Povežite se s nama

Međimurje

Udruga „Zora“ aktivna u borbi protiv nasilja: organizirala je kazališnu predstavu i projekciju filma

Objavljeno:

- dana

Udruga Zora proteklog je tjedna provela tri besplatne aktivnosti u sklopu projekta „Aktivni mladi protiv nasilja“ i građanske akcije „Doprinos mladih: za manje vršnjačkog nasilja“.

Naime, u srijedu, 12. rujna, u Centru za kulturu u Čakovcu i u četvrtak, 13. rujna, u Domu kulture Grada Preloga u sklopu građanske akcije „Doprinos mladih: za manje vršnjačkog nasilja“ organizirana je edukativna kazališna predstava za mlade i građane „The Wall“ koju je izveo Dramski studio Dada Kazališne družine Pinklec.

– Predstava govori o svevremenskoj temi vršnjačkog nasilja te od gledatelja zahtjeva kritičko razmišljanje vezano uz tu temu. Da je predstava bila pun pogodak govori podatak o preko 300 mladih gledatelja koji su itekako iz predstave imali što za naučiti – navode iz Udruge „Zora“.

Završetak aktivnog tjedna Udruga „Zora“ okrunila je odlično posjećenom projekcijom dokumentarnog filma „Oblak“.

Film je prikazan u sklopu Kina za mlade te u sklopu projekta „Aktivni mladi protiv nasilja“, a govori o tragičnoj smrti Luke Ritza, unutarnjoj borbi njegovih roditelja i prijatelja, nastojanjima da dođu do počinitelja i svemu onome čemu je Luka Ritz postao simbol, a prvenstveno borbi protiv nasilja.

Gostovanje autora

Berta Bacinger-Klobučarić, prof. psihologije potaknula je mlade gledatelje na razmišljanje govoreći o problemu sveprisutnog nasilja i pitanjem jesu li se ikad našli u situaciji žrtve, nasilnika ili promatrača nasilja.

Posebnu notu projekciji dalo je gostovanje autora filma Miroslava Sikavice koji je pred tristotinjak gledatelja prije, ali i nakon filma analizirao sve ono s čime se susretao u stvaranju filma, odnos s protagonistima filma i svoj doživljaj cijele te situacije.

– Sve održane aktivnosti imaju zajedničke ciljeve, a to su osvještavanje mladih o problemu nasilja i promicanje nenasilja, kako među mladima, tako i općenito u društvu. Vršnjačko nasilje prisutno je diljem naše regije te se jednako događa u urbanim i ruralnim područjima. Osim fizičkog i verbalnog nasilja danas je popularno nasilje na internetu, takozvani cyberbullying od kojeg žrtve nasilja ne mogu lako pobjeći jer ga trpe prilikom svake prijave na Internet te ružne poruke, nažalost, ostaju trajno zapisane na serverima – navode iz „Zore“.

Međimurje

Nastavlja se projekt gerontodomaćica: za pomoć starijim osobama osigurano novih 200 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike objavilo je otvoreni trajni poziv za treću fazu projekta „Zaželi – program zapošljavanja žena“ za koji je financiranje osigurano iz Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na slabije razvijena područja i područja s većom nezaposlenosti. Prednost imaju nezaposlene žene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Na javni poziv mogu se prijaviti gradovi i općine te neprofitne organizacije koje u Statutu ili drugom temeljnom aktu ima predviđeno djelovanje vezano uz obavljanje socijalne djelatnosti. Obvezni partneri u projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje (područna služba ili područni ured) i Centar za socijalnu skrb, dok ostali partneri mogu biti neprofitne organizacije, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i ustanove koje imaju registriranu djelatnost pružanja usluga starijim i/ili nemoćnim osobama. Planirano trajanje projekta je najviše do osam mjeseci.

Za troškove provođenja projekta Hrvatska je osigurala 200 milijuna kuna. Prijave započinju 25. svibnja.

Nastavite čitati

Međimurje

Matulov grunt u Frkanovcu: 19. svibnja predstavljanje romana ‘Vošicki’ Marka Gregura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Javna ustanova “Međimurska priroda” organizira događaj za istinske poklonike pisane riječi.

U četvrtak, 19. svibnja, u 18.30 na Matulovu gruntu u Frkanovcu održat će se atraktivna književna večer s renomiranim i nagrađivanim hrvatskim piscima. Marko Gregur predstavit će svoj roman ‘Vošicki’, a program će voditi Tomislav Šovagović.

Prošlogodišnja književna nagrada ‘Fric’ dodijeljena je romanu ‘Vošicki’. Koprivničanec Gregur je djelo posvetio liku i djelu tiskara i nakladnika Vinka Vošickog. U Koprivnici njegovo ime nosi ulica, postoji i spomen-ploča. Ali tek ustrajan istraživački rad otvorio je Greguru veličinu ovog knjižara koji je u Hrvatsku stigao iz Češke.

Program vodi Tomislav Šovagović. FOTO: Roberta Radović

Vošicki je imao autorska prava na djela Karla Maya, objavljivao je autore kao što su Schopenhauer, Maupassant, Balzac, Tolstoj, a prvi je počeo objavljivati sabrana djela Miroslava Krleže, nakon čega se rodila dugogodišnja suradnja s ovim velikim hrvatskim piscem. Marko Gregur između ostalog je i tajnik Društva hrvatskih književnika.

Prvi rezident na Matulovu gruntu bio je novinar, književnik i teolog Tomislav Šovagović. Frkanovec, njegova priroda i ljudi toliko su ga oduševili da dolazi i ove godine. Bit će moderator i voditelj ove izuzetne književne večeri. Posjetitelji se pozivaju ponijeti dekice ili prostirke za ugodnije praćenje programa koji će se održati na otvorenom.

Događaj je organiziran unutar aktivnosti i programa Tjedna zaštite prirode (16. – 22. svibnja) koji provodi Javna ustanova ‘Međimurska priroda’. Ulaz na program je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje