Povežite se s nama

Međimurje

Udruženje arhitekata Međimurja: Čakovec postaje poligon za osmišljavanje javnih prostora

Objavljeno:

- dana

Konferencijom za novinare na čakovečkom Jugu započeo je novi projekt pod nazivom „Poligon arhitekture“ koji provodi Udruženje arhitekata Međimurja uz partnerstvo Grada Čakovca. Projekt je vrijedan gotovo 470.000 kuna, a u potpunosti je financiran iz europskih i nacionalnih sredstava.

Kako je predstavljajući projekt naglasila njegova voditeljica Blanka Levačić iz Udruženja arhitekata Međimurja, svojevrsni je nastavak prije dvije godine provedenog „Laboratorija arhitekture“.

– Rezultati tog projekta bili su odlični. Građani i učenici Graditeljske škole uključili su se u njegovu provedbu, a rezultirao je, među ostalim, i postavljanjem klupa i visećih ležaljki na prostoru uz Trnavu. Aktivno uključivanje naših srednjoškolaca te njihove ideje oko uređenja javnih prostora u Čakovcu bili su jedan od glavnih poticaja osmišljavanju ovog projekta. Drugi je potreba da se nakon zatvaranja u privatne prostore zbog pandemije vratimo u parkove, na trgove i ulice kao uobičajena mjesta susreta, druženja i razmjena ideja – rekla je voditeljica Blanka Levačić.

Na važnost aktivnog uključivanja građana u razvoj grada upozorila je gradonačelnica Ljerka Cividini.

– Ovaj dio uz Trnavu to najbolje pokazuje: na zapuštenom i zanemarenom prostoru uređena je zona za odmaranje i druženje koja je zaživjela. U Čakovcu ima još mnogo takvih, u posljednjih nekoliko godina zanemarenih prostora, koje treba urediti, a ovaj projekt jedan je od načina kako ih osmisliti – istaknula je gradonačelnica Cividini.

I u ovaj projekt bit će uključeni učenici Graditeljske škole Čakovec. „Poligon arhitekture“ je usmjeren na mlađe od 25 te starije od 54 godine, jer upravo oni najviše koriste javne prostore za druženja i okupljanja. Projekt je podijeljen u četiri tematska bloka. Prvi, pod nazivom „doživljaji prostora grada“, namijenjen je starijima koji se sjećaju kako je grad nekada izgledao te svoje iskustvo mogu prenijeti na mlađe generacije. Drugi i treći blok, „Međimurska tradicionalna arhitektura kao inspiracija“ te „Ideja i koncept u projektiranju“ usmjeren je na mlađe, koji će na taj način steći nova znanja i vještine koje će potom koristiti u četvrtom bloku pod nazivom „Iz virtualnog u fizički prostor“.

Međimurje

FOTO Čakovečki Crveni križ i učenici SŠ Čakovec obilježili Svjetski dan prve pomoći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec prošlog je tjedna obilježilo Svjetski dan prve pomoći, 12. rujna.

Fokus je ove godine bio na djeci, stoga su glavne aktivnosti uključivale niz preventivnih i spasilačkih vještina za siguran boravak u školi.

Tijekom cijeloga tjedna čakovečki volonteri pod vodstvom Alenke Novak išli su u vrtiće i škole, a svijest javnosti o prvoj pomoći podizali su i na Trgu Republike, gdje su im se pridružili i učenici volonteri iz Srednje škole Čakovec.

– Tijekom cijeloga tjedna bilo je radno, veselo i poučno. Posjećivali smo djecu u vrtićima i školi te smo ih učili kako mogu pomoći svojim vršnjacima u nevolji i kako da sigurno borave u školi. Na Trgu Republike isticali smo važnost kontrole krvnog tlaka i šećera u krvi, pa smo tako zainteresiranim građanima, kao i inače, mjerili tlak i šećer. Brojni prvašići i drugi građani također su došli naučiti kako se unesrećenom pruža prva pomoć – rekla je Alenka Novak iz GDCK-a Čakovec, dodavši da su ujedno obilježili i Tjedan borbe protiv tuberkuloze koji je trajao od 14. do 21. rujna.

Manjak volontera

U vrlo aktivnom čakovečkom Crvenom križu susreću se, nažalost, s manjkom volontera, stoga pozivaju srednjoškolce, ali i sve ostale zainteresirane građane da im se pridruže kako bi mogli kvalitetno nastaviti s provođenjem brojnih preventivnih, edukativnih i drugih aktivnosti te na taj način sebi i drugima omogućiti sigurniji i mirniji suživot.

Nastavite čitati

Međimurje

Na području Međimurja danas tri novozaražena koronom, ukupno 116 aktivnih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem evidentiran je 1 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji. Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirane su 454 osobe te su evidentirana 2 pozitivna nalaza, što je 0,44% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 5 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 116.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 12 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirane su 2 osobe, nema otpuštenih pacijenata. Nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje