve traženo kod mene je pobudilo sumnju jer znam da se PIN ne šalje nikomu. Provjerila sam kod Hrvatske pošte, i iako oni imaju uslugu dostave nečega plaćenog na drugom kraju zemlje, rekli su mi da je link koji mi je poslan lažan te da njihova usluga tako ne funkcionira. Tada sam osobi napisala da sam glačalo već prodala nekomu tko je bliže. Zatim su mi počele stizati prijetnje, malo u muškom, malo u ženskom rodu, da potencijalni kupac neće ostati bez svojih 200 kuna te da će me naći i ubiti. Iako mi nikakav novac nije bio uplaćen. Jako sam se uplašila, čak sam deaktivirala svoju karticu jer su mi nastavili prijetiti – rekla nam je Ivančanka.

Policija savjetuje kako se zaštititi

U posljednje vrijeme policija je zaprimila više prijava slučajeva kibernetičkoga kriminala koji imaju cilj prijevarom izvući novac od žrtava putem e-maila, društvenih mreža, online kupovine ili drugih kanala internetske komunikacije. Stoga su mjere samozaštite ključne u prevenciji ovakvih i sličnih kaznenih djela koja se pojavljuju na internetu.

Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj s poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN.

Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo su:

– obećanja o brzoj zaradi bez posla

– poruke u kojima se nudi laka zarada

– molbe za manjim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći

– traženje osobnih podataka (preslika ili fotografija osobne iskaznice, bankovne kartice, PIN ili CVV broj)

– molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis gdje su uglavnom kreirane lažne stranice za plaćanje – primjer tipičnog phishing e-maila

– nepersonalizirane poruke i poruke s očiglednim pravopisnim i gramatičkim greškama

– poruke koje pozivaju na hitno poduzimanje neke radnje.

Nastavite čitati

U fokusu

Josip Pokorny: “Zašto nova gradska vlast zaobilazi Savjet mladih Grada Varaždina?“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko vijeće Grada Varaždina kao radno tijelo oformilo je peteročlani Odbor za mlade, minorizirajući pritom ulogu aktualnog Savjeta mladih Grada Varaždina. Smatra to Josip Pokorny, zamjenik predsjednika Savjeta mladih Grada Varaždina.

Štoviše, pita se kako je moguće da je osnovan Odbor za mlade Gradskog vijeća Grada Varaždina, a nitko iz predsjedništva Savjeta mladih Grada Varaždina nije službeno kontaktiran i obaviješten prije samog osnivanja tog tijela?

I dodaje:

– Savjet mladih jest zakonski regulirano tijelo koje savjetuje tijela Grada te pomaže u kreiranju politika usmjerenim prema mladima. Ispostavlja se da se osnivanjem Odbora za mlade želi minorizirati uloga Savjeta, a samim time i mladih u društvu. Dakle, novoosnovani Odbor je tijelo koje služi pukom stvaranju funkcija koje će ući u životopis novoizabranim odbornicima. Znakovito je da nitko iz Savjeta mladih Grada Varaždina nije punopravni član novoosnovanog Odbora s pravom glasa osim gospodina Lukavečkog, koji nije član Odbora ispred Savjeta mladih, već ispred kluba zastupnika SDP-a – ukazuje Pokorny.

Po njemu, čini se da će šikaniranje „nepodobnih“ ljudi iz Savjeta mladih biti stalna praksa.

– Od početka mandata nove gradske vlasti, predstavnici Savjeta mladih Grada Varaždina nisu imali niti jedan službeni sastanak o aktualnim problemima mladih s novom gradskom upravom, a vidimo da novoosnovani Odbor za mlade već licitira s pozamašnim financijskim sredstvima – zaključuje Josip Pokorny, zamjenik predsjednika Savjeta mladih Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje