Povežite se s nama

Međimurje

Udruga Zora: predanost promociji ljudskih prava i jednakim mogućnostima za sve

Objavljeno:

- dana

Udruga „Zora“ svoju je priču započela 8. rujna 2003. na osnivačkoj sjednici, a u Registar udruga upisana je iste godine 13. listopada.

To je i bio povod prigodnog programa uz 15 godina uspješnog djelovanja. Udruga „Zora“ je nevladina i neprofitna organizacija koja radi na promicanju ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i prava manjina te na edukaciji i podizanju svijesti o problemima od općega društvenog interesa, nenasilju, zdravlju, cjeloživotnoj i neinstitucionalnoj edukaciji.

– Petnaest godina kasnije želimo zahvaliti svim volonterima, članovima, partnerima, suradnicima, medijima i donatorima na praćenju našeg rada i zajedničkom stvaranju bolje zajednice. Teško bi bilo opisati sve aktivnosti, projekte, uspone i padove. Hvala svima koji su nam pomogli u stvaranju boljeg društva – rekla je na prigodnoj svečanosti Tena Kovač, predsjednica Udruge. U 15 godina „Zora“ je postala dobitnica brojnih nagrada i priznanja za svoj uspješan rad. Još 2011. godine dobila je Državnu nagradu za volontiranje.

– Te iste godine naša Dijana Kontrec primila je nagradu za najvolonterku Međimurske županije. Godinu dana kasnije Udruzi je dodijeljeno priznanje „Medijska zvijezda“ za najbolju vidljivost projekta od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije, a Marina Kolar, tadašnja izvršna direktorica Udruge, primila je Priznanje „Krunoslav Sukić“ za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava u lokalnoj zajednici – pohvalila se predsjednica Kovač.

„Zora“ je dobitnica povelje Međimurske županije za 10 godina uspješnog rada na promociji ljudskih prava, nagrade za najbolju volontersku organizaciju Međimurja u 2017. godini te županijske Nagrade „Zrinski“, koja je Udruzi predana ove godine. – Sve ove godine kroz aktivnu ulogu u zajednici potičemo pozitivne društvene promjene koristeći zajedničke vrijednosti kao što su timski rad, profesionalnost i jednake mogućnosti. Tako želimo nastaviti i u sljedećem razdoblju – poručila je predsjednica Tena Kovač.

Međimurje

U Međimurju 21 novi slučaj zaraze koronom, raste pritisak na zdravstveni sustav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem evidentirana su 3 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 25. listopada županijski Stožer civilne zaštite.

Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirano je 306 osoba te je evidentirano 18 pozitivnih nalaza, što je 5,88% od broja testiranih.

Međimurska županija bilježi sve veći broj pozitivnih nalaza.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payerl-Pal na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije istaknula je da se pozitivitet kreće oko 30%, što se odražava na 7-dnevnu incidenciju koja iznosi 417, dok 14-dnevna incidencija iznosi 570 pozitivnih na 100.000 stanovnika.

– Međimurje je i dalje u samom vrhu procijepljenosti među županijama te smo na 59% cijepljenih. Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u Županijskoj bolnici Čakovec, a cijepljenje se odvija i svake treće subote u mjesecu – kazala je ravnateljica Payerl-Pal, dodavši da se građani u spomenutim terminima mogu docijepiti i s trećom dozom, dok se imunokompomitirani pacijenti za cijepljenje trećom dozom moraju javiti svojim liječnicima obiteljske medicine.

Uskoro će započeti i cijepljenje protiv gripe koje će obavljati liječnici obiteljske medicine.

U protekla 24 sata oporavilo se 39 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 468.

Voditeljica Epidemiološke službe ZZJZ-a MŽ dr. Višnja Smilović upozorila je na važnost pridržavanja epidemioloških mjera jer samo cijepljenje nije dovoljna garancija i sigurnost, već je nužno pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera, od nošenja maski u zatvorenim prostorima, održavanja higijene ruku do održavanja distance.

Povećan broj pozitivnih nalaza reflektira se na stanje u Županijskoj bolnici Čakovec u kojoj je hospitalizirano 37 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, otpuštene su 2 osobe, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović naglasio je da je zdravstveni sustav opterećen hospitaliziranim COVID pozitivnim osobama.

– Želimo i dalje održati najvišu kvalitetu pružanja usluga u našoj bolnici, no zbog COVID situacije moramo se više posvetiti hospitaliziranim osobama koji su često s vrlo teškom kliničkom slikom. Zato je važno da se cijepimo i štitimo, radi nas samih, ali i radi naših starijih i najugroženijih – rekao je Šegović.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Branko Sušec i ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr. Branko Vrčić uputili su apel svim Međimurkama i Međimurcima da se cijepe te tako zaštite sebe, svoje bližnje, ali i cijeli zdravstveni sustav.

Nastavite čitati

Međimurje

Na čelu Pjevačkoga zbora Grada Preloga dvije Anice!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Članovi i članice Pjevačkoga zbora Grada Preloga sredinom rujna održali su izbornu sjednicu Skupštine, na kojoj je imenovano novo vodstvo Udruge.

Za predsjednicu Udruge izabrana je Anica Trstenjak. Za tajnicu i rizničarku izabrana je Anica Antolek Hrgar. Prošla je godina dana od zadnjeg nastupa Pjevačkog zbora Grada Preloga. Zbog korone članovi nisu mogli održavati probe i nastupe.

– Želja nam je da se naš zbor pomladi i da s novom godinom započnemo novo razdoblje. Stoga pozivamo sve koji žele pjesmom obogatiti život da se nam pridruže. Svojom ćemo pjesmom doprinijeti kulturnom bogatstvu grada – istaknula je Anica Trstenjak.

Svi koji im se žele pridružiti, mogu se javiti predsjednici Udruge Anici Trstenjak na broj mobitela 098/162-4033 ili adresu elektroničke pošte [email protected]

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje