Povežite se s nama

Život i društvo

Udruga žena „Naši cajti” darivala sugrađanke povodom Dana žena

Objavljeno:

- dana

Udruga žena „Naši cajti” Varaždinske Toplice i ove je godine povodom 8. ožujka, Međunarodnog dana žena, organizirala akciju „Žena-ženi”.

Riječ je o tradicionalnoj akciji kojom Udruga obilježava Dan žena podjelom cvijeća svojim sugrađankama.

– Već šest godina zaredom, akcijom Žena ženi obilježavamo Dan žena na ovaj način. Inače smo vrlo aktivne u gradu, ali u ovo vrijeme pandemije nedostaje nam druženja. Starija smo populacija i ne sastajemo se jer se ne usudimo, ali smo jedne drugima velika podrška i stalno si pomažemo, što je iznimno važno u ova današnja vremena korone i izolacije. Nadamo se da će se situacija ubrzo ipak smiriti pa da možemo na pravi način obilježiti našu 10. obljetnicu. Obavile smo sve pripreme – u planu nam je održavanje svečane sjednice, a želimo organizirati i izložbu, kao presjek svega onoga što smo radile u ovih deset godina, popraćeno fotografijama i tekstualnim dijelom. Uz to, planiramo sašiti prepoznatljive uniforme – kazala je Mara Malenica, predsjednica Udruge.

Udruga žena „Naši cajti” ima 30-ak redovnih i nekoliko potpomažućih članica, njihov je cilj njegovanje kulturoloških obilježja topličkog kraja, a aktivno sudjeluju u svim manifestacijama i događanjima na području Varaždinskih Toplica. Članice udruge vješte su u izradi ručnih radova kao što su vezeni tabletići, nadstolnjaci, privjesci od vune, ali i valjkasti jastuci punjeni vunom ili spužvom. Bave se i proizvodnjom domaćih likera i sokova, ovisno o sezoni, a na lokalnim manifestacijama nude i tradicijske kolače topličkog kraja.

Osim što obilježavanjem Dana žena odaju počast ženama koje su se godinama borile za svoja prava, članice Udruge ovom akcijom žele ukazati na položaj pripadnica ženskog spola u današnjem društvu. U tome im se pridružila i gradonačelnica Varaždinskih Toplica, Dragica Ratković, jedina žena na takvoj funkciji u Varaždinskoj županiji i jedna od osnivačica Udruge žena „Naši cajti”.

– Na žalost, kod nas još uvijek neka prava žena postoje samo na papiru. Još smo uvijek u podređenom položaju, rad žena ne vrednuje se jednako kao rad muškaraca. To se mora promijeniti jer mi žene zaslužujemo više. Svim ženama od srca čestitam Dan žena, uz poruku da nikad ne posustanu u borbi za ostvarivanje svojih prava – rekla je gradonačelnica Ratković.

Život i društvo

I ovaj vikend varaždinska policija pojačano nadzire promet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Na području Postaje prometne policije Varaždin i Policijske postaje Novi Marof provodit će se lokalne akcije „Alkohol“.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge.

Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji – ističu iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinske Toplice: novčane potpore za novorođenčad od sada putem sustava e-Novorođenče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Kako bi pomogla mladim obiteljima odnosno olakšala im prijavu za isplatu novčane potpore gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković sklopila je nedavno Sporazum o sadržaju i načinu razmjene podataka kod podnošenja zahtjeva za isplatu novčane potpore s Ministarstvom pravosuđa i uprave.

Riječ je o sporazumu koji će Varaždinskim Toplicama omogućiti jednostavniju i bržu isplatu novčane potpore za novorođenčad. Naime, roditelji s prebivalištem na području Varaždinskih Toplica, odsad će moći podnijeti zahtjev za isplatu novčane potpore putem sustava e-Novorođenče što će novopečenim roditeljima uvelike olakšati i ubrzati proces.

– Ovaj sporazum će pomoći novopečenim roditeljima da brže i lakše podnesu zahtjev za isplatu novčane potpore. Neće biti čekanja u redovima i predaje papirologije, nego će u nekoliko klikova moći podnijeti svoj zahtjev. Ovakva će procedura biti olakšavajuća i nama u Gradu jer ćemo odmah nakon podnošenja zahtjeva vidjeti taj zahtjev u sustavu i na njega odgovoriti. Drago mi je da se Grad Varaždinske Toplice okreće digitalnim rješenjima koja će našim sugrađanima olakšati ionako kompliciranu administraciju – rekla je Ratković te naglasila kako je ovo važan iskorak i u očuvanju i zaštiti okoliša, ali i zdravlja građana u ovim pandemijskim vremenima.

– Vjerujem da će budućim, novopečenim roditeljima, koji su prvih nekoliko mjeseci u potpunosti posvećeni brizi za svoje novorođenče ovako nešto puno značiti – zaključila je Ratković.

Nastavite čitati