Povežite se s nama

Međimurje

Udrugama koje žurno ne održe redovne godišnje skupštine prijete likvidacije

Objavljeno:

- dana

BEZ MILOSTI

Brojne udruge koje djeluju na području Međimurske županije mogle bi se naći u problemu zbog nepoštivanja odredbi Zakona o udrugama, kojim je između ostaloga nametnuto obvezno održavanje redovne sjednice skupštine u roku koji je propisan statutom.

Naime, Ured državne uprave u Međimurskoj županiji, koji je ujedno nadležno tijelo za vođenje Registra udruga za udruge sa sjedištem na njezinom području, je uvidom u zbirke isprava udruga utvrdio da pojedine udruge tijekom 2015. i 2016. godine nisu dostavile zapisnike s održanih redovnih skupština.

– Jedna od obveza udruge je i održavanje redovne sjednice skupštine u roku koji je propisan statutom. Nakon što je skupština održana, osoba ovlaštena za zastupanje udruge dužna je jedan primjerak zapisnika s održane sjednice skupštine dostaviti Uredu državne uprave prema sjedištu udruge – podsjeća Ingrid Šoltić, mag. iur., voditeljica Službe za opću upravu.

Navedene obveze održavanja redovne skupštine i dostave zapisnika Uredu državne uprave propisane su člankom 18. i člankom 19. Zakona o udrugama, a sam Zakon za neizvršavanje ovih obveza također predviđa i određene posljedice.

Nema pravila

– Kao jedan od razloga za prestanak djelovanja udruge članak 48. Zakona o udrugama propisuje protek dvostruko više vremena od vremena propisanog statutom za održavanje redovne skupštine, a skupština nije održana. Spomenutu činjenicu Ured državne uprave ovlašten je utvrditi između ostaloga i po službenoj dužnosti – ističe Šoltić te dodaje da su inspekcije tijekom ove godine već bile u nadzorima. Iako tu nema pravila, obavljeno ih je nekoliko, uglavnom prema anonimnim predstavkama članova udruga. Inače, na području Međimurske županije trenutno je registrirano 1.205 udruga. 

 

Na području Međimurske županije trenutno je registrirano 1.205 različitih udruga

Kako doznajemo iz Ureda državne uprave (UDU), od 1. listopada 2014. godine, odnosno otkad je stupio na snagu novi Zakon o udrugama, njih 709 je uskladilo svoje statute s njegovim odredbama, dok su još 103 u postupku rješavanja.

– Prema našim evidencijama, ukupno 393 udruge koje djeluju na području Međimurja nisu podnijele zahtjev za usklađenje statuta. Otkad postoji Registar udruga ukupno je bilo 207 izbrisanih udruga, a od stupanja na snagu novog Zakona o udrugama brisane su 44. Očekujemo da će biti još postupaka likvidacija i brisanja neaktivnih udruga – rekla je Šoltić.

Kako bi se izbjegle ovakve situacije, UDU je uputio svim gradovima i općinama dopis sa zamolbom da JLS-e upute udruge da zapisnik s održane redovne skupštine dostave odmah, a najkasnije u roku od osam dana od dana njezina održavanja Uredu državne uprave u Međimurskoj županiji (Čakovec, R. Boškovića 2, prizemno, soba br. 16).

Vrijeme ističe

– Udruge koje su dosad tijekom 2016. godine već održale redovnu skupštinu dužne su svoju obvezu dostave zapisnika izvršiti u najkraćemu mogućem roku, a najkasnije do 30. studenoga 2016. godine. Osim savezima, zamolbu smo uputili i jedinicama lokalne samouprave, jer one između ostaloga financiraju i aktivnosti udruga iz svojih proračuna. Izuzetno je važno da JLS podsjete udruge slanjem e-mailova ili objavom informacije na službenim internetskim stranicama na njihovu zakonsku obvezu i posljedice koje ima neodržavanje redovnih skupština u statutom propisanim rokovima – zaključila je Šoltić.

Zbog dugova – prvo u stečaj

Za udruge za koje se utvrdi da nisu održale dvije redovne skupštine u rokovima propisanim statutom, Ured državne uprave po službenoj će dužnosti donijeti rješenje o prestanku djelovanja udruge i pokretanju likvidacijskog postupka. Po njegovom će završetku, odnosno po dostavi izvješća o provedenom likvidacijskom postupku donijeti i rješenje o brisanju udruge iz Registra udruga. 

Iznimke su moguće u slučaju ako su utvrđeni dugovi udruge, o čemu je likvidator dužan obavijestiti nadležni sud radi pokretanja stečajnog postupka.
– Kad u radu udruga dođe do ovakvih problema, inspekcije gledaju svaku riječ koja je napisana u njihovim statutima, čije se odredbe moraju poštivati. Nažalost, veći broj udruga nije nam dostavio zapisnike s održanih skupština, uz koje temeljem zakonskih odredbi između ostaloga moraju biti priloženi planovi rada i financijski planovi – ističe Šoltić.

Spomenimo i to da je Ministarstvo uprave u svojem statističkom prikazu za lipanj 2016. godine objavilo podatak da su u Međimurskoj županiji evidentirane 422 “pasivne“ udruge koje više od osam godina nisu održale Skupštinu.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Koronavirus: Međimurska županija broji 211 novozaraženih, preminula jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid, ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 434 uzoraka, od čega su evidentirana 202 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 46,5% pozitivnih od broja testiranih.

Iz drugih županija prijavljeno je 9 pozitivnih slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 149 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 944. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 88 484 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 121 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 13 osoba, otpušteno je 11 osoba, 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Preminula je 1 osoba, muška osoba stara 70 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

U subotu, 11. prosinca 2021. godine cijepljenje će se provoditi u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani Osnovne škole Prelog od 9:00 do 13:30 sati. U subotu, 18. prosinca 2021. godine cijepljenje će se provoditi u Murskom Središću.

Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. Svi građani kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom, mogu se cijepiti 3. dozom.

Nastavite čitati

Međimurje

Božićni koncert Marka Tolje 16. prosinca u Prelogu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Božićni koncert u Prelogu ove će godine održati popularni Marko Tolja.

Marko Tolja jedan je od naših najboljih vokala i dobitnik brojnih glazbenih nagrada. Uz prepoznatljivi autorski pop repertoar, strastveni je zaljubljenik u swing glazbu. Program će biti ispunjen popularnim božićnim pjesmama, ali i njegovim uspješnicama.

Koncert će biti održan u četvrtak, 16. prosinca, s početkom u 19 sati. Ulaz je moguć samo uz ulaznicu, koja se može nabaviti svakog dana, od petka, 10. prosinca, u Upravi Grada Preloga, od 7 do 16 sati.

Koncert će biti održan sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te će posjet koncertu biti moguć samo sa EU digitalnom COVID potvrdom uz obvezno korištenje medicinske maske ili maske za lice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje