Povežite se s nama

Međimurje

Udruga „Zora“ aktivna u borbi protiv nasilja: organizirala je kazališnu predstavu i projekciju filma

Objavljeno:

- dana

Udruga Zora proteklog je tjedna provela tri besplatne aktivnosti u sklopu projekta „Aktivni mladi protiv nasilja“ i građanske akcije „Doprinos mladih: za manje vršnjačkog nasilja“.

Naime, u srijedu, 12. rujna, u Centru za kulturu u Čakovcu i u četvrtak, 13. rujna, u Domu kulture Grada Preloga u sklopu građanske akcije „Doprinos mladih: za manje vršnjačkog nasilja“ organizirana je edukativna kazališna predstava za mlade i građane „The Wall“ koju je izveo Dramski studio Dada Kazališne družine Pinklec.

– Predstava govori o svevremenskoj temi vršnjačkog nasilja te od gledatelja zahtjeva kritičko razmišljanje vezano uz tu temu. Da je predstava bila pun pogodak govori podatak o preko 300 mladih gledatelja koji su itekako iz predstave imali što za naučiti – navode iz Udruge „Zora“.

Završetak aktivnog tjedna Udruga „Zora“ okrunila je odlično posjećenom projekcijom dokumentarnog filma „Oblak“.

Film je prikazan u sklopu Kina za mlade te u sklopu projekta „Aktivni mladi protiv nasilja“, a govori o tragičnoj smrti Luke Ritza, unutarnjoj borbi njegovih roditelja i prijatelja, nastojanjima da dođu do počinitelja i svemu onome čemu je Luka Ritz postao simbol, a prvenstveno borbi protiv nasilja.

Gostovanje autora

Berta Bacinger-Klobučarić, prof. psihologije potaknula je mlade gledatelje na razmišljanje govoreći o problemu sveprisutnog nasilja i pitanjem jesu li se ikad našli u situaciji žrtve, nasilnika ili promatrača nasilja.

Posebnu notu projekciji dalo je gostovanje autora filma Miroslava Sikavice koji je pred tristotinjak gledatelja prije, ali i nakon filma analizirao sve ono s čime se susretao u stvaranju filma, odnos s protagonistima filma i svoj doživljaj cijele te situacije.

– Sve održane aktivnosti imaju zajedničke ciljeve, a to su osvještavanje mladih o problemu nasilja i promicanje nenasilja, kako među mladima, tako i općenito u društvu. Vršnjačko nasilje prisutno je diljem naše regije te se jednako događa u urbanim i ruralnim područjima. Osim fizičkog i verbalnog nasilja danas je popularno nasilje na internetu, takozvani cyberbullying od kojeg žrtve nasilja ne mogu lako pobjeći jer ga trpe prilikom svake prijave na Internet te ružne poruke, nažalost, ostaju trajno zapisane na serverima – navode iz „Zore“.

Međimurje

FOTO Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure: markiranje šetnice u Murskome Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šetnica uz rijeku Muru u Murskom Središću pretvara se u ozbiljan turistički proizvod koji okuplja značajan broj izletnika.

Šetnica je svake godine opremljena novim sadržajem: od beach bara, preko vježbališta, klupica oslikanima motivima grada, kapelice svete Barbare, rudarskih simbola, novih trasa, izletišta oko skele i slično. Novost je probijanje šetnice sve do Svetoga Martina na Muri, čime je staza proširena na 12 kilometara i time je još pogodnija za rekreacijski turizam. Također, cilj je stazu pretvoriti u poučnu stazu.

U suradnji s “Međimurskom prirodom” izrađuju se interpretacijske ploče koje će izletnike upoznati s biljnim i životinjskim svijetom, ali i obilježjima grada i pripadajućih naselja. Također, radi lakšeg snalaženja staza će se markirati.

Na području Murskoga Središća djeluje i jedno od najaktivnijih planinarskih društava, Planinarsko društvo “Bundek”. Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure, koji će zajednički biti obilježen šetnjom po budućoj Serjojnskoj šetnici u nedjelju, 18. travnja, članovi PD-a “Bundek” markirali su stazu. Staza je markirana u zeleno-bijeloj varijanti, bojama koje su vidljive, a nalaze se i u bojama grba Grada Murskoga Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

Sedamnaestoga dana travnja u Međimurju 96 novopozitivnih na COVID-19, danas će se cijepiti još 1704 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 227 uzoraka, od čega su evidentirana 94 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 41,4% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 59 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 605. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 50.449 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata primljeno je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenata te su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 13.438 oboljelih osoba, a oporavilo se 12.577 osoba na SARS CoV 2 virus.

Danas se nastavlja akcija cijepljenja u Međimurskoj županiji te će se prvom dozom moći cijepiti 1704 osobe. Cijepljenje se odvija na tri punkta, u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću, a dostupne su sve tri vrste cjepiva.

Nastavite čitati