Povežite se s nama

Međimurje

Udruge MIS i MIK predstavile nove projekte te prestižne STEM tečajeve za djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Udruge Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK) u školskoj godini 2021./2022. provodit će projekte „Želim biti INformatičar!“, „STEM centar 2.0“ te „Centar izvrsnosti informatike Međimurske županije“.

Spomenuti projekti objedinjuju najprestižnije tečajeve za djecu i mlade iz STEM područja, pri čemu se naglasak stavlja na razvoj kreativnosti, analitičko-logičkog i kritičkog razmišljanja te izvrsnosti. Trenutno su u tijeku prijave za 19 takvih STEM tečajeva.

Projekti

Projekt „Želim biti INformatičar!“ uključuje sedam obrazovnih tečajeva: „Razmišljaj računalno 1“ za učenike od 4. do 6. razreda osnovne škole, „Razmišljaj računalno 2“ za učenike od 6. do 8. razreda OŠ, „Arduino akademija“ za učenike od 5. do 8. razreda OŠ, „Izrada web stranica“ za učenike od 7. razreda OŠ do 4. razreda srednje škole, „Razvoj računalnih igara“ za učenike viših razreda OŠ i srednjoškolce, „Robotika za najmlađe“ za polaznike od 3. do 5. razreda OŠ te „3D modeliranje i ispis“ za učenike od 5. razreda OŠ do 2. razreda SŠ.

U sklopu projekta „STEM centar 2.0“ predviđeno je održavanje šest edukativnih tečajeva, orijentiranih na razvoj kompetencija u prirodoslovno-matematičkom području.

Za učenike od 5. do 8. razreda OŠ namijenjeni su tečajevi „Svijet fizike“, „Matematika PLUS“ i „Napredna robotika“, tečaj „Čarobna kemija“ mogu upisati učenici od 7. razreda OŠ do 2. razreda SŠ, dok je tečaj „Mladi inženjeri-radionica strojarstva i konstruktorstva“ predviđen za učenike od 5. razreda OŠ do 2. razreda SŠ. Dio projekta „STEM centar 2.0“ je i tečaj „Brusionica“, koji će se u suradnji s Dječjim vrtićem „Cipelica“ provoditi u dječjim vrtićima u naknadno definiranim terminima.

U novoj školskoj godini udruge MIS i MIK nastavljaju s provedbom projekta „Centar izvrsnosti informatike Međimurske županije“, osnovanog radi dodatnog rada s proaktivnim i visokomotiviranim učenicima osnovnih i srednjih škola, a u cilju razvoja naprednih IT znanja i vještina te poticanja izvrsnosti u polju računalnog razmišljanja.

Projekt se nastavlja odvijati pod pokroviteljstvom Međimurske županije te uključuje sljedeće tečajeve: „Moj prvi program“ za učenike 2.,3. i 4. razreda, „Algoritmi u LOGU jeziku“ za učenike od 4. do 8. razreda, „Algoritmi 1“ za polaznike 3., 4. i 5. razreda, „Algoritmi 2“ za učenike od 5. do 7. razreda, „Algoritmi 3“ za učenike od 6. do 8. razreda te „Algoritmi 4“ za sve srednjoškolce.

Prijave

Prijave za sve navedene tečajeve otvorene su do 19. rujna ili dok se ne popune slobodna mjesta, a mogu se podnijeti putem internetskih stranica udruga MIS i MIK, gdje se ujedno nalaze i detaljnije informacije o svakom pojedinom programu.

Međimurje

Na autobusnom stajalištu u Pribislavcu vandali uništili naljepnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Pribislavcu je javna imovina opet bila na meti vandala.

Ovoga puta potrgane su naljepnice na autobusnom stajalištu.

– Radi se o šteti od oko 1000 kuna. Počiniteljima poručujem da idući put roditeljima uzmu 1000 kuna iz novčanika pa ih uredno poderu, jer su to isto napravili i sad, samo na “facerski” način – ogorčen je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

Popravak će, naravno, pasti na leđa Općine, iz koje pak poručuju i da će se u pronalasku počinitelja poslužiti videonadzorom. Iako se ne radi o izrazito velikom iznosu štete, ovakva su djela prilično česta i u konačnici mogu uzrokovati velike, a potpuno nepotrebne troškove koje, u krajnjoj liniji, mještani opet plaćaju iz vlastitog džepa.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Goričan povećala naknadu za novorođenu djecu na 4000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Općina Goričan odlučila je povećati naknade za novorođenu djecu i to čak 100 posto. Naime, umjesto dosadašnjih 2000 kuna koje su dobila roditelji za svoju novorođenčad, iz općinskog proračuna će se ubuduće za svako novorođeno dijeti isplaćivati po 4000 kuna. Takva je odluka donijeta na 2. sjednici Općinskog vijeća Općine Goričan, koja je održana u utorak, 14. rujna.

– Vodeći računa o svojim mještanima, nakon uvođenja usluge „e-novorođenče“, Općina Goričan za 100 posto je povisila jednokratne naknade za novorođenu djecu, te će naknada sada iznositi 4000 kuna – poručili su iz Općine Goričan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje