Povežite se s nama

Međimurje

Udrugama koje žurno ne održe redovne godišnje skupštine prijete likvidacije

Objavljeno:

- dana

BEZ MILOSTI

Brojne udruge koje djeluju na području Međimurske županije mogle bi se naći u problemu zbog nepoštivanja odredbi Zakona o udrugama, kojim je između ostaloga nametnuto obvezno održavanje redovne sjednice skupštine u roku koji je propisan statutom.

Naime, Ured državne uprave u Međimurskoj županiji, koji je ujedno nadležno tijelo za vođenje Registra udruga za udruge sa sjedištem na njezinom području, je uvidom u zbirke isprava udruga utvrdio da pojedine udruge tijekom 2015. i 2016. godine nisu dostavile zapisnike s održanih redovnih skupština.

– Jedna od obveza udruge je i održavanje redovne sjednice skupštine u roku koji je propisan statutom. Nakon što je skupština održana, osoba ovlaštena za zastupanje udruge dužna je jedan primjerak zapisnika s održane sjednice skupštine dostaviti Uredu državne uprave prema sjedištu udruge – podsjeća Ingrid Šoltić, mag. iur., voditeljica Službe za opću upravu.

Navedene obveze održavanja redovne skupštine i dostave zapisnika Uredu državne uprave propisane su člankom 18. i člankom 19. Zakona o udrugama, a sam Zakon za neizvršavanje ovih obveza također predviđa i određene posljedice.

Nema pravila

– Kao jedan od razloga za prestanak djelovanja udruge članak 48. Zakona o udrugama propisuje protek dvostruko više vremena od vremena propisanog statutom za održavanje redovne skupštine, a skupština nije održana. Spomenutu činjenicu Ured državne uprave ovlašten je utvrditi između ostaloga i po službenoj dužnosti – ističe Šoltić te dodaje da su inspekcije tijekom ove godine već bile u nadzorima. Iako tu nema pravila, obavljeno ih je nekoliko, uglavnom prema anonimnim predstavkama članova udruga. Inače, na području Međimurske županije trenutno je registrirano 1.205 udruga. 

 

Na području Međimurske županije trenutno je registrirano 1.205 različitih udruga

Kako doznajemo iz Ureda državne uprave (UDU), od 1. listopada 2014. godine, odnosno otkad je stupio na snagu novi Zakon o udrugama, njih 709 je uskladilo svoje statute s njegovim odredbama, dok su još 103 u postupku rješavanja.

– Prema našim evidencijama, ukupno 393 udruge koje djeluju na području Međimurja nisu podnijele zahtjev za usklađenje statuta. Otkad postoji Registar udruga ukupno je bilo 207 izbrisanih udruga, a od stupanja na snagu novog Zakona o udrugama brisane su 44. Očekujemo da će biti još postupaka likvidacija i brisanja neaktivnih udruga – rekla je Šoltić.

Kako bi se izbjegle ovakve situacije, UDU je uputio svim gradovima i općinama dopis sa zamolbom da JLS-e upute udruge da zapisnik s održane redovne skupštine dostave odmah, a najkasnije u roku od osam dana od dana njezina održavanja Uredu državne uprave u Međimurskoj županiji (Čakovec, R. Boškovića 2, prizemno, soba br. 16).

Vrijeme ističe

– Udruge koje su dosad tijekom 2016. godine već održale redovnu skupštinu dužne su svoju obvezu dostave zapisnika izvršiti u najkraćemu mogućem roku, a najkasnije do 30. studenoga 2016. godine. Osim savezima, zamolbu smo uputili i jedinicama lokalne samouprave, jer one između ostaloga financiraju i aktivnosti udruga iz svojih proračuna. Izuzetno je važno da JLS podsjete udruge slanjem e-mailova ili objavom informacije na službenim internetskim stranicama na njihovu zakonsku obvezu i posljedice koje ima neodržavanje redovnih skupština u statutom propisanim rokovima – zaključila je Šoltić.

Zbog dugova – prvo u stečaj

Za udruge za koje se utvrdi da nisu održale dvije redovne skupštine u rokovima propisanim statutom, Ured državne uprave po službenoj će dužnosti donijeti rješenje o prestanku djelovanja udruge i pokretanju likvidacijskog postupka. Po njegovom će završetku, odnosno po dostavi izvješća o provedenom likvidacijskom postupku donijeti i rješenje o brisanju udruge iz Registra udruga. 

Iznimke su moguće u slučaju ako su utvrđeni dugovi udruge, o čemu je likvidator dužan obavijestiti nadležni sud radi pokretanja stečajnog postupka.
– Kad u radu udruga dođe do ovakvih problema, inspekcije gledaju svaku riječ koja je napisana u njihovim statutima, čije se odredbe moraju poštivati. Nažalost, veći broj udruga nije nam dostavio zapisnike s održanih skupština, uz koje temeljem zakonskih odredbi između ostaloga moraju biti priloženi planovi rada i financijski planovi – ističe Šoltić.

Spomenimo i to da je Ministarstvo uprave u svojem statističkom prikazu za lipanj 2016. godine objavilo podatak da su u Međimurskoj županiji evidentirane 422 “pasivne“ udruge koje više od osam godina nisu održale Skupštinu.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Prelogu obilježen prvi Nacionalni dan udomiteljstva: „Jako nedostaje smještaja za djecu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski Sabor proglasio je 31. svibnja Nacionalnim danom udomiteljstva, a po prvi puta obilježava se ove, 2023. godine.

Kao i u drugim mjestima i gradovima u Republici Hrvatskoj, prvi Nacionalni dan udomiteljstva obilježen je i u Prelogu, i to u subotu, 3. lipnja 2023. godine.

Veselo druženje

Okupljanje, veselo druženje i promocija udomiteljstva odvijalo se u zelenom okruženju Marine Prelog. Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Prelog, kao organizator i provoditelj aktivnosti, zahvaljuje svima koji su sudjelovali, pomogli i prisustovali ovoj posebnoj prilici.

Na pomoći, susretljivosti i razumijevanju te darovima za djecu koja su sudjelovala u programu, zahvalili su Gradu Prelogu i  gradonačelniku Ljubomiru Kolareku.

– Grad Prelog je i do sada pomagao i sudjelovao u mnogim aktivnostima sustava socijalne skrbi na području cijelog Donjeg Međimurja, a ovaj za nas veliki korak prema osiguravanju alternativne skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, posebno je važan s obzirom na činjenicu da nam jako nedostaje smještajnih kapaciteta za djecu na području cijelog donjeg Međimurja. Zato vas i ovim putem pozivamo da otvorite svoja srca i svoj dom za barem jedno dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi – istaknula je v.d. voditeljice Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područnog ureda Prelog Melita Novak-Ban.

Nastavite čitati

Međimurje

Počinju radovi na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovaj tjedan su u Područnoj školi Sivica u općini Podturen potpisani ugovori o izvođenju radova na statičkoj sanaciji i jačanju konstrukcija na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu, ukupne vrijednosti 204.704,51 euro.

– Nakon detekcije oštećenja na objektima nekih naših školskih ustanova u potresu, u ovom vremenu prilika prijavili smo i uspjeli doći do sredstava za statičku sanaciju. Želimo iskoristiti svaku šansu na nacionalnim i natječajima iz Eu fondova, zato smo intenzivirali pripremu projektne dokumentacije. Težimo sve naše osnovne škole dovesti do uvjeta za jednosmjensku nastavu te u svim sredinama izgraditi sportske dvorane i ovog trenutka smo pripremljeni za natječaje – naglasio je međimurski župan Matija Posavec te dodao da je projektna dokumentacija za prijavu na NPOO pripremljena za 15 osnovnih škola, tri srednje škole te četiri sportske dvorane.

Dobrodošlicu, uz osobitu zahvalu Međimurskoj županiji na kontinuiranoj i ravnomjernoj podršci području obrazovanja, izrazile su predsjednica MO-a Sivica Željka Kovač te ravnateljica OŠ Podturen Marijana Cerovec.

Građevinsko-obrtnički radovi u područnom školskom odjelu OŠ Podturen u Sivici iznosit će 77.257,50 eura, na zgradi područne škole OŠ Hodošan u Palinovcu 69.033,75 eura, a na objektu Osnovne škole Goričan 58.413,25 eura.

Tijekom školskih praznika Međimurska županija kreće u još jedan veliki investicijski ciklus u obrazovnim ustanovama, tako će se u PŠ Zasadbreg izvesti rekonstrukcija prostora kako bi se školi omogućiti uvjeti za jednosmjensku nastavu, u PŠ Gornji Hrašćan uredit će se učionice, u OŠ Vratišinec slijedi rekonstrukcija i opremanje školske kuhinje, a u OŠ Draškovec uređenje kuhinje. U  OŠ Donja Dubrava uredit će se dvorište, u OŠ Mursko Središće postavit će se videonadzor, dok će se u PŠ Gardinovec obnoviti fasada zgrade, a u učeničkom domu  Graditeljske škole Čakovec sljedeći zahvat bit će rekonstrukcija kuhinje.

Ravnatelj OŠ Hodošan Damir Kovačić zahvalio je Međimurskoj županiji, istaknuvši da mu je drago što će se sredstva uložiti i u područni odjel u Palinovcu koji pohađaju 22 đaka.

– Područna škola srce je svakog malog mjesta i zato ulaganja imaju još veću vrijednost– rekao je Kovačić.

Ravnatelj osnovne škole Goričan Zlatko Varošanec nije krio oduševljenje recentnim ulaganjima u školstvo Goričana, kojem je sada pridodana i statička sanacija.

Novinarima i uzvanicima obratio se u ime izvođača radova direktor Igor Tekeli.

– Rok za izvedbu je kratak,  riječ je o zahtjevnim građevinskim postupcima. No, dorasli smo zadatku pa ćemo školske prostore ne samo osigurati, već i uljepšati – istaknuo je.

Načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat pohvalio je Međimursku županiju u kojoj sve škole imaju snažnog i pouzdanog partnera, a domaćin – načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović – uz zahvalu svima je uputio poziv i na skore Dane općine.

Potpisivanju ugovora prisustvovale su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport MŽ Nives Kolarić Strah te pročelnica za međunarodnu suradnju, investicije i projekte Anita Perešin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje